Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 14 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Vijf tips voor jongeren die een koophuis willen

Door strenge hypotheekregels is het voor jongeren behoorlijk lastig om een huis te kopen. Metro geeft tips aan de jonge durfal op de woningmarkt.

Volgens vastgoedregister Kadaster is de starter op de woningmarkt jonger dan tien jaar geleden. Was deze in 2006 gemiddeld 32,7 jaar, in 2017 is de starter met 32,1 een paar maanden jonger. Frappant, want voor jongeren is het moeilijker geworden om een huis te kopen.

Banken lenen nog maar 101 procent van de marktwaarde uit. Volgend jaar is dat 100 procent. Dan moet je alle extra kosten – zoals advies-, taxatie- en makelaarskosten – zelf ophoesten. Je kunt bovendien nog maar zo’n 4 tot 4,5 keer je brutojaarloon lenen. Met een starterssalaris van 25.000 euro is dat niet veel meer dan een ton.

Dat betekent niet dat je als jongere een eigen huis uit je hoofd moet zetten. Zo doe je dat als je jong bent en een koophuis wil:

1) Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening

De starterslening is een tweede hypotheek voor als jouw droomhuis net buiten bereik is. Je kunt hiermee maximaal 20 procent van de koopsom financieren. Het grote voordeel is dat je hierover de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt.

Hierna wordt gekeken of je inkomen voldoende is gestegen om rente en aflossing te kunnen betalen. Lukt dat niet, dan kun je een hertoetsing aanvragen en ga je een maandlast betalen die past bij je inkomen. De starterslening wordt verstrekt door gemeentes. Op www.svn.nl kun je kijken of jouw gemeente meedoet.

2) Sluit een hypotheek af bij familie of vrienden

Hebben je ouders veel spaargeld, dan kunnen ze ook een hypotheek aan jou verstrekken. De rente daarvan kun je gewoon aftrekken. Je moet dan wel een marktconforme rente betalen en de lening in dertig jaar aflossen. Fiscaal is dat best aantrekkelijk. Je ouders hoeven geen belasting te betalen over de rente-inkomsten.

De hypotheek zelf ziet de fiscus wel als vordering. Deze moeten ze daarom bij de inkomstenbelasting aangeven in box 3. Eventueel kunnen je ouders de rente terugschenken als belastingvrije gift. Je kunt trouwens ook een hypotheek afsluiten bij een vriend of een ander familielid.

3) Vraag om een belastingvrije schenking

Misschien heb je een ouder of suikeroom die een schenking wil doen. Sinds dit jaar is de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning verder verhoogd tot een ton. Als ontvanger moet je tussen de 18 en 40 jaar zijn en het geld binnen drie jaar gebruiken voor de aankoop of verbouw van een koophuis.

4) Koop een huurwoning

Steeds meer woningcorporaties verkopen een deel van hun huurwoningen, vaak met flinke kortingen. Je hoeft meestal geen huurder te zijn van de woning. Heel aantrekkelijk voor starters, maar er kan wel een financiële adder onder het gras zitten als je het huis weer wil verkopen.

Soms moet je de woning verplicht terugverkopen aan de woningbouwvereniging, of je moet een deel van de korting terugbetalen bij verkoop. Werkt de woningcorporatie met de waardedelingsregeling, dan moet je de winst of het verlies bij verkoop delen met de woningcorporatie.

5) Zoek naar een flexibele hypotheekverstrekker

Ben je zzp’er, uitzendkracht of heb je een tijdelijk contract? Gelukkig zijn er steeds meer hypotheekverstrekkers die ook een lening verstrekken aan flexwerkers. De meeste banken kijken naar je gemiddelde brutojaarinkomen uit de laatste drie kalenderjaren. Daarbij geldt het laatste jaar als maximum.

Sommige banken stellen aanvullende eisen aan flexwerkers. Informeer dus goed naar je mogelijkheden als je geen vast contract hebt.

Stelling

De overheid moet het voor starters gemakkelijker maken om een huis te kopen. Discussieer mee op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.