Likeability of 5

'Verbod op vuurwerk zorgt voor juist méér gevaar'

Komt het ooit van een verbod op consumentenvuurwerk? Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

26 OKT 2017

Er máánden voor sparen, begin december de boel bestellen en dan op oudejaarsavond de lontjes aansteken en van het schouwspel genieten. „Dat geeft een heerlijke kick”, zegt de 30-jarige Ron Brinkman uit Wageningen. Hij begon als 12-jarig jochie met het afsteken van rotjes en grondbloemen en dat groeide uit tot een hobby met de grootste, duurste en mooiste siervuurwerkpakketten. Hij moet er dan ook niet aan denken dat er een verbod op consumentenvuurwerk komt.

Het is een grote wens van Stichting Maatschappij en Veiligheid, die vindt dat het veel te gevaarlijk is als mensen zelf vuurwerk afsteken. Tijdens de jaarwisseling zouden gemeenten alleen zelf gecontroleerd professioneel vuurwerk mogen laten afsteken, luidt het betoog. Dat voorkomt dat er jaarlijks een kleine vijfhonderd mensen naar de spoedeisende hulp moeten vanwege letsel door vuurwerk.

Te druk

Brinkman is de vuurwerkdiscussie, die telkens tegen eind van het jaar losbarst, al een tijdje beu. Daarom maakte hij in 2012 samen met drie vrienden de Facebookpagina Anti-vuurwerkverbod aan. Inmiddels hebben tienduizenden mensen zich aangesloten. „Ik vond dat wij als liefhebbers van vuurwerk in een hoekje werden gedrukt”, zegt hij. „Ze pakken ons jaarlijkse plezier af. En als wij samen met bedrijven die vuurwerk verkopen met ideeën voor oplossingen komen, dan heeft de politiek het altijd te druk. Maar als december dichterbij komt, begint iedereen hard te roepen dat er een verbod op consumentenvuurwerk moet komen. Dan is het natuurlijk al veel te laat voor een oplossing.”

Ron Brinkman.

Brinkman ziet vooral heil in strenger toezicht op illegaal vuurwerk. En dan niet alleen in oktober, november en december, maar het hele jaar door. „De meeste ongelukken gebeuren door het afsteken van illegaal vuurwerk. Natuurlijk kun je ook een legale sierpot op zijn kant leggen en afsteken, maar daarmee blaas je geen prullenbak of voorgevel op. Vuurwerkverkopers hebben juist bepaalde producten geschrapt waarmee gestunt werd. Denk aan babypijltjes die vanuit de hand of plat op de grond werden afgestoken of Romeinse kaarsen die niet altijd netjes in een fles werden gezet om de vuurballen af te schieten. Bovendien wordt bij de meeste bestellingen een gratis vuurwerkbril geleverd. De verkopers van consumentenvuurwerk doen er dus van alles aan om het veiliger te maken, maar als er een verbod op komt zullen mensen die ‘gewoon’ vuurwerk kopen de illegale markt op gaan. Dan haal je dus veel gevaarlijker vuurwerk in huis.”

Babypijltjes mogen niet meer worden verkocht. Foto: ANP

Mocht er ooit een verbod worden doorgevoerd, dan komt de overheid daar na één keer op terug, denkt Brinkman. „Omdat ze dan inzien dat meer illegaal vuurwerk voor meer gevaar zorgt.” Hij vindt vuurwerkvrije zones een veel beter idee. „Maar dan bedoel ik niet een heel stadscentrum, maar gebieden bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en dierenasiels. In die gebieden kun je een verbod prima handhaven dan een algeheel verbod. Als je consumentenvuurwerk compleet verbied, weten agenten niet waar ze het zoeken moeten om 12 uur ’s nachts.”

Tijdens de komende jaarwisseling zal de oprichter van de Anti-vuurwerkverbodpagina met zijn vrienden sowieso weer de nodige kilo’s de lucht in schieten. „Als dat ooit niet meer mag dan begin ik een vakantiepark vlak over de grens met Duitsland waar ik dan met andere liefhebbers samenkom om vuurwerk af te steken. Maar ik hoop natuurlijk dat het nooit zover komt.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lovelike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_ea070e2998b6dc638e87011364b70ef4ef04b852_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:16

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''