Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 24 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo reis je de wereld rond zonder geld

Stel je voor dat je meerdere malen per week in het vliegtuig zit naar de andere kant van de wereld en in de meest luxe hotels slaapt. En dat van het geld dat jij in een maand aan boodschappen uitgeeft. Klinkt onwaarschijnlijk? Toch is het mogelijk!

Reishackers

Het is de normaalste zaak van de wereld voor de Amerikaanse Ben Schlappig. Hij weet hoe je voor vijftig euro kunt overnachten in een hotelkamer van vijfhonderd euro. Schlappig maakt deel uit van een groep ‘reishackers’. Dat zijn mensen die weten hoe slim om te gaan met Air Miles en creditcards.

Schlappig is in het bezit van ‘een stuk of dertig’ credit cards. Dat klinkt ingewikkeld, maar het levert volgens hem ook veel op. Tegen Vice Money vertelt hij dat hij voor iedere reis berekeningen maakt om te kijken wat de beste deal is. „Laatst was er eentje waar je twee nachten in een hotel ergens op de wereld kon overnachten en één gratis overnachting kreeg bij een ander hotel. Ik kon twee nachten slapen in een hotel naast het vliegveld voor tachtig dollar, en die gratis nacht doorbrengen in een hotel dat duizend dollar per nacht kost.”

‘Ik betaal een fractie van de echte prijs’

Door alle acties goed in de gaten te houden en berekeningen te maken, bespaart Schlappig tonnen geld per jaar. Hij geeft ongeveer 50 duizend dollar per jaar uit aan reizen. „Als ik de echte prijs zou betalen zou dat iets meer dan een miljoen dollar zijn.” Hij reist bijna altijd eerste klas: „Een ticket van New York naar Hong Kong kost 30.000 dollar als je het contant betaalt, maar zoveel betaal ik natuurlijk niet. Ik weet het exacte bedrag niet, maar wat ik wel kan zeggen, is dat ik een fractie van de echte prijs betaal.”

Verschillende strategieën

Schlappig boekt vliegtickets vanuit andere landen. Hij begint zijn reis bijvoorbeeld in Egypte of Sri Lanka, omdat het daar vaak een stuk goedkoper is: „Dat scheelt soms wel negentig procent”, aldus Schlappig. „Een retourtje in de businessclass vanuit Caïro naar New York kost twaalfhonderd dollar. Andersom – dezelfde vlucht maar vanuit New York – kost negenduizend.”

Maar hij moet wel eerst in Caïro terechtkomen. Ook daarvoor heeft hij een strategie. Hij kiest voor een maatschappij die weinig aanwezig is op een vliegveld. „Atlanta is bijvoorbeeld de hub voor Delta en Dallas is die van American Airlines. Als je vanuit Dallas ergens naartoe wil vliegen, is er altijd een vlucht van American Airlines. Maar als je met Delta vliegt vanuit Dallas, is het veel goedkoper, omdat ze niet kunnen concurreren op die route.”

Daarnaast maakt Schlappig ook gebruik van een combinatie van grote en kleine vliegtuigmaatschappijen. Een intercontinentale vlucht kost tegenwoordig hetzelfde als een taxirit naar het vliegveld, vertelt hij. Hij waarschuwt wel dat je daarbij rekening moet houden met verborgen kosten. „Boek vanaf de website van de goedkope maatschappijen, niet niet via Vliegtickets.nl of zo.”

Een soort verslaving

Schlappig is nog lang niet klaar met al het reizen. Het voelt bijna als een verslaving voor hem. „Net als alle verslavingen is het waarschijnlijk niet per se goed voor me, maar ik ben het gelukkigst als ik hoog in de lucht uit het raampje naar de wereld onder me kijk.”

Wil je meer weten over de deals waar Schlappig gebruik van maakt of zijn tips? De reishacker houdt een blog bij: One Mile at a Time.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo reis je de wereld rond zonder geld
Sluiten