In het nieuws

‘Maak geschiedenis vrouwelijker’

Een man passeert een schilderij van Catharina de Grote in de Hermitage Amsterdam. /ANP

Foto van 'Jeroen Haverkort'

28 NOV 2017

‘Maak geschiedenis vrouwelijker’. Zo zou de slogan kunnen luiden van de F-Site. Het online platform wil docenten opdrachten en bronnenmateriaal aanbieden om vrouwen een betere plek te geven in de geschiedenisboeken. Een crowdfundingsactie moet hierbij helpen.

Verandering

„De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen”, zegt Agnes Cremers, een van de historici achter het project. „Waarom leren we zo weinig over deze helft? We willen verandering brengen in het onderwijs. Want het is niet vanzelfsprekend om het over vrouwen te hebben. Aletta Jacobs is bekend, maar er waren meer vrouwen dan zij. Het is zonde om pas op vrouwen in te zoomen vanaf de eerste feministische golf. Alsof er toen opeens vrouwen kwamen.”

In het middelbaar onderwijs is het vak geschiedenis onderverdeeld in tien tijdvakken. Het is de bedoeling dat in die tijdsvakken meer vrouwen worden opgevoerd. „Als we het over Catharina de Grote hebben, gaat het eerst over met wie ze getrouwd was, van wie ze de moeder was, voordat het erover gaat hoe groot haar macht was als tsarina van Rusland. Mannen worden autonoom opgevoerd, maar vrouwen nooit. Het is altijd de moeder van of de vrouw van.”

Kindbruidje

Cremers beseft dat vrouwen geen gelijkwaardige geschiedenis hadden ten opzichte van mannen: „Vrouwen hebben altijd andere posities gehad. Maar soms hadden ze wel belangrijke posities en werden ze door stereotiepe opvattingen niet erkend of zijn ze later in de geschiedenis niet meegenomen.”

Ze komt met het voorbeeld van Aisha, de vrouw van de profeet Mohammed. „Aisha wordt altijd opgevoerd als kindbruidje, maar was veel meer dan dat. Ze was een politica en voerde het leger aan.”

Het gaat Cremers en co om een bredere kijk op de geschiedenis. „Jonge generaties moeten vrouwen in de geschiedenis vanzelfsprekend gaan vinden, beseffen dat zij wel degelijk een rol hebben gespeeld. We dachten overigens dat dit initiatief breed gedragen zou worden. Het is toch leuk om meer te weten? De meeste reacties zijn positief, de crowdfundingsactie loopt goed. Maar toch krijgen we ook af en toe een negatieve reactie als ‘maar mannen waren toch ook belangrijker?’ Daar moeten we vanaf.”


Views

100+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

800+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

800+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+