In het nieuws

Wie zullen er straks naast koning Willem-Alexander plaatsnemen op het bordes? Foto: ANP | Jerry Lampen

Overzicht: wie zit er in kabinet-Rutte III?

Wie zullen er straks naast koning Willem-Alexander plaatsnemen op het bordes? Foto: ANP | Jerry Lampen

Foto van 'Els Anker'

21 OKT 2017

Het nieuwe kabinet Rutte III is rond. Vrijdag gaven de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het groene licht aan de gekozen bewindslieden. Donderdag wordt dan de langste formatie ooit afgesloten met de traditionele bordesscene.

De regering krijgt zestien ministers en acht staatssecretarissen. De VVD levert als grootste partij zes ministers, het CDA en D66 elk vier en de ChristenUnie twee. Voor de staatssecretarissen zijn de aantallen respectievelijke drie, twee, twee en één. Het kabinet krijgt drie vicepremiers: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

‘Sterke persoonlijkheden’

,,Een kabinet met sterke persoonlijkheden". Zo omschreef CDA-leider Sybrand Buma na het overleg het nieuwe kabinet. ,,Ik heb echt het gevoel dat hier mensen staan die op hun taak berekend zijn." Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zei ,,veel vertrouwen" te hebben in de nieuwe ploeg. Pechtold typeert het kabinet als ,,kunde, ervaring en fris".

Op vier departementen komen twee ministers: Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Justitie en Volksgezondheid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie draait de naam om: dat wordt Justitie en Veiligheid. En bij Infrastructuur verdwijnt de naam Milieu. Verder is er het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nieuwe gezichten

Mark Rutte gaf toe dat zijn partij weinig vrouwen levert aan het kabinet. ,,Ik had graag meer willen hebben, maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is." Van de negen ministers en staatssecretarissen van de VVD zijn er drie vrouw. Het nieuwe kabinet telt vierentwintig personen.

De overstap van Kamerleden naar het kabinet zorgt ervoor dat er ook weer nieuwe gezichten in de Tweede Kamer komen. In totaal stappen twaalf mensen uit de Kamer over naar het kabinet. Van het oude kabinet komen er drie in het nieuwe: premier Rutte, Sander Dekker (van Onderwijs naar Justitie) en Eric Wiebes (van Financiën naar Economische Zaken en Klimaat).

Het is de langste formatie uit de geschiedenis die zich uitstrekt over vier seizoenen. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 eerst een kabinet heeft proberen te vormen met GroenLinks. Pas toen dat in de loop van juni definitief mis ging, schoof de ChristenUnie aan de onderhandelingstafel aan.

De volledige lijst

Algemene Zaken
Mark Rutte (VVD, minister-president)

Mark Rutte (VVD) in zijn favoriete koffiezaak aan de Korte Poten. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Mark Rutte (VVD) in zijn favoriete koffiezaak aan de Korte Poten. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Kajsa Ollongren (D66, vicepremier en minister)
Raymond Knops (CDA, staatssecretaris)

Kajsa Ollongren (D66), voormalig wethouder en locoburgemeester. Foto: ANP | Koen van Weel

Kajsa Ollongren (D66), voormalig wethouder en locoburgemeester. Foto: ANP | Koen van Weel

Buitenlandse Zaken
Halbe Zijlstra (VVD, minister van Buitenlandse Zaken)

Halbe Zijlstra (VVD) staat de pers te woord na afloop van een debat. Foto: ANP | Phil Nijhuis

Halbe Zijlstra (VVD) staat de pers te woord na afloop van een debat. Foto: ANP | Phil Nijhuis

Veiligheid en Justitie
Sander Dekker (VVD, minister van Veiligheid en Justitie)
Ferdinand Grapperhaus (CDA, minister van Veiligheid en Justitie)
Mark Harbers (VVD, staatssecretaris voor Immigratie)

Sander Dekker (VVD) wordt minister voor Rechtsbescherming. Foto: ANP | Jerry Lampen

Sander Dekker (VVD) wordt minister voor Rechtsbescherming. Foto: ANP | Jerry Lampen

Financiën
Wopke Hoekstra (CDA, minister)
Menno Snel (D66, staatssecretaris)

Wopke Hoekstra (CDA), zat in de Eerste Kamer. Foto: ANP | Robin van Lonkhuisen

Wopke Hoekstra (CDA), zat in de Eerste Kamer. Foto: ANP | Robin van Lonkhuisen

Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Wouter Koolmees (D66, minister van Sociale Zaken)
Tamara van Ark (VVD, staatssecretaris)

Wouter Koolmees (D66) wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto: ANP | Lex van Lieshout

Wouter Koolmees (D66) wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto: ANP | Lex van Lieshout

Economische Zaken en Klimaat
Eric Wiebes (VVD, minister van Economische Zaken)
Mona Keijzer (CDA, staatssecretaris)

Eric Wiebes (VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP | Bart Maat

Eric Wiebes (VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP | Bart Maat

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Carola Schouten (ChristenUnie, vicepremier en minister van Landbouw)

Portret van Carola Schouten, voormalig Tweedekamerlid. Foto: ANP | Lex van Lieshout

Portret van Carola Schouten, voormalig Tweedekamerlid. Foto: ANP | Lex van Lieshout

Defensie
Ank Bijleveld (CDA, minister van Defensie)
Barbara Visser (VVD, staatssecretaris)

Portret van Ank Bijleveld (CDA), minister van Defensie. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Portret van Ank Bijleveld (CDA), minister van Defensie. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Ingrid van Engelshoven (D66, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
Arie Slob (ChristenUnie, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Ingrid van Engelshoven (D66) tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto: ANP | Bart Maat

Ingrid van Engelshoven (D66) tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto: ANP | Bart Maat

Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Hugo de Jonge (CDA, vicepremier en minister van Volksgezondheid)
Bruno Bruins (VVD, minister van Volksgezondheid)
Paul Blokhuis (ChristenUnie, staatssecretaris)

Hugo de Jonge (CDA) wordt de nieuwe minister voor Ouderenzorg. Foto: ANP | Bart Maat

Hugo de Jonge (CDA) wordt de nieuwe minister voor Ouderenzorg. Foto: ANP | Bart Maat

Infrastructuur en Waterstaat
Cora van Nieuwenhuizen (VVD, minister van Infrastructuur)
Stientje van Veldhoven (D66, staatssecretaris)

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) tijdens een verkiezingsdebat. Foto: ANP | Bart Maat

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) tijdens een verkiezingsdebat. Foto: ANP | Bart Maat

Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Sigrid Kaag (D66, minister van Buitenlandse Zaken)

Sigrid Kaag (D66) zal de post van mnister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaan bekleden. Foto: AFP

Sigrid Kaag (D66) zal de post van mnister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaan bekleden. Foto: AFP

Wat vind jij van het nieuwe kabinet? Laat een reactie achter of praat mee op de Facebookpagina van Metro. 


Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 MIN

Het kabinet werkt aan een manier om een vorm van rekeningrijden in te voeren. Dat melden Haagse bronnen. Er liggen momenteel meerdere varianten op tafel, om automobilisten naar gebruik te laten betalen.

Vroempoen

Het rekeningrijden, of 'vroempoen' zoals Arjan Lubach het een tijdje terug in zijn show noemde, is een gevoelig onderwerp binnen de huidige coalitie. De VVD met verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verzette zich tot nu toe fel. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vorige week al doorschemeren dat er binnen de partij toch wordt nagedacht over kilometerbeprijzing. Dat terwijl hij in januari nog zei dat het rekeningrijden voorlopig niet nodig zou zijn.


34,2 graden; nooit eerder zo warm op 25 juni

Nooit eerder was het op 25 juni zo warm als dit jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

51 MIN

Nooit eerder is het op 25 juni zo warm geweest als dit jaar. In het Gelderse Hupsel werd dinsdagmiddag een temperatuur van 34,2 graden gemeten.

Zesde warmterecord?

Het vorige record stond op 34,0 graden en werd in 1976 gemeten in Volkel. Mocht het ook in De Bilt warmer dan 32,9 graden worden, dan is het officiële warmterecord ook verbroken. Het zou dan alweer het zesde officiële warmterecord van dit jaar zijn: in februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni.


Vrouw bestormt cockpit: Wil iedereen vermoorden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

De passagiers van de vlucht die zaterdag van Londen naar Dalaman (Turkije) ging, hebben geen hele rustige reis gehad. Een vrouwelijke medereiziger ging namelijk compleet door het lint en moest uiteindelijk in bedwang gehouden worden.

Het was de voormalig clubbewaker Steven Brown die de vrouw met veel moeite tegen wist te houden. „Ze leek over superkrachten te beschikken, alsof ze bezeten was", zo tekent The Daily Mail op uit zijn mond. „Ze stormde naar de voorkant van het vliegtuig en duwde een stewardess met bruut geweld opzij. Een collega probeerde haar tegen te houden, maar maakte ook geen kans."

LSD


Tijd voor de airco: deze mythes zijn wel/niet waar

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

We zitten momenteel midden in de eerste hittegolf van het jaar en hier en daar worden de hitteplanne uitgerold. De meeste van ons zoeken dan ook snel de verkoeling van een goed gekoeld kantoor of woonkamer op. Maar telkens wanneer de airconditioner op volle toeren draait duiken er ook weer een aantal hardnekkige mythes op. Ferry van der Heiden van LG Air Solutions licht er voor Metro zes voor je uit.

De filters moeten één keer per jaar schoongemaakt worden

Fabel. Het reinigen van je filters eens in de twee a drie maanden zorgt voor efficiëntie van je airconditioner. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van de lucht die de airconditioner uitblaast.


Zeehond vertoeft op woonboot in Breukelen

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De zeehond die zondag opdook bij een sluis in De Kwakel (Noord-Holland) heeft maandagavond enige tijd vertoefd op een woonboot in het Oude Aa bij Breukelen (provincie Utrecht). Het zeehondencentrum Pieterburen kreeg een melding van de eigenaresse van de woonboot, waar het dier op het dek lag.

Het zeehondencentrum wil de ringelrob vangen omdat het dier normaal leeft in het poolgebied bij Noorwegen en niet gewend is aan hoge temperaturen.


Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

Handel ongehinderd

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.


Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 12:17

De langste gecombineerde achtbaan en animatiefilm ter wereld is – net over de grens – geopend. Crazy Bats in pretpark Phantasialand in Duitsland is een achtbaanrit van 4 minuten die je rijdt met een Virtual Reality-bril (VR) op je hoofd.

Moeilijk project

Terwijl je in de achtbaan hobbelt, stijgt, daalt en door de bochten zoeft, maak je tegelijkertijd een reis door een driedimensionale, virtuele omgeving in bioscoopkwaliteit. Animatiestudio Ambient Entertainment heeft de film voor het pretpark bij Keulen ontwikkeld. De studio vond de opdracht moeilijker dan ‘normaal gesproken’, omdat de film zich niet op één vlak maar om de kijker heen speelt. „VR is in Phantasialand naar een hoger niveau getild”, zegt Bernd Bohnert van Ambient.


'Studenten kunnen toetsvragen online kopen'

Vragen van universitaire examens zijn makkelijk te koop via internet. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Toetsvragen van examens op universiteiten zijn eenvoudig te koop via internet. Het gaat om zogenaamde testbanks, die alleen voor docenten bedoeld zijn. Ook antwoorden op de vragen worden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De vragen, met soms bijbehorende antwoorden, stonden al voor een paar tientjes te koop op websites als Stuvia. Na vragen van het AD heeft Stuvia de bestanden direct verwijderd. „Dit mag niet verhandeld worden via ons”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Inspiratie


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Goede nacht Van der Weijden: Zoveel fitter gefinisht

Maarten van der Weijden/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:54

Maarten van der Weijden heeft een goede nacht gemaakt, nadat hij maandagavond in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht volbracht. Dat laat zijn dokter Marco Blanker weten.

Fris aan het ontbijt

„Hij heeft zich vanochtend fris gewassen gemeld bij het ontbijtbuffet in het hotel. Hij heeft een uitstekende nachtrust achter de rug. Hij voelt zich wel brak na alle inspanningen. Maar het gaat zoveel beter dan vorige keer, omdat hij nu zoveel fitter uit het water is gekomen", aldus Blanker.


Mazelenuitbraak Urk: negen kinderen, een volwassene

Urk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:09

Op Urk zijn de mazelen uitgebroken. Negen kinderen en één volwassene uit het Flevolandse stadje hebben zich bij de GGD gemeld met de ziekte, dat meldt Omroep Flevoland. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de ziekte er is uitgebroken.

De GGD bekijkt momenteel wat de vervolgstappen kunnen zijn. Zo probeert het een inschatting te maken of het nodig is om mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen.

Zwakkere groepen


Koude douche en ijs voor dierentuinbewoners

Olifanten in Artis Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:56

Hoewel veel dieren in de Nederlandse dierentuinen goed tegen de warmte kunnen, zorgen de parken er wel voor dat hun bewoners de nodige verkoeling krijgen. Zo kunnen de gorilla's in Artis in Amsterdam zich onderdompelen in een verkoelend bad en krijgen de wasberen, rode vari's (halfapen) en stinkdieren ijs met daarin fruit en noten.

Modderbad

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kunnen de dieren even de zon ontwijken in hun binnenverblijf of buiten een plekje zoeken in de schaduw. Voor de olifanten is er een modderbad. Ze bedekken zich volgens de dierentuin graag met een laagje modder, dat beschermt tegen de felle zon en parasieten. Het vocht uit de modder zorgt bovendien voor verkoeling. Ook krijgen de olifanten op warme dagen twee keer per dag een douche en kunnen ze in het bad. „Helemaal kopje onder met alleen de slurf als snorkel."


'Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:49

De komende tien wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector. De bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen. De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen. Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Het waterpeil wordt in deze gebieden kunstmatig laag gehouden. Veeboeren kunnen zo beter op het land werken. Maar de grond klinkt door de lage waterstand in en daardoor komt veel CO2 vrij.


Nieuwe storing: kassa's Albert Heijn liggen eruit

Albert Heijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:14

Update: oplossing snel gevonden

De storing bleek ditmaal van korte duur. Bij Albert Heijn is er een oplossingen gevonden, waardoor er in tientallen winkels weer gewoon gepind kan worden. Volgens een woordvoerster zal in steeds meer filialen alles weer normaal gaan werken.

Oorspronkelijk bericht


Kamervragen: Lijkt geen back-upplan bij 112-storing

KPN/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:54

Een grote KPN-storing leidde er maandag toe dat ook 112 lange tijd niet bereikbaar was. Ruim drie uur was het noodnummer niet bereikbaar en daarover wil onder andere CDA-Kamerlid Chris van Dam opheldering over van minister Grapperhaus.

Ieder voor zich

De politicus kondigde dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio aan kamervragen te zullen stellen. Onder andere de chaotische manier waarop alle meldkamers individueel communiceerde roept vragen op bij Van Dam. „Iedere meldkamer ging zelf twitteren hoe je hen kon bereiken. Het lijkt of er geen back-up plan lag."


Rusland terug in Raad van Europa: 'Vreemde beloning'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:29

Ondanks diverse oproepen uit Nederland krijgt Rusland na een onderbreking van vijf jaar weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

Inlijving van de Krim

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.


Big data inzetten bij bestrijden drugscriminaliteit

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:09

Gemeenten, provincies, politie, Openbaar Ministerie, FIOD en de Belastingdienst gaan data van allerlei bronnen gebruiken om sneller drugscriminaliteit op te sporen. Dat zegt directeur Ad van Mierlo van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland in het Financieele Dagblad.

Verdachte patronen

Door data te combineren komen er sneller verdachte patronen naar boven, schetst Van Mierlo. Als voorbeeld noemt hij ondernemingen die actief zijn rond een jachthaven en online te vinden zijn, maar niet bij Belastingdienst bekend zijn.


'Misbruik zal altijd aan Jackson blijven kleven'

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009. / EPA

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Weet jij nog waar je was op 25 juni 2009, de sterfdag van Michael Jackson? Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de King of Pop overleed. Een decennium dat begon met een documentaire over zijn laatst geplande concertreeks en eindigde met een documentaire over beschuldigingen van seksueel misbruik.

In shock

De sterfdag van Michael Jackson voelde misschien wel nog nooit zo dubieus als dit jaar. Tien jaar geleden werden we opgeschrikt door het nieuws over de hartstilstand waar Jackson door was getroffen. Maar amper vijf maanden geleden was de wereld nog in shock na het zien van de documentaire Leaving Neverland, waarin de King of Pop beschuldigd wordt van het jarenlang seksueel misbruik van twee kinderen.


Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maarten van der Weijden houdt trots zijn stempelkaart - met alle elf stempels - omhoog. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het was een lange tocht, de zwemvierdaagse van Maarten van der Weijden. 196 kilometer zwemmen in 74 uur, dat doe je niet zomaar. Heel Nederland leefde met de zwemmer mee, veel fans schreeuwden Maarten langs de kant naar de finish. Van Sinterklaas naar meezwemmers en slapen op een drijvend matras: dit is Maartens tocht der tochten in 11 (want natuurlijk zijn het er 11) foto's.

Voorbereidingen

Maartens tocht der tochten in 11 foto's

Maarten neemt, voordat hij in het water springt, afscheid van zijn vrouw Daisy. /ANP