Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 17 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar

Boris van der Ham gebruikt niet alleen veel emoji, in De Emoji Film is hij er zelfs een.

Animatie-avontuur De Emoji Film draait ruim drie weken na deze dag waarop ‘de emoji worden gevierd’ in de bioscoop. Boris van der Ham heeft net als onder meer Jandino Asporaat, Arjen Lubach en Patty Brard een stem ingesproken. De stem van drol-emoji Poep. Van der Ham, voormalig D66-Kamerlid, bestuurder en acteur – hij speelde dit seizoen 130 voorstellingen als kinderinspecteur Muysken in de musical Ciske de Rat – over emoji’s.

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar
'Ik gebruik de knipoog en de feesttoeter'. / ANP

Wist je eigenlijk dat het vandaag Wereld Emoji Dag is?

Géén idee, maar ik feliciteer de emoji van harte met hun speciale dag. Ik heb nog niet bedacht wat voor passende taart daarbij hoort.

Iets ironisch

Vind je het wel leuk, zo’n dag?

Nou… je hebt voor alles wel een dag tegenwoordig. Dat verbaast me wel. Ik ben er niet erg mee bezig, maar er zijn vast veel mensen die er lol aan beleven. Het heeft iets ironisch over zich.

Je bakt voor je zoon geen pannenkoeken op Wereld Pannenkoeken Dag?

Nee, maar naast mijn acteerwerk ben ik bestuurder van verschillende organisaties. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond kom ik bijvoorbeeld op voor onderdrukte mensen, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Dat er dan in juni een Wereld Humanisme Dag is vind ik dan wel heel aardig, omdat je onderwerpen kracht kunt bijzetten. Dat is wat serieuzer. En vader- en moederdag vind ik ook prima en leuk. Verder ben ik niet zo ‘van de dagen’.

Hele nare man

Nu ben je de stem van een emoji. Was je al vaker stemacteur?

Toen ik op Toneelschool Maastricht zat heb ik bij Omroep Limburg als bijverdienste reclamespotjes ingesproken. Later, ik was al politicus, heb ik mijn stem geleend aan de twee Space Chimps-films; ik was daarin een hele nare man. En afgelopen tv-seizoen was ik de voice-over van het EO-programma Het Geheime Leven van 4-jarigen.

Kende je de drol-emoji al?

Jazeker. Als verslaafde aan mijn mobiele telefoon, ik doe er alles op, kreeg ik deze emoji absoluut mee. Dat ik de stem van Poep moest doen, werd goed geïntroduceerd trouwens. Er werd me verteld dat mijn personage in de Engelstalige versie was gedaan door Star Trek-acteur Patrick Stewart. Ik vond dat een hele eer. Daarna werd me verteld dat ik de drol was, haha.

Toch ja gezegd…

Tuurlijk, ik vond het grappig en bedacht gelijk dat ik hem een bekakte stem zou geven. Poep spreekt op een jaren 50-manier heel netjes. Patrick Stewart deed hem ook heel chique. Poo, zoals hij in oorspronkelijk versie heet, is zo een vriendelijke, goedlachse, haast bourgondische levensgenieter geworden. Dat vond ik bij zo’n populaire emoji als leuke bijfiguur wel passen.

Vind je emoji een verrijking bij hoe wij omgaan met onze taal?

Ja, eigenlijk wel. Als je mensen persoonlijk spreekt zie je gelijk of hij bijvoorbeeld iets ironisch bedoelt. Als je appt kunnen mensen je tekst verkeerd begrijpen. Ze lezen het anders dan de intentie waarmee jij het hebt opgeschreven. Emoji als een knipoog kunnen bijdragen aan de sfeer van de communicatie. Zo tref je beter de toon die je ook bereikt bij een persoonlijk gesprek.

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar
Beeld uit De Emoji Film.

Gebruik je zelf veel emoji?

Zeker. Ze kunnen een verkeerd begrepen opmerking zelfs herstellen. Met een ironisch knipoogje geef je gelijk aan dat je iets niet stevig bedoelt. Mensen vliegen elkaar daardoor minder snel in de haren. Volgens mij is ook onderzocht dat het gebruik van emoji goed werkt. In onze onderlinge communicatie kunnen we het niet meer missen.

Hopelijk maken de coalitievormers in Den Haag er dan ook gebruik van.

Haha, ik ben benieuwd of zij op die manier whatsappen. Ik kan me haast niet voorstellen dat het niet zo is. Ik stuurde bij de eerste onderhandelingsronde een sms’je naar Alexander Pechtold met de vraag hoe het daar ging en toen kreeg ik alleen maar de emoji van de slak terug.

Afscheid van Ciske

Heb je een favoriete emoji?

De ironische knipoog die ik noemde vind ik altijd een belangrijke. Die feesttoeter gebruik ik vaak en komende week zal ik de traan-emoji wel veel sturen. Woensdagavond speel ik voor de laatste keer in Ciske de Rat en dat heb ik als een fantastische tijd ervaren. Daar hoort dus een klein traantje bij.

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar
Boris van der Ham als zingend acteur. / Patrick van Emst | BrunoPress

App-vontuur in de film

De Emoji Film vertelt over emoji die in smartphonestad Textopolis wonen. Behalve Gene, een uitbundige emoji met tal van gelaatsuitdrukkingen, hebben al zijn vriendjes één gezichtsuitdrukking. Daarom gaat Gene (stem Arjen Lubach) met Hi-5 en Jailbreak op ‘app-vontuur’, want hij wil net als de rest normaal worden. Poep, het personage van Boris van der Ham, heeft een bijrol als grappenmaker die Gene goede adviezen geeft. De stemacteur: „Ik denk dat het een vrolijke zomerfilm is geworden, maar ik heb alleen nog maar de scenes gezien waar ik zelf in zit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar
Sluiten