Steven Musch
Steven Musch Nieuws 4 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Syrische homoseksueel onthoofd in Istanbul

Een Syrische homoseksuele vluchteling, wiens onthoofde en verminkte lichaam vorige week werd gevonden in Istanbul, is door zijn huisgenoten geïdentificeerd. Volgens de huisgenoten was Muhammed Wisam Sankari eerder ook al ontvoerd en verkracht door een bende, meldt de BBC.

De vrienden van Sankari verklaarden tegenover de Turkse mensenrechtenorganisatie Kaos GL dat ook zij al langer werden bedreigd door gewelddadige bendes. Sankari verdween op maandag 25 juli en werd twee dagen later dood gevonden, niet ver van zijn huis. Tot nu toe is er nog niemand aangehouden voor de moord.

Volgens Kaos GL had Sankari eerder al enkele pogingen gedaan om naar een ander land te vluchten, omdat zijn leven in gevaar was. Een van zijn huisgenoten, genaamd Rayan, liet weten dat zijn vriend vijf maanden voor zijn moord al was ontvoerd door een bende. Hij werd toen in elkaar geslagen en mishandeld. „Wij zijn naar de politie gegaan, maar die deden niets.”

Zwaar verminkt en mishandeld

Een andere huisgenoot, die het lichaam van Sankari heeft geïdentificeerd, zei tegen het LHBT-blad van de organisatie dat hij voor zijn dood zwaar was mishandeld door de bende. „Zo gewelddadig dat er twee messen in zijn lichaam waren afgebroken.” Ook was hij volgens de vriend en huisgenoot onthoofd en was zijn bovenlichaam onherkenbaar. „We konden hem identificeren door de broek die hij droeg.”

Stijging geweldsmisdrijven

In tegenstelling tot veel andere Arabische landen is het in Turkije niet illegaal om homo te zijn. Desondanks komt geweld tegen homo’s vaker voor. Volgens Kaos GL is er de afgelopen jaren een stijging in het aantal geweldsmisdrijven gericht tegen de LHBT’ers. In juni vuurde de Turkse politie nog rubberen kogels af op LHBT-demonstranten die ondanks het verbod op de Turkse Gay Pride toch de straat opgingen. Veel van het geweld tegen homo’s blijft ongestraft in het land, schrijft Kaos GL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.