Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 20 sep 2016 / 18:17 uur

Rutte pas trots als iedereen herstel ervaart

De eerste zin van de troonrede was: ‘Nederland heeft weer vaste grond onder de voeten.’ Volgens onze premier Mark Rutte was dat een kernboodschap van het kabinet. Maar hij begrijpt ook dat veel burgers daar weinig mee kunnen en ondanks de positieve berichten in de troonrede is hij nog lang niet tevreden over hoe Nederland ervoor staat. Dat zei hij dinsdag in een gesprek met journalisten in het Torentje, zijn werkkamer op het Binnenhof.

Iedereen moet het ervaren

Hij stelt dat er een eerste stap is gezet nu Nederland uit de crisis is, maar men merkt het herstel nog niet, volgens Rutte. „Ik ben pas trots als iedereen het ervaart.” Er moet nog veel gebeuren. De werkgelegenheid is bijvoorbeeld nog niet op het niveau van voor de crisis.

Maatschappelijke vorderingen

Hij heeft het niet alleen over economische vorderingen, maar ook over maatschappelijke. Hij denkt dat er een gevoel van onbehagen in ons land is en dat heeft alles te maken met de vraag of Nederland nog wel Nederland blijft. Er moet volgens hem nog veel gebeuren om ervoor te zorgen dat in Nederland 17 miljoen mensen collectief staan voor de Nederlandse normen en waarden en hier geen concessies aan willen doen.

Hij noemt niet alleen de nieuwkomers, maar ook de „doorgeslagen idioten” die gemeenteraadsvergaderingen verstoorden om tegen asielzoekerscentra te demonstreren en racisme. Dat laatste noemt Rutte „één van de allerdomste menselijke tekortkomingen” en iets wat hij niet helemaal kan wegnemen. Rutte belooft mensen die te maken krijgen met racisme te steunen, maar vraagt ze wel om „door te beuken”.

Volgens de premier is Nederland te lang vaag geweest over normen en waarden. Hij spreekt van dertig jaar mislukt integratiebeleid dat niet in een paar jaar is te repareren. „Het begint met de norm neer te leggen”, aldus Rutte. Zijn inmiddels beruchte „pleurt op”-uitspraak over Turkse Nederlanders die een journalist het werk onmogelijk maakten, moet volgens hem ook zo worden begrepen.

Baan verliezen

In een interview met de NOS zegt hij dat Nederlanders nog niet veel merken van de economische groei. „We moeten nu zorgen dat mensen het ook in hun persoonlijke leven gaan voelen. Zo ver is het in veel gevallen nog niet.”

Zelf hoort hij ook dat mensen vaak nog bang zijn om hun baan te verliezen. Ook vragen mensen zich af of Nederland nog wel Nederland blijft met de komst van vluchtelingen en migranten. „Die zorg deel ik”, zei de premier.

Normen en waarden

In de troonrede was er veel aandacht voor de waarden die we in de Nederlandse samenleving met elkaar delen. „Dat kerk en staat gescheiden zijn, dat twee homo’s ongestoord hand in hand kunnen lopen. Nieuwkomers moeten zich op die punten aan ons aanpassen, niet andersom.” Het is volgens hem geen oproep, maar meer dan dat. „Het is een normering, die ik aangeef. Dat is mijn taak, als premier.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte pas trots als iedereen herstel ervaart
Sluiten