In het nieuws

Ervaren wintersporter loopt vaker botbreuken op

Ervaren wintersporter loopt meeste botbreuken op

Jaarlijks gaan er een miljoen Nederlanders op wintersport. Maar niet iedereen komt heelhuids terug. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

7 DEC 2017

Ben jij een ervaren wintersporter? Dan loop je meer risico op botbreuken dan wanneer je nog aan oefent met de pizzapunt. ​Tachtig procent van de gewonden zijn namelijk ervaren wintersporters, blijkt uit onderzoek van ​van alarmcentrale Eurocross en traumacentrum LUMC. Ze keken daarbij naar het aantal ongelukken van 2013 tot en met 2016.

Meer zelfvertrouwen

Ervaren skiërs en snowboarders hebben vaak meer zelfvertrouwen. Ze zijn overmoedig en kiezen vaak voor een gevaarlijkere piste, denkt Eurocross. Dat in combinatie met hoge snelheden maakt dat je harder kunt vallen en sneller te maken kunt krijgen met ernstig letsel.

Ervaren wintersporter loopt vaker botbreuken op

Ervaren wintersporters kiezen vaker voor een zwarte piste. Foto: Unsplash.

Snowboarders lopen vaker een hersenschudding of onderarmbreuk op, skiërs hebben vaker beenbreuken en houden een er letstel aan de knieband aan over. Onder degenen met minder ervaring komt ernstig letsel minder vaak voor.

Het onderzoek gaat nu verder met het seizoen 2016/2017.


Views

100+

Lees de Metro van donderdag 19 juli nu al online

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

54 MIN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 19 juli is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht. Zo heeft iedereen morgenochtend weer iets interessants om zich onderweg te vermaken.

De krant van donderdag

Door de aanhoudende warmte zijn er meer kakkerlakken te vinden in ons land. Hoe zit dat precies? En hoe kom je er vanaf? Daarnaast vind je alle feiten en fabels over zonnebrandcrème zodat jij goed voorbereid de zon in gaat en lees je alles over hoe vakanties je relatie een boost kunnen geven of juist de afgrond in helpen.


Views

69

Likeability of 5

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


lol
user_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

1k+

Spanje: geen ja tegen seks? Dan is het verkrachting

Vrouwen in Spanje protesteren tegen de uitspraken van de rechter. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Al tijden is het onrustig rond het thema 'seksuele toestemming', want wanneer geeft iemand toestemming tot seks en wanneer is het verkrachting? Waar ligt de grens? In Nederland hebben we de grote #metoo-discussie gehad, maar in Spanje hebben ze de la manada oftewel wolf pack-zaak.

In deze zaak werden vijf mannen aangeklaagd voor een groepsverkrachting van een achttienjarig meisje. Zij deden dit tijdens het beroemde stierenrennen in Pamplona. Het meisje kletste even met de groep mannen, maar het praten veranderde al snel in seksuele handelingen. Twee van de vijf mannen filmden de daad, schrijft The Guardian. Op de beelden is te zien dat het jonge meisje zich stilhoudt, ze zegt of doet eigenlijk niets. De rechter oordeelde in deze zaak om die reden dat het meisje toestemming gaf voor de seksuele handelingen.

Geen verkrachting


Views

100+

Een excentrieke idealist of gewiekste marketeer?

Matulessy (rechts) bij de aanschaf van zijn wagen in Tilburg ©Nick Matulessy

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

De ene persoon verschijnt vaker in de media dan de andere persoon. Nu is dat niet zo vreemd als je naam bijvoorbeeld Mark Rutte is, maar de relatief onbekende Nick Matulessy uit Breda kan ook aardig wat mediaoptredens op zijn conto schrijven. In vier maanden tijd verscheen de architect in BN/De Stem (en AD), de Volkskrant én NRC.

Opmerkelijk genoeg lijkt hij steeds een ander verhaal te vertellen. In het eerste verhaal ging het over een investering in vertrouwen. Matulessy zet zijn fiets niet op slot en wilde op deze manier een zaadje van vertrouwen planten. In de Volkskrant liep een verslaggever een dag met de ondernemer mee, die er een moordend werktempo op na blijkt te houden. Zo maakt hij werkweken van meer dan 55 uur, slaapt hij meerdere nachten op kantoor en heeft hij weinig contact met familie en vrienden: een investering in effectiviteit. Het derde artikel, dat afgelopen zondag verscheen, ging over zijn sobere levensstijl.

BN/De Stem 5 april 2018


Views

200+

Koude voeten in de trein? Een coupé opschuiven helpt

Met het aanhoudende warme weer geeft de NS prioriteit aan goedwerkende airco. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

VANDAAG, 16:10

Parelen tijdens de treinreis de zweetdruppels over je gezicht? Of zijn je blote voeten in sandalen inmiddels blauw uitgeslagen van de airco? Probeer eens een ander plekje te vinden. Met het warme weer staat de treinairco weer volop aan. Daarmee kan de temperatuur per plek en coupé verschillen.

Auto

,,Het is te vergelijken met een airco in de auto’’, vertelt Erik Kroeze van de NS. ,,De bestuurder ervaart de airco als koud terwijl de passagiers achterin vinden dat die wel wat harder mag.’’ Als die mogelijkheid er is kan het helpen om een paar plekken of hele coupé op te schuiven.


Views

500+

Thaise 'grotjongens' weg uit ziekenhuis

Thaise voetballertjes geven persconferentie

Een van de jongens verklaarde profvoetballer te willen worden.

Foto van 'D. van Aken'

VANDAAG, 15:15

De beroemde voetballertjes uit Thailand hebben met veel bombarie allemaal het ziekenhuis verlaten. Dit gebeurde met een groot live media-optreden.

Perconferentie

Op tv was te zien hoe het uit een grot geredde jeugdvoetbalteam het ziekenhuis verliet en een busje instapte. Vervolgens verschenen zij op een live persconferentie die ongeveer 45 minuten duurde.


Views

500+

 Politie vindt 2 miljoen cash in horecapand. / ANP

Politie vindt 2 miljoen cash in horecapand

De Jan van Galenstraat in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 14:09

In een horecagelegenheid aan de Amsterdamse Jan van Galenstraat heeft de politie vorige week bijna 2,2 miljoen euro contant gevonden. Ook zijn er vuurwapens aangetroffen. Acht mensen zijn gearresteerd op verdenking van witwassen en wapenbezit, dat heeft de politie woensdag gemeld.

Ontmoetingsplaats

Burgemeester Femke Halsema heeft het pand laten sluiten. Door de aanwezigheid van wapens, grote hoeveelheden cashgeld en het vermoeden van drugshandel verstoort het bedrijf de openbare orde. Ook wil de gemeente voorkomen dat het pand een ontmoetingsplaats voor criminelen blijft.


Views

200+

Vader omgekomen kinderen MH17 boos op Trump. / EPA

Vader omgekomen kinderen MH17 boos op Trump

Donald Trump tijdens zijn persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin. / EPA

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 14:04

De vader van drie kinderen, die omkwamen bij de vliegramp met MH17, heeft zich op Facebook boos uitgelaten over het gesprek van Donald Trump met de Russische president Vladimir Poetin.

De Australische Anthony Maslin verloor zijn drie kinderen Evie, Mo en Otis bij de ramp.

Onweerlegbare feiten


Views

600+

Kinderen verdrinken bijna, ouders blijken shoppen

Kinderen verdrinken bijna, ouders blijken shoppen

De zee in Blankenberge aan de Belgische kust / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

VANDAAG, 12:29

Vier jonge kinderen zijn volgens de Belgische politie „aan de dood ontsnapt” toen ze zonder begeleiding zwommen in de zee van Blankenberge. De ouders van de kinderen waren in geen velden of wegen te bekennen. Zij bleken te zijn winkelen.

„Voor hetzelfde geld was dit veel erger afgelopen. Laat je kinderen alstublieft nooit alleen in zee zwemmen”, aldus strandwacht Tom Cocle tegen het Vlaamse Nieuwsblad.

De kinderen, alle vier tussen de 10 en 11 jaar oud, waren meermaals gewaarschuwd door strandwachten, maar sloegen hun adviezen in de wind. Vervolgens werden ze door de sterke stroming verrast.


Views

900+

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee. / ANP

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee

Een dolfijn in het dolfinarium. / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:19

Als je wil zwemmen met dolfijnen hoef je voortaan niet meer naar tropische gebieden af te reizen. In de Noordzee voor de kust van België is namelijk een groep van 25 dolfijnen gespot.

Volgens Jolanda van Meerbeek is dit heel bijzonder. Tegenover Editie NL verklaarde zij: „De afgelopen tien jaar heb ik dit maar één keer meegemaakt. Als wij normaal gesproken meldingen van tuimelaars krijgen, dan gaat het om één of twee dolfijnen. Dat er zo’n grote groep voor de kust zwemt, is niet alledaags.”

Jagen


Views

700+

Toeristen in nood bellen 'verkeerde' politie. / Unsplash

Toeristen in nood bellen 'verkeerde' politie

Lissabon. / Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Twee Amerikaanse toeristen die vastzaten in een lift in Portugal, belden het verkeerde telefoonnummer van de politie. De vrouwen zochten online naar het telefoonnummer van de politie in Lissabon, maar belden volgens het Amerikaanse WCSH-TV in plaats daarvan met de hulpdiensten in een gelijknamige plaats in het Amerikaanse Maine.

Het vastzittende duo had op een noodknop in de lift geduwd, maar na 20 minuten was nog niemand komen opdagen. De vrouwen zochten via Google de 'Lisbon Police' op. Daarna kregen ze aan de andere kant van de wereld de Amerikaanse meldkamermedewerker Cathy Roy aan de lijn.

Paniek


Views

800+

Meisje in India (12) door achttien man misbruikt. / AFP

Meisje in India (12) door achttien man misbruikt

Een Indiaas meisje loopt door de regen. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:24

In India heeft de politie achttien mannen gearresteerd die ervan worden verdacht herhaaldelijk een meisje van twaalf te hebben verkracht. Onder de verdachten zijn bewakers, liftmonteurs en loodgieters die in het gebouw werkten waar het meisje woonde, in de stad Chennai.

Bedreigd

Het misbruik zou gedurende een periode van zeven maanden hebben plaatsgevonden in de leegstaande appartementen van het gebouw. Het meisje durfde in eerste instantie geen hulp te zoeken, omdat zij werd bedreigd.


Views

1k+

Tientallen vrouwen op straat aangerand na winst WK. / AFP

Vrouwen aangerand in feestgedruis na WK-finale

Politie grijpt in op de Champs-Elysées in Parijs. / AFP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:19

Eerder deze week kwam al het nieuws naar buiten dat de Fransen de overwinning op de Kroaten niet zonder slag of stoot voorbij hebben laten gaan. Het land stond op zijn kop, en dat ging gepaard met de nodige opstootjes en rellen. Nu blijkt dat het daar niet bij is gebleven. Op sociale media laten tientallen vrouwen weten seksueel misbruikt te zijn.

In kruis gegrepen

Zondagavond verschenen de eerste berichten op Twitter onder de hashtag #metoofoot. De vrouwen omschrijven in hun tweets hoe zij in de menigte in hun billen of borsten zijn geknepen, in hun kruis gegrepen werden, of ongevraagd werden gezoend.


Views

400+

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip op de fastfoodketens.

Wakker Dier in actie tegen 'Kentucky Fried Plofkip'

Wakker Dier: weg met plofkip bij fastfoodketen. Foto: screenshot Wakker Dier

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:10

Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip door fastfoodketens. De dierenwelzijnsorganisatie strijdt al jaren tegen de plofkip. Inmiddels is deze verdwenen uit de schappen bij de supermarkt, maar niet uit de fastfoodrestaurants zoals KFC.

'Kentucky Fried Plofkip'

Wakker Dier start een campagne tegen Kentucky Fried Chicken (KFC). De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de fastfoodketen moet stoppen met de verkoop van plofkip, en noemt KFC voortaan Kentucky Fried Plofkip (KFP).


Views

700+

4-jarig meisje verdronken in sloot Waddinxveen

Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:45

Een vierjarig meisje is dinsdagavond verdronken in Waddinxveen. Het kind werd gevonden in een sloot aan de Vondellaan.

Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Ondanks de "levensreddende handelingen van hulpverleners en omstanders" overleed het kind ter plaatse.

Het meisje woonde in Waddinxveen. Aan de omstanders is slachtofferhulp aangeboden. De politie is nog bezig met een onderzoek naar het ongeval.


Views

900+

Kinderen iets grotere kans hersentumor door CT-scan

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, vier keer zoveel als begin jaren negentig. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:25

In Nederland worden er jaarlijks bij zo'n tienduizend kinderen een CT-scan uitgevoerd. Kinderen die een CT-scan ondergaan lopen een iets grotere kans op het krijgen van een hersentumor. Dat komt omdat zij worden blootgesteld aan straling op hun hoofd.

Het verhoogde risico komt neer op een extra hersentumor per jaar, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 168.000 Nederlandse kinderen, die tussen 1979 en 2012 een of meer CT-scans kregen en die gemiddeld tien jaar werden gevolgd.

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt dat is vier keer zoveel als begin jaren negentig. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM.


Views

200+

Nieuwe lichting militairen vertrekt naar Litouwen

Begin juni bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de trainingskazernes in Litouwen. Foto; ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:10

Zeventig militairen vertrekken woensdag om 09.00 uur vanaf vliegveld Eindhoven naar Litouwen. Zij vormen het laatste deel van een nieuwe rotatie van in totaal 250 manschappen van de landmacht die gelegerd zijn in de Baltische staat Litouwen. De uitzending duurt een half jaar.

Dreiging uit Rusland

De militairen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra militairen van het bondgenootschap gestationeerd. Dat is vooral bedoeld om deze landen gerust te stellen met het oog op de dreiging uit Rusland.


Views

200+

Lees de Metro van woensdag 18 juli nu al online

Een Metro van tien jaar geleden, niet die van morgen ©ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 18 juli is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht. Zo heeft iedereen morgenochtend weer iets fijns om te lezen voor onderweg.

De krant van woensdag

Op vakantie gaan is vaak stressen en onder stress maak je snel fouten. Wij spraken met enkele pechvogels wiens vakantie door hun eigen blunders een stuk minder relaxed werd. Van vakanties door naar werk. Het water staat veel pakketbezorgers aan de lippen, sommigen moeten zelfs dagen van 12 uur maken. Wat gaat er allemaal voor leed schuil achter online shoppen?


Views

800+

De twist van Trump: "Ik versprak me over Rusland"

Trump is het toch wel eens met inlichtingendiensten ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Donald Trump is dinsdagavond teruggekomen op de uitspraak die hij maandag maakte na zijn ontmoeting met de Russische president Poetin. Hierin stelde hij dat hij er niet van overtuigd was dat de Russen hebben geprobeerd om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dit kwam hem op felle kritiek te staan, zelfs van partijgenoten die altijd loyaal aan hem zijn geweest. Trump's verklaring voor deze uitspraak? „Ik versprak me."

Geen invloed


Views

1k+