Medicatie taaislijmziekte niet vergoed
Likeability of 3

Medicatie taaislijmziekte niet vergoed

Minister Edith Schippers kon het met de fabrikant van het medicijn Orkambi niet eens worden over een prijs. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 OKT 2017

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is met slecht nieuws naar buiten gekomen. Ze heeft gemeld dat de medicatie tegen taaislijmziekte definitief niet wordt opgenomen in het basispakket. De prijs die de fabrikant voor het middel Orkambi vraagt, is simpelweg te hoog, aldus de minister.

Op de website van haar ministerie vertelt Schippers dat ze 100 procent heeft gegeven om het medicijn alsnog in het basispakket te krijgen: „Ik heb een uiterste inspanning gedaan om tot een positieve uitkomst te komen om zo de behandeling toegankelijk te maken voor de patiënten. Helaas heb ik moeten constateren dat de prijs die de fabrikant vraagt onaanvaardbaar hoog blijft."

Dit is voor de patiënten een bijzonder onbevredigende uitkomst en dat betreur ik zeer", beseft Schippers. Ze is daarom altijd bereid om de onderhandelingen opnieuw aan te gaan: „Ik was en ben daarom altijd bereid de gesprekken te hervatten als de mogelijkheid er is om tot een overeenkomst te komen.“ Eerder dit jaar liepen de onderhandelingen al om dezelfde reden stuk.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Schandalig

PVV-Kamerlid Fleur Agema, die ook bij de eerste mislukte onderhandelingen kritisch reageerde, is woedend over het nieuws. Tegen het AD vertelt zij: „Dit medicijn redt de levens van jonge kinderen en zij laat de vergoeding nu stuklopen op de prijs. Het is schandalig!"

Ook de NCFS, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, heeft inmiddels gereageerd op de uitspraken van Schippers. Zij zegt juridische stappen te overwegen en roept patiënten die behandeld worden met het medicijn op hun ervaringen te delen met de hashtag #daaromOrkambi.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Steeds meer Nederlanders rijden motor

Steeds meer Nederlanders rijden motor

Motor in de mist op de N200 Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

33 MIN

Het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs stijgt. Vorig jaar slaagden ruim 27.000 mensen voor het motorrijexamen. Dat is niet alleen bijna 9 procent meer dan in 2016, maar ook het hoogste aantal sinds 2003.

Bovag concludeert dit op basis van gegevens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan de vooravond van de MOTORbeurs die donderdag van start gaat in de Utrechtse Jaarbeurs.

Meeste motorrijders in Drenthe

In dertig jaar tijd is het aantal Nederlanders dat in het bezit is van een motorrijbewijs gestegen van 916.000 (in 1987) naar ruim 1,4 miljoen (in 2017), blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral in de provincie Drenthe hebben veel mensen een motorrijbewijs: ruim 14 procent van de meerderjarige bevolking. In Zeeland is dat percentage ruim 12 procent. Zuid-Holland telt de minste inwoners met een motorrijbewijs: 8,5 procent.

De MOTORbeurs is van donderdag tot en met zondag in de Utrechtse Jaarbeurs. Er worden zo’n 100.000 motorliefhebbers verwacht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

7

We betalen dit jaar meer waterschapsbelasting

We betalen dit jaar meer waterschapsbelasting

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

We gaan in 2018 meer waterschapsbelasting betalen. De waterschappen verwachten 2,8 miljard euro aan belasting te heffen, wat uitkomt op een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2017.

Het CBS berekende dat op basis van begrotingscijfers van de waterschappen. Een gezin met een eigen woning van 250.000 euro betaalt in 2018 gemiddeld 359 euro aan waterschapsbelasting. Dat is 1,2 procent meer dan vorig jaar.

Voor een alleenstaande met een eigen woning is de stijging 1,8 procent. Huishoudens met een huurwoning betalen minder. Een gezin in een huurhuis is gemiddeld 257 euro kwijt, een zelfstandig wonende huurder 144 euro.

De hoogte van de tarieven verschilt sterk per waterschap. Inwoners van het hoogheemraadschap Delfland zijn het meest kwijt. Een gezin met een eigen woning van 250.000 euro betaalt daar 468 euro, terwijl een vergelijkbaar huishouden in het waterschap Dommel rond de 239 euro betaalt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

42

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'Criminelen kunnen hun gang gaan in Nederland'

'Criminelen kunnen hun gang gaan in Nederland'

NPB-voorzitter Jan Struijs Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Vanwege gebrek aan mankracht en middelen kan de recherche haar werk niet goed uitoefenen. Dat concludeert de Nederlandse Politiebond (NPB) in een nieuw rapport. Er zijn direct 2000 extra rechercheurs nodig.

„Nederland voldoet aan veel kenmerken van een narcostaat. Rechercheurs zien dat kleine criminelen zich ontwikkelen tot rijke ondernemers die zich vestigen in de horeca, huizenmarkt, middenstand, reisbureaus", staat in het rapport Noodkreet Recherche, waarover NOS en De Telegraaf beschikken.

1 op de 9 criminelen wordt aangepakt

Slechts een op de negen criminelen kan worden aangepakt. Volgens de bijna vierhonderd ondervraagde rechercheurs in het rapport is het percentage slachtoffers dat aangifte doet gedaald tot nog geen 20 procent.

NPB-voorzitter Jan Struijs noemt het een zorgelijke situatie. Volgens hem ontbreekt het onder meer aan contact met de burgers, „doordat er te weinig agenten in de wijken zijn" en moet het 0900-informatienummer op de schop. „Er zijn honderden ’ophangers’ per dag: mensen die te lang moeten wachten."

Het gaat volgens Struijs niet alleen om capaciteit. „Ik mis al jaren een goed aanvalsplan: handen uit de mouwen en aanpakken die hap." De werkwijze binnen de politie deugt volgens hem niet. „De administratieve rompslomp is erger geworden en onnodig veel tijd gaat naar vergaderen en analyses maken", aldus Struijs.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

49

'Gemeenten moeten veiligheid op de fiets vergroten'

'Gemeenten moeten veiligheid op de fiets vergroten'

Fietsers in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Gemeenten moeten ervoor zorgen zorgen dat fietsers zich veiliger voelen. Hiervoor pleit de ANWB.

„Verkeersveiligheid is in de vergetelheid geraakt. We merken onvoldoende urgentie in de gemeenteraden. Het is tijd voor een wake-upcall", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in het AD.

Hij reageert op een onderzoek onder ruim 22.000 ANWB-leden waaruit blijkt dat 27 procent van de achterban zich onveilig voelt op de fiets. In Amsterdam is dat zelfs 44 procent. „Ik vind dat hoog", zegt Van Bruggen, die onder meer pleit voor beperkende maatregelen voor auto's.

„We moeten per stad en dorp bekijken of er 30 kilometerzones bij moeten komen", zegt hij. „Daar is niet iedere autobezitter blij mee. Daar krijgen we ook discussie over. Maar het gaat niet om autootje pesten of fietsen pesten, het gaat om de veiligheid", zegt de ANWB-directeur wiens dochter ernstig hersenletsel opliep na een fietsongeluk.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

28

Naakte 'horrorclown' maakt dorp onveilig

Naakte 'horrorclown' maakt Gelders dorp onveilig

Horrorclown, foto ter illustratie. / ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 22:04

Een naakte horrorclown zorgt in het Gelderse dorp Kootwijkerbroek voor behoorlijk wat onrust. De afgelopen dagen viel hij meerdere kinderen in het dorp lastig.

Op Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. „Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blauw haar, een bebloed gezicht en bloed op zijn benen. Eng om te zien dus!", aldus een moeder die inmiddels aangifte gedaan.

Dreigende taal

Meerdere scholen hebben een waarschuwingsmail naar ouders gestuurd met daarin het advies hun kinderen niet alleen van en naar school te laten lopen, meldt de Barneveldse Krant. Schooldirecteur Paanstra van de reformatorische Rehobothschool vertelt aan de krant dat de schrik er goed in zit. „De man verkleedde zich op verschillende manieren. Hoe precies weet ik niet, wel weet ik dat hij naakt was. Hij uitte dreigende taal naar de kinderen, die daar uiteraard erg van schrokken.”

De clown heeft inmiddels ook de aandacht van de politie. ,,We nemen het serieus en onderzoeken de zaak", aldus een woordvoerder tegen de lokale krant.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Actrice uit rechtbank gezet tijdens proces-Holleeder

Actrice uit rechtbank gezet tijdens proces-Holleeder

Marit van Bohemen maakte een geluidsopname van 30 seconden. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 21:14

De vrouw die maandagochtend uit de rechtbank werd verwijderd in de zaak-Holleeder blijkt geen journalist maar een actrice te zijn. Het gaat om Marit van Bohemen, die onder meer bekend is van tv-series als Voetbalvrouwen en Onderweg naar morgen. Ze maakte geluidsopnames toen Sonja Holleeder aan het woord was, terwijl het maken van geluidsopnames in de rechtbank streng verboden is.

Dertig seconden

Van Bohemen had een persaccreditatie gekregen en mocht daardoor aanwezig zijn bij het proces, meldt RTL Boulevard. Tijdens de zitting maakte ze een opname van dertig seconden. Dit deed Van Bohemen omdat ze de rol van Sonja gaat spelen in een nieuwe, zesdelige dramaserie over de bestseller Judas. Dat boek werd geschreven door Astrid, de zus van Sonja en topcrimineel Willem Holleeder.

De actrice maakte de geluidsopname ter voorbereiding van haar rol. Toen Van Bohemen werd betrapt, kon ze haar spullen pakken en de zaal verlaten. De opnames zouden zijn gewist.

'Van geen kwaad bewust'

De actrice zegt tegen RTL dat ze zich 'van geen kwaad bewust was'. Nu ze op de hoogte is van de regels van de rechtbank, zou ze zich doodschamen.

Sonja Holleeder stond vandaag in de rechtbank Amsterdam tegenover haar broer. Willem Holleeder wordt onder meer verdacht van de moord op Sonja's man, zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Zeearend Lady Maya teruggevonden door verzorgers
Likeability of 6

Zeearend Lady Maya teruggevonden door verzorgers

Zeearend. Foto ter illustratie. Colourbox

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 17:39

De weggevlogen zeearend Lady Maya is maandagmiddag in goede gezondheid gevangen in het Brabantse Goirle. De Amerikaanse zeearend vloog vorige week dinsdag plotseling weg na een ruzie met een paar meeuwen tijdens een roofvogelshow bij safaripark Beekse Bergen.

De afgelopen dagen werd Lady Maya gespot in en rond Tilburg. Medewerkers van het safaripark probeerden het dier steeds te lokken. Maandagmiddag lukte het dat de vaste verzorger van de vogel.

'Fantastisch'

Op het moment dat ze werd geroepen door haar vaste verzorger, vloog ze meteen op zijn handschoen af, laat het park weten. „Het is in één woord fantastisch! We willen iedereen onwijs bedanken voor het helpen zoeken, de tips, het delen van onze berichten en alle hartverwarmende berichtjes. Zonder jullie was het nooit gelukt", schrijven ze op Facebook.

De vogel woont al 27 jaar in de Beekse Bergen en wordt gezien als het 'icoon' van het park. Normaal gesproken komen Amerikaanse zeearenden alleen voor aan de kusten van Canada en de Verenigde Staten. Het dier heeft een vleugelspanwijdte van 2,5 meter.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_459858d6b77c712ab040ae6d67501a7e5ebf34ea_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avataruser_c4012f60a3a577f7806ae48d8881003236ddb2d9_avatar

Views

100+