In het nieuws

Als een school geconfronteerd wordt met sexting brengt dat de nodige onrust met zich mee.

Scholen straffen soms slachtoffers sexting

Als een school geconfronteerd wordt met sexting brengt dat de nodige onrust met zich mee.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

14 MRT 2017

Je zou denken dat sexting iemand maar een keer overkomt. Als er eerder naaktfoto’s van je in omloop zijn geweest, denk je de volgende keer immers toch wel twee keer na voordat je een pikante foto van jezelf maakt en op ‘verzenden’ drukt? Toch blijkt dit in de praktijk niet het geval te zijn, waardoor scholen in sommige gevallen ook degene straffen die op de foto staat.

Meisje geschorst

„Onlangs hebben we een meisje tijdelijk geschorst, omdat er voor de tweede keer naaktfoto’s van haar in omloop waren”, zegt een leraar die anoniem wil blijven. „We vroegen haar hoe zoiets opnieuw kon gebeuren. Bleek dat ze na een paar keer aandringen van een jongen toch opnieuw overstag was gegaan, terwijl ze wist wat de consequenties konden zijn.”

Als een school geconfronteerd wordt met sexting brengt dat de nodige onrust met zich mee. „De dagelijkse gang van zaken wordt ontregeld, ouders zijn boos”, gaat de leraar verder. „De school was dan ook van mening dat het beter was om het meisje dit keer ook een straf te geven. Misschien dat ze zo van haar fouten zou leren. Het was een signaal naar het meisje én de jongen toe: jullie hebben allebei iets doms gedaan waar jullie over na moeten denken. Hoe we handelen is afhankelijk van de persoon en van de situatie. Soms is het een schreeuw om aandacht. Vooral als er geen zelfreflectie is. Dan heb je te maken met herhaaldelijk gedrag, dat kan ook op andere vlakken zijn. Denk hierbij aan eetproblemen, pesten, zelfmutilatie. In dat geval moet er hulp gezocht worden van buitenaf.”

In bescherming nemen

„Ik kan me het in bepaalde omstandigheden voorstellen dat een school tot een dergelijke maatregel overgaat”, zegt Ellen Hondius van de Stichting School en Veiligheid. „Als school wil je sexting tegengaan en bij sommige leerlingen ontbreekt inderdaad het reflecteren op het eigen handelen. De consequentie kan dan een straf zijn. Maar hoe je omgaat met dit soort gevallen, hangt af van de persoon en de school. Het gros ondervindt problemen en schaamt zich. Die leerlingen help je niet door weg te sturen. Maar er zijn ook meisjes die er opvallend luchtig over doen als het hen overkomt. Een schorsing hoef je overigens niet altijd als een straf te zien. Het kan ook helpen om een leerling in bescherming te nemen door te wachten tot de boel is overgewaaid.”

Sexting niet fout

Willemijn Krebbekx vindt echter dat een school nooit een leerling mag wegsturen als het gaat om sexting. „Schorsen klinkt negatief. Door sexting als ‘fout’ te bestempelen, ga je al de mist in”, vindt Krebbekx. Zij heeft anderhalf jaar lang op vier verschillende scholen onderzoek gedaan naar seksualiteit en zal dit jaar haar proefschrift afronden aan de Universiteit van Amsterdam. „Een advies wat ouders en scholen vaak geven is ‘doe niets online dat je ook niet in het echt zou doen’. Is online dan niet echt? De scheiding tussen het ‘echte’ sociale leven en het ‘onechte’ online leven ervaren jongeren niet. Uit mijn onderzoek blijkt dat merendeel van de jongeren plezier beleeft aan sexting. Het hoort bij een relatie en blijft meestal tussen hen. En net als bij andere dingen in het leven gaat het soms fout, doordat iemand je vertrouwen beschaamt. En als dat dan gebeurt, ligt de nadruk altijd op de persoon die een sexy foto stuurt, niet bij degene die ongevraagd de foto heeft doorgestuurd. In dit geval is het toch zogenaamd het meisje dat dom en losbandig is geweest? De fout zit altijd bij degenen die zo’n foto ongewenst doorsturen.”


Views

200+

Speelse hond neergeschoten door politieagent Canada

De neergeschoten Missty. / Lucas Murphy

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Een Canadese hond is gereanimeerd en kan haar been verliezen nadat ze woensdag door een politieagent is neergeschoten.

Hondentraining

Het gaat om Missty, een Amerikaanse Staffordshire Bull Terrier. Ze werd neergeschoten door een officier uit Regina op een terrein waar officieren hondentraining deden in een gesloten honkbalveld op de luchthaven.


Views

100+

Vermist meisje (3) dood aangetroffen in Duinrell

Ingang Duinrell. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

3 UUR

Een urenlange zoektocht naar een meisje van 3 dat zondagmiddag vermist raakte in Duinrell, is dramatisch geëindigd. Het meisje is dood aangetroffen op de camping bij het attractiepark. De familie heeft het slechte nieuws te horen gekregen.

Zoekgeraakt

Het gezin waar het meisje bij hoorde verbleef op de camping van Duinrell. Rond 13.00 uur werden alle hulpdiensten ingeschakeld omdat het meisje verdwenen was. De familie kon haar nergens vinden.


Views

400+

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Jeroen C. Molenaar en Willemijn tijdens de voorstelling / De Ontdeckingh

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 13:30

Verhalen van Michiel de Ruyter kennen we wel: de heldhaftige zeeheld, die bekend staat als de grootste admiraal van zijn tijd. Toch zijn er ook nog veel onvertelde verhalen te zijn. Uit Enkhuizen bijvoorbeeld. De stad blijkt een rol te hebben gespeeld in het starten van de Gouden Eeuw en de onafhankelijkheid van Nederland.

Spannend jongensboek

In de theatervoorstelling de Ontdeckingh wordt de geschiedenis van Enkhuizen verteld, en dan specifiek het verhaal van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. De twee waren zeevaarders, vrienden en hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een Gouden Eeuw in Nederland startte.


Views

200+

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Auto's staan stil voor het gat / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:55

Het dodental van de brugramp in het Italiaanse Genua staat officieel op 43. Daarmee zijn de niet-officiële cijfers van zaterdag bevestigd. Negen mensen liggen momenteel nog in het ziekenhuis, vier in kritieke toestand.

Doorzoeken

Lokale brandweer laat weten dat alle opgegeven vermisten gevonden zijn, maar ze blijven voor de zekerheid zoeken. Daarmee willen ze zeker weten dat er niemand meer onder het puin ligt.


Views

400+

Van der Weijden zit er mentaal doorheen

Van der Weijden had een zware nacht, maar zwemt door

Van der Weijden in het waterbed waar hij vannacht in sliep / mvdw foundation

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 11:10

Update 11:00: Wil jij de persoonlijke held van Maarten van der Weijden worden? De zwemmer heeft honger en heeft om een pizza Funghi gevraagd. Met ham, kaas en champignons. En die eet hij graag voor hij in Bolsward is.

Pizzeria Ponte Vecchio uit Bolsward gaf onmiddellijk gehoor aan de oproep en vertelde aan Metro bezig te zijn met een uitzonderlijk lekkere pizza Funghi. „De bakker is bezig met bakken en gaat hem zo langs brengen."


Views

2k+

Het gaat iets beter met Nouri

Het gaat iets beter met Nouri

Grote muurschildering van 'Appie' in Amsterdam / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:25

Op neurologisch vlak is er een kleine vooruitgang te zien in de situatie van Abdelhak Nouri (21), zijn gezondheidssituatie is stabiel. Dat zegt de broer van Nouri, Abderrahim, in een interview met de NOS.

'Zwaar gehad'

Lichamelijk gezien is het echter moeilijk. „Er is achteruitgang, dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig en kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelt Abderrahim. Toch gaat het op dit moment beter dan een paar maanden geleden.


Views

600+

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Man loopt langs eerder ingestort huis op Lombok / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:59

Het Indonesische eiland Lombok is weer opgeschrikt door een stevige aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 op de schaal van richter en kwam na een lichtere aardbeving van 5,2.


Views

600+

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien in de voortuin / Paul Buijs

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Je kijkt toch wel even raar op als je geloei uit je voortuin hoort komen, vooral als je in een stad woont. Om acht uur 's morgens ging vanmorgen niet de wekker, maar de koe in Breda. Een zevental koeien was uitgebroken en vermaakte zich prima in de Overkroetenlaan.

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien op de oprit / Paul Buijs

Tocht van tien kilometer


Views

1k+

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden aan het zwemmen / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Maarten van der Weijden zwemt nog altijd door in Friesland. In ieder dorpje waar hij doorheen zwemt staat een grote, toegestroomde menigte luid te juichen.

Hallucinaties

Als alles volgens planning loopt, komt de Olympisch kampioen om 23 uur aan in Stavoren. Vervolgens zwemt hij de hele nacht door en dat is waar het volgens zijn woordvoerder zwaar zal worden. „Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."


Views

1k+

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

De schoenen die de dief mee wilde nemen / Wijkagente via twitter

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Snel een zakcentje verdienen dat er helaas niet in voor een man in Rotterdam. Hij probeerde ervandoor te gaan met een paar schoenen van maar liefst 3300 euro, maar werd gepakt door beveiligers.

Achterna rennen


Views

1k+

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Een brandweerman kijkt naar de overblijfselen van de brug / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De exploitant van de brug die afgelopen dinsdag in Genua instortte, heeft een half miljard toegezegd voor de afwikkeling van de ramp, dat zegt het bedrijf.

Compenseren voor leed

„We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed", aldus Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, hoofden van het bedrijf. Tijdens een persconferentie uitte het duo van Autostrade per I'Italia diepe bedroefdheid voor de slachtoffers en kondigden ze aan een fonds voor de nabestaanden op te richten.


Views

1k+

Balkonspringen is léúk? Bizarre posters in Barcelona

Foto: Twitter @LEscorpiMetxa

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Veel ‘oorspronkelijke bewoners’ van steden waar veel toeristen komen, zitten daar niet altijd op te wachten. De drukte en overlast in het straatbeeld zijn daar vaak genoemde redenen voor.

Maar dat de anti-toerismelobby ook veel en veel te ver kan doordraven, bewijzen de posters die in het straatbeeld van Barcelona zijn opgedoken. Op de posters worden toeristen toegejuicht om van een balkon te springen.

#Balconingisfun


Views

1k+

Slachtoffers brugramp Genua geëerd met lang applaus

Nabestaanden rouwen om slachtoffers. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Bij de staatsbegrafenis van de slachtoffers van de ingestorte snelwegbrug nabij Genua werd zaterdagmiddag langdurig geapplaudisseerd toen de namen van de 38 bevestigde slachtoffers werden voorgelezen. Ook verschillende ministers en voetballers van de lokale eersteklassers woonden de plechtigheid bij.

Het applaus werd weer ingezet toen de slachtoffers genoemd werden die pas vanochtend tussen het puin gevonden werden en toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees.

De wond is diep


Views

1k+

Heftig: fokker verwaarloost 56 honden in smerig hok

Een van de pups van de fokker. Foto: Dierenbescherming

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Ruim 50 honden, waaronder puppy’s, zijn door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming deze week aangetroffen in een schuur onder „erbarmelijke omstandigheden.”

De verwaarloosde honden in de regio IJsselland lagen in veel gevallen in hun eigen uitwerpselen, op vervuild beton, soms zonder water. Er werden ook puppy’s gevonden in kale bakken, die in hun eigen vuil lagen. Tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij de hokken voor het weekend schoonmaken.

Inspectie


Views

4k+

Meisje gevonden onder puin, dodenaantal Genua nu 42

Reddingswerkers zetten zich met man en macht in. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het aantal dodelijke slachtoffers van het verschrikkelijke brugongeluk in Genua is opgelopen tot 42.

De Italiaanse hulpdiensten vonden nog vier doden onder het puin van de Morandi-brug. Het gaat om een meisje van negen en haar ouders, en een 30-jarige man.

Niet geïdentificeerd


Views

1k+

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden. Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden en overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Tien jaar lang

De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938. De diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika. Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.


Views

1k+

Moeder van Hugo Borst overleden

Moeder van Hugo Borst (89) overleden

Hugo Borst tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Ach, moedertje. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Ze leed aan alzheimer en was onderwerp in de boeken 'Ma' en 'Ach moedertje'. Ze was 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze woonde.

'Scherp op ouderenzorg'

Hugo Borst schreef over hoe het er in zijn moeders verpleeghuis aantoe ging, waardoor er uiteindelijk betere zorg in verpleeghuizen kwam. Hij stelde samen met onderzoeker Carin Gaemers het manifest 'Scherp op ouderenzorg' op. Het kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro aan extra geld voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde voor de komende jaren. Een deel van die investeringen wordt mogelijk weer teruggedraaid.


Views

1k+

It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

It giet oan: Maarten van der Weijden is gestart

Maarten van der Weijden aan de start van zijn Elfstedenzwemtocht waarmee hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor kankeronderzoek. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

It giet oan! Maarten van der Weijden is zaterdagochtend om 04.30 uur in Leeuwarden aan zijn Elfstedenzwemtocht begonnen. De 37-jarige zwemmer wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Het is de bedoeling dat hij maandagavond finisht.

Live uitgezonden


Views

1k+

Duits pretpark bouwt drop tower van 120 meter hoog

Foto: Hansa-park

Foto van 'metronieuws'

17 AUG 2018

Waaghalzen opgelet! Een pretpark in Duitsland pakt uit met een recordbrekende attractie: Hansa-Park opent volgend jaar een drop tower van maar liefst 120 meter hoog, en daarmee wordt het de hoogste vrijevaltoren van Europa. Dat heeft het park vanavond bekendgemaakt.

De dare devils onder ons worden eerst langzaam omhoog getakeld. Vervolgens kantelen de stoelen 30 graden voorover en zakken passagiers met 120 kilometer per uur de diepte in. Je moet het maar durven...

Amerikaanse Six Flags


Views

2k+