Binnenland

Likeability of 5

Hoe veilig is ons drinkwater?

Bron: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

17 JUL 2017

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de veiligheid van ons drinkwater. Ze spreken hun zorgen uit in het AD, nadat die krant het drinkwater rond Dordrecht had getest, en concentraties van chemische GenX-stoffen aantrof. Hoe veilig is ons drinkwater? Vijf vragen.

Wat is GenX?

GenX is een technologie waarmee kunststoffen worden gemaakt. In Nederland maakt bijvoorbeeld Chemours in Dordrecht zulke stoffen om antiaanbaklagen te maken.

Eerder gebruikte het bedrijf PFOA, maar dat bleek te gevaarlijk. Deze stof is kankerverwekkend, en uit onderzoek van het RIVM bleek dat er concentraties van de stof in het bloed van medewerkers en omwonenden zaten. Chemours is toen overgestapt op GenX.

Maar GenX-stoffen zijn ook niet ongevaarlijk, blijkt uit onderzoek van het RIVM; ook deze stof is kankerverwekkend. De stof zou wel minder gevaarlijk zijn, maar het RIVM benadrukt dat nog weinig onderzoek is gedaan naar de GenX-stoffen.

Hoe komt het in het drinkwater?

Daar bestaat nog wat verwarring over. In principe loost Chemours de stoffen in rioolwateringzuiveringsinstallaties. Maar volgens minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft het bedrijf GenX-stoffen direct in de rivier geloosd. En daar heeft het bedrijf geen vergunning voor.

Chemours ontkent dat. Het bedrijf stelt dat de stoffen in de lucht terechtkomen, en daarna via de regen in het water neerslaan.

De fabriek van Chemours in Dordrecht. Bron: ANP

Waar zit het in het water?

Het AD testte het drinkwater op meerdere plaatsen in Zuid-Holland: in Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam. In al deze plaatsen werden GenX-stoffen gevonden.

Maar in de rest van Nederland is het drinkwater niet getest. De fabriek van Chemours zit in Dordrecht, en de kans is dan ook het grootst dat het daar in het water zit. Maar Tweede Kamerleden willen dat in heel Nederland wordt getest of daar ook gevaarlijke stoffen in het drinkwater zitten.

Het gaat dan niet per se om GenX-stoffen. „Hoe zit het met de industrie in Limburg of het water dat vanuit Duitsland komt?”, vraagt VVD-parlementariër Remco Dijkstra in het AD.

Hoe gevaarlijk is dat?

De concentraties die nu worden gevonden, zijn niet gevaarlijk; ze liggen ruim onder de veiligheidsnormen. Maar toch maken Tweede Kamerleden zich zorgen: zij vinden dat er helemaal geen gevaarlijke stoffen in het drinkwater voor zouden mogen komen. „Het zijn nu kleine hoeveelheden, maar nul moet de norm zijn”, aldus Dijkstra.

Ook toxicoloog Martin van den Berg stelt dat de concentraties nu nog geen probleem zijn - je kunt zonder probleem zeker 2 liter van het water drinken. Maar hij vindt dat de lozingen wel aan banden moeten worden gelegd omdat er in de toekomst wel problemen kunnen ontstaan.

Is er iets aan te doen?

De meest logische oplossing is dat Chemours stopt met het lozen van de stoffen. Maar het bedrijf zelf ontkent dat het GenX-stoffen in de rivier loost - dat zou dus niet helpen. Er kunnen ook nieuwe filters worden geplaatst, om de stoffen uit het water te halen. Maar volgens de waterbedrijven kost dat tientallen miljoenen euro's. De vraag is wie dat gaat betalen: de consument of Chemours?


like
user_04c9319d480e5793331dff88a9cf1ca3650f9316_avatar

Views

100+

Politie redt jonge bouvier uit kokend hete auto

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Het voelt als zomer in Nederland! En dat is heerlijk, tot je achterblijft in een bloedhete auto. Ondanks de vele, aanhoudende waarschuwingen van politie en verschillende media vergeten sommige mensen nog steeds hun huisdieren of zelfs kinderen in de auto.

De politie in het Amsterdamse Diemen is hierdoor donderdag in actie gekomen. Zij hebben daar een jonge bouvier uit een dichte cabrio bevrijd. De auto waar de hond in zat stond in het zonnetje geparkeerd terwijl het buiten 28 graden was.

Een oplettende voorbijganger zag het zielige dier in de auto zitten en belde de politie. Die kwamen op de melding af en hebben de hond bevrijd. Dat ging volgens hun Facebookbericht niet zonder slag of stoot. Ze hebben de ruit van de auto moeten breken. Dat doen ze overigens niet standaard, maar alleen als er geen tijd is om op de politiekraan te wachten. In sommige gevallen kan de auto dan schadevrij worden opengemaakt, maar als het niet goed lijkt te gaan met het dier is de auto een bijzaak.

De politie waarschuwt in het bericht nog maar een keer voor de snel stijgende temperaturen in auto’s. „Laat uw dieren of kinderen niet in de auto achter met temperaturen boven de 15 graden!”

De eigenaar van het hondje krijgt een proces-verbaal, de rekening van de Dierenambulance Amsterdam en zal zelf opdraaien voor de kosten van de ingeslagen ruit.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Achtstegroepers minder goed in gym dan 10 jaar terug

Achtstegroepers minder goed in gym dan 10 jaar terug

Kinderen zijn minder behendig op sommige sportonderdelen Foto: Pexels / Lukas

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Kinderen op Nederlandse basisscholen zijn minder goed geworden in gymmen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In het onderzoek werden de prestaties van groep 8-leerlingen van 69 basisscholen en 20 scholen van het speciaal basisonderwijs onder de loep genomen. In vergelijking met tien jaar geleden zijn kinderen op 5 van de 8 sportonderdelen slechter gaan bewegen.

Minder behendig

Kinderen zijn minder behendig geworden in het werpen en vangen van een balletje via de muur en zijn minder goed in balanceren, touwzwaaien, verspringen en landen met een halve draai. Daarnaast zijn ook de prestaties op hardlooptesten afgenomen.

Wat hier de redenen voor zijn, wordt niet duidelijk uit het onderzoek. De meeste kinderen staan positief tegenover bewegingsonderwijs en een groot deel van de groep sport zelf 3 keer of meer in clubverband.

Volgens de onderwijsinspectie is de inrichting van het bewegingsonderwijs van belang voor de prestaties van de leerlingen. Ze zien echter ook dat de vaardigheden van kinderen vooral samenhangen met kenmerken van de leerlingen zelf, zoals het BMI.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

39

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

500+

Hagenaar verstopt vermoorde vrouw op balkon

De vrouw wordt herdacht bij haar yoga-studio. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een man uit Den Haag wordt er niet alleen van verdacht zijn echtgenote te hebben vermoord, hij zou haar daarna ook nog in stukken hebben gezaagd en in een kist op het balkon hebben verstopt.

De politie vond de stoffelijke resten in januari tijdens een doorzoeking van de woning van het stel in Scheveningen. De zaak tegen de verdachte komt volgende week voor het eerst voor de rechtbank in een inleidende zitting.

Vermist

De van oorsprong Russische man (41) had twee dagen voor de vondst zijn eveneens Russische vrouw als vermist opgegeven. De dertigjarige Julia Chernyshova was in de buurt bekend als yogalerares.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man ervan dat hij het lichaam van de vrouw met een elektrische zaag in verschillende stukken heeft gezaagd. De delen verstopte hij in zakken, verborg die in een kist, deed er aarde bij en zette die afgesloten op hun balkon. Een mogelijk motief is dat de vrouw wilde scheiden en de verdachte dat niet kon verkroppen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

100+

Motorrijder rijdt 163 kilometer p/u te hard op N201

Motor op de snelweg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 APR 2018

Waren het Valentino Rossi en Jorge Lorenzo die woensdag een show gaven in Noord-Holland? Nee, het waren gewoon twee onverlaten die de N201 gebruikten om ver boven de toegestane snelheid te rijden.

De ene motorrijder haalde in de gemeente Haarlemmermeer een snelheid van maar liefst 243 kilometer per uur. Een ander moest het doen met 'slechts' 207 kilometer per uur.

Echt extreem

„243 kilometer per uur op een weg waar je slechts 80 mag rijden. Dat is echt extreem", vertelt politiewoordvoerder José van Dijk. De N201 was een van de twee wegen in Noord-Holland die de voorbije dagen veelvuldig gecontroleerd werden als onderdeel van de Europese flitsmarathon.

Er werden in totaal bijna honderd snelheidsovertreders aan de kant gezet. In minimaal vijftien gevallen werd het rijbewijs ook ingenomen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Vlogger ontdekt mannen die seks willen met dieren

Sven van der Meulen/Screenshot uit de vlog

Foto van 'Kasper Hermans'

19 APR 2018

De 21-jarige Sven van der Meulen heeft aangifte gedaan tegen drie mannen. De vlogger kwam via een openbare chatsite het drietal op het spoor, zij wilden seks hebben met honden, paarden en/of varkens.

Tijdens het onderzoek voor zijn vlog stuitte Van der Meulen bovendien op foto's en verhalen. „Te ranzig voor woorden", zo omschrijft hij het.

Afspreken

Uiteindelijk besloot hij zelfs af te spreken met een man die seks wilde hebben met een hond. Deze man was tot niet zo heel lang geleden nog fractievoorzitter in de gemeenteraad van een landelijke partij. „Hij stuurde me ook een linkje met dierenporno. Echt zo ontzettend ranzig. Ik ben een heel grote dierenvriend en dacht echt: wáárom doen mensen dit? En dit gebeurt gewoon allemaal op het normale internet, niet op het dark web."

Toch is het nog maar de vraag of er echt wat met de aangiftes van Van der Meulen kan gedaan worden. „Het kan ook zijn dat zo'n zaak uiteindelijk flinterdun is, zonder écht concreet bewijs. Dat moeten we uitzoeken", vertelt politiewoordvoerder Ron Reinds tegenover RTL Nieuws. „Hij stelt ook dat de politie op de hoogte is van dergelijke chatboxen. Ik weet niet hoe het met deze specifieke site zit, maar de politie is zeker undercover aanwezig op dergelijke sites. Maar we moeten onze aandacht verdelen. Als je naar online misbruik kijkt, dan is kinderporno onze allerhoogste prioriteit."

Stem herkenbaar

Reinds is verder niet helemaal te spreken over de methode van Van der Meulen. Die weliswaar de gezichten en nummerplaten liet blurren, maar bijvoorbeeld wel de stem intact liet. Ook via andere kenmerken van de video, is de identiteit nog te achterhalen. „Deze mannen worden door Van der Meulen al als daders neergezet, terwijl ze voor de wet nog verdachten zijn."

Een risico heeft Van der Meulen zijn onderneming nooit gevonden. „Ik sprak expres af in een openbare ruimte, als ik bij die mannen in de auto ging zitten had ik altijd één been uit de auto steken, zodat de deur niet dichtkon. En mijn cameraman filmde vanaf een afstandje, dus ik was niet alleen." Ook opende hij nooit naar hem gezonden bijlages. „Een man stuurde me een linkje, maar ik heb niets zélf in bezit gehad. Ik wil gewoon dat er iets aan gedaan wordt, en de politie laten zien dat dit onder hun neus gebeurt."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+