Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Toch wel alternatieven voor fipronil en bijengif

De landbouw kan rendabel produceren zonder de omstreden bestrijdingsmiddelen bijengif en fipronil te gebruiken. De middelen zouden veel meer insecten doden dan alleen plaagdieren die oogsten bedreigen en dat is onnodig.

Er zouden geen alternatieven zijn voor de bestrijdingsmiddelen, maar negen wetenschappers publiceren maandag een overzichtsstudie, die volgens hen bewijst dat er genoeg milieuvriendelijke alternatieven zijn voor zowel neonicotinoïden (bijengif) als fipronil. Dat schrijft Trouw.

Zorgen

De wetenschappers maken zich grote zorgen over de aantasting van de soortenrijkdom door de schadelijke bestrijdingsmiddelen. In oktober werd bekend dat in Duitse natuurreservaten, grenzend aan landbouwgebieden, het aantal insecten in 27 jaar flink is afgenomen.

De Europese Unie beslist binnenkort over een totaalverbod op neonicotinoïden in buitenteelten. Elf landen zijn al voor, onduidelijk is wat Nederland gaat doen. Overheden aarzelen over een verbod omdat er geen alternatieven zouden zijn. In het artikel presenteren de onderzoekers de milieuvriendelijke alternatieven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.