In het nieuws

Stefan (52) hoopt op het eeuwige leven

Stefan (52) hoopt op het eeuwige leven

Een operatiekamer. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

24 SEP 2017

Als Stefan (52) overlijdt wordt zijn lichaam meteen afgevoerd naar een begrafenisondernemer in Den Haag. Daar wordt zijn bloed meteen vervangen door een vloeistof. Vervolgens wordt zijn lichaam in ijs verpakt en naar de Verenigde Staten gestuurd. Hij hoopt rond het jaar 3017 weer wakker te worden.

Stefan draagt een briefje bij zich in zijn portemonnee waarop staat dat hij een cryonist is. Zodra een dokter vaststelt dat hij klinisch dood is, wordt de behandeling gestart. Zijn lichaam komt uiteindelijk terecht bij het Cryonics Institute in de Verenigde Staten.

Wat is het cryonisme?

Het cryonisme is een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren in een vloeibaar stikstof van -196 graden Celsius. Het idee is dat het lichaam op deze manier onbeperkt bewaard blijft. Mensen die zich laten invriezen hopen meestal dat de wetenschap in de toekomst zo ver vooruit is dat zij bijvoorbeeld kunnen genezen van de ziekte waaraan zij zijn overleden. Er zijn echter geen garanties.

Het is voor zijn nabestaanden niet mogelijk om een afscheidsceremonie te houden. Het is namelijk zo dat hoe langer zijn lichaam buiten een vrieskist blijft, hoe meer kans er is op schade.

Waarom zou je je laten invriezen?

„Ik hou van het leven en wil niet dood”, zegt Stefan, „ik ben bereid om ingrepen te ondergaan om langer te leven”. Naar schatting zijn wereldwijd ongeveer 200 mensen ingevroren, waarvan vermoedelijk twee Nederlanders.

Er zijn drie instituties ter wereld waar je je kunt laten invriezen: het Alcor in Texas, Verenigde Staten, het Cryonics Institute in Michigan, Verenigde Staten en KrioRus in de Russische stad Sergiev Posad.

BEKIJK OOK


  Lees de Metro van 22 januari nu al online

  Lees de Metro van 22 januari nu al online

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

  In de krant van morgen lees je onder meer over de drukte op de bijlesmarkt. De problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. Steeds meer scholieren zoeken hulp.

  We besteden aandacht aan de persoonlijke financiën van Nederland. Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?


  Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

  Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

  Het nieuwe virus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het nieuwe coronavirus uit China is voor het eerst ook in de Verenigde Staten vastgesteld. Het virus is volgens de Amerikaanse organisatie voor ziektepreventie (CDC) in Seattle ontdekt bij een reiziger uit China. 

  De CDC is vorige week op drie Amerikaanse luchthavens begonnen met het screenen van reizigers uit China op aanwezigheid van het virus. De man kwam op 15 januari aan, voordat de strengere screenings werden uitgevoerd. Het coronavirus is bij de man vastgesteld nadat hij zelf medische hulp had gezocht.

  De VS hebben het aantal luchthavens waar reizigers uit China worden gescreend uitgebreid. Vanaf vorige week gebeurde dat al in New York, Los Angeles en San Francisco. Nu zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago. Sinds vorige week zijn meer dan 1200 mensen gescreend in de VS.


  Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

  Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

  De man had zich enkele uren in een huis verschanst, nadat hij werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft bij een inval in Rosmalen de veroordeelde Joey D. (27) opgepakt. De man had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen, nadat hij dinsdagochtend in hoger beroep werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel.

  De verdachte heeft zichzelf volgens de politie ernstig verwond en is met een ambulance weggebracht naar het ziekenhuis.

  Eerder vrijgesproken


  Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

  Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

  Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan haar dijbeen zitten snuiven. / Getty Images

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De Amerikaanse Danielle King begreep niet waarom hond Dave telkens maar aan haar dijbeen bleef snuffelen en krabben. Pas toen ze langs de huisarts ging, besefte ze dat haar hond haar leven had gered. 

  Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan het dijbeen van King zitten snuffelen, zonder dat ze doorhad wat haar hond daarmee wilde zeggen. „Toen mijn dij begon op te zwellen, dacht ik dat Dave misschien iets op het spoor was en besloot ik naar de huisarts te gaan."

  Nachtmerrie


  wow
  user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

  Coronavirus; reden tot paniek!?

  Coronavirus; reden tot paniek!?

  Een vrouw verlaat het ziekenhuis in Wuhan, waar eerder iemand overleed aan de gevolgen van het coronavirus.| Credits: AFP / Noel Celis

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  Vijf vragen en antwoorden over het coronavirus.

  Komt er een grote epidemie aan, of valt het allemaal wel mee met het coronavirus? We vroegen het Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  Wat is het coronavirus?


  Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

  Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

  De politie heeft een inval gedaan bij een bestuurder van de verboden pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In een onderzoek naar de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn dinsdag twee mannen aangehouden.

  In Hengelo is een 32-jarige man aangehouden vanwege voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen. Hij werd aangehouden in het huis van Marthijn U. (47), de voormalige voorzitter van Martijn. Marthijn U. zelf werd niet opgepakt.

  In Haarlem is een 75-jarige man opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat meldt het Openbaar Ministerie.


  Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin
  Likeability of2

  Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een dierenarts uit Texas heeft onlangs een ernstige fout gemaakt. De arts gaf een euthanasiespuitje aan de 8-jarige kat Sophie in plaats van het geplande rabiësvaccin. 

  Michelle Olson en haar partner brachten kat Sophie naar de dierenarts in Texas voor een routinecontrole en een rabiësvaccin. Alles leek in orde, totdat het stel ineens door de dierenkliniek werd gebeld met de vraag of zo snel mogelijk wilde komen.

  Laatste herinnering


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten
  Likeability of5

  Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten

  Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot mensensmokkelnetwerk. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vier Nederlandse mannen opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. 

  De mannen zijn in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel aangehouden. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

  5.000 euro


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  20 JAN 2020

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

  Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

  De leerachterstand onder scholieren neemt toe en daarmee ook de vraag naar bijles. /Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. De bijlesmarkt vaart er wel bij.

  Niet veel goeds, concludeerden Ludo Jacobs en Tim Bult. Daarom startten zij een nieuw platform: Studentvoorstudent. Jacobs en Bult vinden de bijlesmarkt in zijn huidige vorm oneerlijk: (ouders van) scholieren betalen de hoofdprijs voor bijles, hebben te maken met lange wachttijden en krijgen zomaar een bijlesdocent toegewezen zonder dat er duidelijk is of er sprake van een match is.

  Het principe van Studentvoorstudent is vergelijkbaar met dat van Airbnb: je kunt verschillende bijlesdocenten en hun prijzen met elkaar vergelijken. Van tevoren kun je online kennismaken en zo zelf bepalen of diegene past bij jouw wensen. „Als student merkte ik dat er grote vraag is naar goede en eerlijke bijles, met een bijlesgever die bij je past”, aldus Jacobs.


  Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

  Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zowel Gerrit Jan van D. (67) als Josef B. (58), de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende drie maanden nog in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald tijdens de eerste inleidende rechtszaak.

  De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De advocaat van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters.

  Van D. en B. worden er onder meer van verdacht jarenlang zes kinderen van Van D. tegen hun wil in vast te hebben gehouden in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. De rechtbank in Assen hield dinsdag een eerste zitting in de omvangrijke strafzaak.


  Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

  Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

  Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen? / ANP

  Foto van 'Julia Osendarp'

  GISTEREN

  Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?

  Incasso- en gerechtsdeurwaarder organisatie Flanderijn liet onderzoek doen naar de persoonlijke financiën van Nederland. Daaruit blijkt dat 62 procent vindt dat schulden altijd moeten worden afgelost. Daartegenover staat dat de Gemeente Amsterdam in februari de schuld van sommige jongeren overneemt en hier, onder bepaalde voorwaarden, een deel van kwijtscheldt. Tilburg paste dit systeem al eerder in 2018 toe en schetste een veelbelovend vooruitzicht.

  Dayenne Tempo (37) uit Amsterdam is een alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze had eerder geen schulden, maar maakte uit naam van liefde een aantal verkeerde keuzes. „Dat liep niet goed af. Ik keerde terug als een beschadigde vrouw en belandde in een vrouwenopvang. Daarna ontstonden de schulden.” Tempo legt uit dat het gaat om problematische schulden. „Schulden die je niet in twaalf maanden kunt oplossen.”


  Slob volgens grote steden te 'rooskleurig' over lerarentekorten

  Slob volgens grote steden te 'rooskleurig' over lerarentekorten

  Tenminste, dat vinden de vier grootste steden in Nederland, ook wel bekend als de G4. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Onderwijsminister Arie Slob schetst een te rooskleurig beeld van het lerarentekort in het basisonderwijs. Tenminste, dat vinden de vier grootste steden in Nederland, ook wel bekend als de G4. 

  In een brief aan de minister, lieten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht weten dat de problemen minder groot lijken, omdat de huidige tekorten niet zijn meegenomen in de berekeningen.

  Lerarentekort


  Onderzoekers: 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

  Onderzoekers: 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

  De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. / Getty Images

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Onderzoekers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed zouden een grotere kans hebben op sterfte hebben.

  Het is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven, zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen. Maar tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12.

  Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt echter dat een hogere concentratie van vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt. „Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'", stellen de onderzoekers. „De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar." Hoe de hogere sterfte door teveel vitamine B12 precies komt, moet nog verder worden uitgezocht.


  De berg is al vol: jubilerend Alpe d’HuZes is uitverkocht

  De berg is al vol: jubilerend Alpe d’HuZes is uitverkocht

  Juichend over de finish na een puike prestatie. /Foto's: Alpe d'HuZes

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Vijfduizend mensen hebben zich ingeschreven voor de vijftiende editie van Alpe d’HuZes. Daarmee is de inschrijflimiet voor het jubilerende evenement ruim vier maanden voor de loop- en fietsdag al bereikt, werd dinsdag bekend.

  De duizenden deelnemers beklimmen op 4 juni tot maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’HuZes, ook bekend van mooie etappes uit de Tour de France. Dit onder het motto ‘opgeven geen optie’. De fietsers, hardlopers en wandelaars proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Inclusief supporters en vrijwilligers zal het met vijftienduizend mensen op de berg een drukte van belang zijn.

  Kankeronderzoek


  Stropdas koning doorgeknipt in daklozenopvang
  Likeability of5

  Stropdas koning doorgeknipt in daklozenopvang

  Volgens projectleider Jozé Moonen twijfelde de koning wel even toen ze het hem vroeg. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bij een speciale gelegenheid moet natuurlijk iets worden doorgeknipt. Normaal gesproken is dit een lint, maar bij een bezoek aan de dak- en thuislozenopvang in Weert werd dinsdag de stropdas van koning Willem-Alexander doorgeknipt. 

  Projectleider Jozé Moonen opende jaren geleden het Zelfregiecentrum in de dak- en thuislozenopvang door een stropdas door te knippen en dinsdag deed ze dat ook op haar laatste werkdag.

  Niet zijn smaak


  lol
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Het gaat 'naar omstandigheden' goed met kinderen Ruinerwold

  Het gezin werd in oktober ontdekt. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De kinderen uit het gezin van Gerrit Jan van D. „maken het naar omstandigheden goed". Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd.

  In Assen vindt dinsdag een eerste openbare zitting plaats in de strafzaak tegen Van D. en medeverdachte Josef B. Het tweetal wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D.

  Geen aangifte


  'Omchecken' probleem voor veel treinreizigers

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  GISTEREN

  Natuurlijk weet je het best: als je overstapt, moet je soms even overstappen en uit- en opnieuw inchecken. Toch vergeet bijna de helft van de treinreizigers dit soms. 

  Op zich geen drama, maar als je deze fout niet zelf herstelt, kan je een flinke rekening krijgen. Reizigersvereniging Rover enquêteerde het ‘omchecken’ en wil dat er een oplossing komt, zo bleek dinsdag.

  Bron van stress


  Moeder betaalt huwelijk dochter en krijgt kind van haar man

  Moeder betaalt huwelijk dochter en krijgt kind van haar man

  Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Gul trok de moeder van Lauren (34) haar portemonnee toen haar dochter ging trouwen met de liefde van haar leven. Inmiddels is ze zelf met hem samen en kregen ze een kind. 

  Zuur, zo kunnen we het verhaal van de Britse Lauren Wall wel omschrijven. Na vijftien jaar doet de dochter, wiens ex-man nu praktisch gezien haar stiefvader is, haar verhaal in Britse media.

  Klik op huwelijksreis