Ervaren wintersporter loopt meeste botbreuken op

7 december 2017 om 09:14 door Amarins de Boer
Ervaren wintersporter loopt meeste botbreuken op
Jaarlijks gaan er een miljoen Nederlanders op wintersport. Maar niet iedereen komt heelhuids terug. Foto: Unsplash.

Ben jij een ervaren wintersporter? Dan loop je meer risico op botbreuken dan wanneer je nog aan oefent met de pizzapunt. ​Tachtig procent van de gewonden zijn namelijk ervaren wintersporters, blijkt uit onderzoek van ​van alarmcentrale Eurocross en traumacentrum LUMC. Ze keken daarbij naar het aantal ongelukken van 2013 tot en met 2016. 

Meer zelfvertrouwen

Ervaren skiërs en snowboarders hebben vaak meer zelfvertrouwen. Ze zijn overmoedig en kiezen vaak voor een gevaarlijkere piste, denkt Eurocross. Dat in combinatie met hoge snelheden maakt dat je harder kunt vallen en sneller te maken kunt krijgen met ernstig letsel. 

Ervaren wintersporters kiezen vaker voor een zwarte piste. Foto: Unsplash.

Snowboarders lopen vaker een hersenschudding of onderarmbreuk op, skiërs hebben vaker beenbreuken en houden een er letstel aan de knieband aan over. Onder degenen met minder ervaring komt ernstig letsel minder vaak voor.

Het onderzoek gaat nu verder met het seizoen 2016/2017.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!