Els Anker
Els Anker Nieuws 21 okt 2017 / 09:30 uur

Kijk omhoog! Veel vallende sterren op komst

Heb jij nog een brandende wens? Dan heb je geluk. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er veel vallende sterren te zien. Op het hoogtepunt, in de laatste uren van de nacht, kun je zelfs elke anderhalve minuut een vallende ster spotten.

De Orioniden zijn elk jaar in de tweede helft van oktober te zien. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van deze komeet.

Gloeien

Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit.

Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Wolken

Vooral Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg lijken de beste papieren te hebben voor het zien van vallende sterren. Dat komt omdat de rest van Nederland te maken krijgt met wolkenvelden, waardoor het werkelijk aantal zichtbare vallende sterren iets lager ligt.

Een gebied met brede opklaringen trekt gedurende de nachtelijke uren vanuit het westen over het land. De opklaringen liggen tijdens het meteoroïdenmaximum precies boven het noordoosten en (zuid)oosten. In het binnenland is de kans op het zien van een vallende ster dus het grootst.

Mocht je naar buiten gaan om vallende sterren te spotten, dan is het verstandig een warme jas aan te doen.

Zuiden

Wanneer het helder is zijn de vallende sterren het best te zien rond 6.00 uur. Daarvoor moet je naar de zuidelijke hemel kijken. Goede plekken om meteoren waar te nemen zijn open velden een eindje buiten de bebouwde kom. Hier is het relatief donker en heb je weinig last van lichtvervuiling. In de stad en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren een stuk lastiger.

Tijdens de vorige meteorenzwerm zorgde het licht van de maan ervoor dat meteoren minder goed zichtbaar waren. Komende dagen hebben we geen ‘last’ van de maan. Dit weekend is het namelijk Nieuwe Maan en is het tijdens opklaringen pikkedonker.

Reageer op artikel:
Kijk omhoog! Veel vallende sterren op komst
Sluiten