Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Oud-minister Hennis gaat werken bij de marine

Voormalig minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat als kapitein-luitenant bij de Koninklijke Marine aan de slag. Een woordvoerder van de marine bevestigt na een bericht van het Noordhollands Dagblad dat Hennis is aangesteld als reservist. Dit betekent dat ze dit naast haar Kamerlidmaatschap bij de VVD kan doen.

,,Defensie streeft naar een reservistenbestand dat breed genoeg is om piekbelastingen op te vangen of om incidenteel gebruik te kunnen maken van specialistische kennis, zonder deze kennis zelf in huis te hebben’’, zegt woordvoerster Karen Loos van de Koninklijke Marine tegen de regionale krant. ,,De aanstelling van Hennis past in deze categorie.’’

Crisis

Reservisten zijn burgers die in geval van crisis gemobiliseerd kunnen worden. Vaak zijn dit oud-militairen, maar steeds vaker ook niet. Hennis heeft bijvoorbeeld ook geen militaire achtergrond.

Aftreden

De VVD-politica trad op 3 oktober 2017 af als minister nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid harde oordelen had geveld over Defensie in een onderzoek naar een mortierongeluk in Mali dat twee militairen het leven kostte. Hennis nam daarna plaats in de Tweede Kamer. Vrijdag verscheen er nog een kritisch rapport over het ongeluk in het Afrikaanse land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.