Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Fit & gezond 7 dec 2017 / 07:48 uur

‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’

Een vervelende collega is goed voor het brein. Dat stelde de bekende neurowetenschapper Erik Scherder dinsdagavond bij het programma JINEK. Volgens Scherder zorgen irritante collega’s voor de broodnodige hersenactiviteit.

„Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Scherder.

Volgens de hoogleraar, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zorgen vervelende collega’s dat je hersenen bezig blijven. „Die zitten te zeuren bij vergaderingen, daar moet je omheen. Vervelend? Ja, maar ‘hupsakee’, werk aan de winkel voor het brein om daarmee te dealen.”

https://www.youtube.com/watch?v=KwWKr6OxM4A

Neurons that fire…

„We hebben er een mooie uitspraak voor”, vertelt de geboren Amsterdammer verder. „In de literatuur wordt vaak gezegd: ‘Neurons that fire, are neurons that wire’. Dat betekent eigenlijk dat je zenuwcellen contact opzoeken als ze ‘vuren’. Dan bouw je aan een cognitieve reserve en dat kan op elke leeftijd. Dat kun je doen als je heel jong bent, maar ook nog op mijn leeftijd”, aldus de 66-jarige hoogleraar.

Erik Scherder is een zeer prominente neuropscycholoog die al langer probeert om mensen bewust te maken van methoden om geestelijk en fysiek langer gezond te blijven. Hij roept bijvoorbeeld ook op tot meer fysieke activiteit, bijvoorbeeld door vaker te sporten of door simpelweg te blijven staan in de trein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’
Sluiten