Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 28 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Wetenschappers willen bevolkingsonderzoek longkanker

Vroege detectie van longkanker kan de torenhoge sterfte onder longkankerpatiënten drastisch verminderen. Dat stellen wetenschappers uit acht Europese landen. Ze willen dat er landelijke bevolkingsonderzoeken naar longkanker worden opgezet.

Meest dodelijke vorm van kanker

Minder dan 10 procent van de mensen die longkanker heeft, is vijf jaar na de diagnose nog in leven. Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker en jaarlijks sterven er in Nederland zo’n 11 duizend mensen aan. Met longkankerscreenings zouden volgens de wetenschappers levens te redden zijn.

De wetenschappers doen dinsdag een oproep in het vakblad Lancet Oncology. Omdat de sterfte onder longkankerpatiënten zo hoog is, zoeken de artsen al lang naar manieren om de ziekte eerder op te sporen. Door mensen met een verhoogd risico op longkanker te screenen met een CT-scan, kan de ziekte opgespoord worden voordat er uitzaaiingen ontstaan en kan de tumor worden verwijderd.

‘Kosteneffectief’

Het sneller opsporen van tumoren zou tot wel 20 procent minder sterfgevallen kunnen leiden. Bovendien is het preventief verwijderen van de tumoren ‘kosteneffectief’. Zeer dure longkankergeneesmiddelen zijn dan niet meer nodig.

Volgens professor Matthijs Oudkerk van de Rijksuniversiteit Groningen duurt het nog ongeveer drie jaar voordat er een landelijk bevolkingsonderzoek in Nederland zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.