Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

‘#Metoo zorgt nauwelijks voor meer meldingen’

Vertrouwenspersonen krijgen maar iets meer meldingen van seksuele intimidatie sinds de #metoo-discussie is losgebarsten. In een enquête, die door het AD samen met de Landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen (LVVV) werd uitgevoerd, geeft iets meer dan 12 procent van de 357 respondenten aan meer meldingen binnen te krijgen.

Vier op de vijf vertrouwenspersonen merkt geen effecten van #metoo. „Veel mensen durven nog steeds niet met hun verhaal naar buiten te komen", denkt Inge te Brake van de LVVV.

Geen vertrouwenspersoon

Bovendien heeft meer dan de helft van de bedrijven heeft helemaal geen vertrouwenspersoon, waardoor het aankaarten van problemen nog lastiger is. Het is wettelijk gezien niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, maar wel om je werknemers te beschermen voor ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Dat kan onder andere met een vertrouwenspersoon.

Volgens onderzoek van vakbond FNV heeft de helft van alle werknemers te maken gehad met seksuele intimidatie. Minder dan de helft van de slachtoffers meldt dit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.