Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 9 okt 2017 / 18:32 uur

Vrije val filmbaas Weinstein na seksueel wangedrag

Pulp Fiction, Shakespeare In Love, Inglourious Basterds, The King’s Speech, Sin City, Kill Bill – de lijst beroemde films die Harvey Weinstein produceerde is schier eindeloos. Maar de 65-jarige Amerikaan, die samen met zijn broer Bob filmbedrijven als Miramax en The Weinstein Company oprichtte en de bekendste filmbons van Hollywood werd, is keihard van zijn troon gevallen. Weinstein wordt door actrices, modellen en presentatrices beticht van seksueel wangedrag. En alle Oscars en andere onderscheidingen in zijn prijzenkast kunnen zijn val niet verzachten.

Aanklachten

Het begon in The New York Times die donderdag uitgebreid berichtte over de intimidatiepraktijken van Weinstein, en dat hij al acht schikkingen had getroffen met slachtoffers. Afgelopen weekend kwamen er nieuwe aanklachten binnen, waaronder een van een presentatrice van een New Yorkse tv-zender die vertelde hoe Weinstein haar in een hoek dreef en voor haar masturbeerde. Ook actrice Ashley Judd sprak openlijk over haar ervaring met Weinstein. Hij zou de Heat– en Kiss The Girls-actrice ooit hebben gevraagd of zij naar hem wilde kijken terwijl hij zich douchte.

Ashley Judd./Getty

The Weinstein Company, die hij dus zelf oprichtte, besloot Harvey Weinstein gisteren op straat te zetten. Niet geheel vrijwillig, want het productiebedrijf stond al dagen onder druk om hem te ontslaan.

Democraat

Behalve filmproducent was Weinstein ook een graag geziene figuur bij de Democraten. Vorig jaar hield hij in zijn woning in New York nog een bijeenkomst om fondsen ter werven voor presidentskandidaat Hillary Clinton en hij regelde ooit onderdak in een van zijn huizen voor fundraisers voor Obama. Kopstukken aan democratische kant hebben donaties van de schatrijke Weinstein – hij zou de afgelopen dertig jaar 171,5 miljoen euro bij elkaar hebben gespaard – inmiddels overgemaakt naar liefdadigheidsinstellingen.

Ook de Nederlandse journaliste Mirjam van den Broeke is een van de slachtoffers van Weinstein, zo schrijft zakenblad Quote. In St. Tropez vroeg Weinstein haar ooit, ze was op dat moment op reportage in de Zuid-Franse stad en werd aan hem voorgesteld, hem ‘een massage’ te geven. In ruil daarvoor mocht ze wel iets uitzoeken in de Hermès-winkel. ‘I’m not that kind of girl’, antwoordde Van den Broeke. Reactie van Weinstein volgens Quote: ‘Als je je bedenkt, bel dit nummer, dan word je meteen met mij doorverbonden’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vrije val filmbaas Weinstein na seksueel wangedrag
Sluiten