Jihadverdachte Laura H. hoeft niet meer terug in cel

13 november 2017 om 13:55 door ANP en Metro
Jihadverdachte Laura H. hoeft niet meer terug in cel

Jihadverdachte Laura H. heeft een celstraf gekregen van twee jaar, waarvan dertien maanden voorwaardelijk voor haar vertrek naar en verblijf in IS-gebied in 2015. 

IS

Omdat Laura H. al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft zij niet meer terug de cel in. Het OM eiste vorige maand bijna drie jaar celstraf tegen H., waarvan twee jaar voorwaardelijk.

De rechtbank in Rotterdam vindt bewezen dat H. schuldig is aan voorbereidingshandelingen voor het plegen van terroristische misdrijven. De rechtbank acht niet bewezen dat ze lid was van de radicaalislamitische terreurgroep IS. Van dat verwijt is ze vrijgesproken. De rechtbank vindt dat er wel sprake was van burgerschap van IS.

Syrië

H. vertrok medio 2015 vanuit Leidschendam naar IS-gebied met haar man Ibrahim en twee zeer jonge kinderen. Zij heeft steeds gezegd dat ze niet precies wist wat IS was en dat ze daar echt naartoe zouden gaan.

Net als het OM schuift de rechtbank deze beweringen terzijde. Uit verklaringen, zowel van haarzelf als van getuigen, blijkt volgens de rechtbank dat H. wel degelijk wist wat IS precies inhield en ook dat haar man Ibrahim daar strijder zou worden. ,,H. is willens en wetens naar het strijdgebied gegaan'', aldus de rechtbank. De rechtbank vindt H. strafbaar voor het meehelpen met voorbereidingen om terroristische misdrijven te plegen.

Na een jaar ontvluchtte ze het kalifaat, samen met haar kinderen. De zaak van H. trok veel aandacht, omdat zij na haar vlucht op de Koerdische televisie verscheen. H. werd meteen na aankomst in Nederland vastgezet, omdat gedacht werd dat ze was teruggekeerd om in Europa een aanslag te plegen. 

Haar man Ibrahim is achtergebleven. Zijn lot is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!