Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 19 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de populairste babynamen van 2015

Liam en Emma zijn de populairste kindernamen van het jaar 2015. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bekend gemaakt. De jongensnaam Liam steeg van plek 9 naar plek 1, Emma eindigde vorig jaar op een tweede plek maar werd dit jaar de meest gegeven meisjesnaam.

Bij de jongensnamen daalde de winnaar van vorig jaar, Daan, naar een zevende plek. De top-3 jongensnamen werd naast Liam gevormd door Sem en Lucas. In totaal noemden in 2015 ouders hun zoon 720 keer Liam. De naam Sem kwam 696 keer voor en er kwamen 689 Lucasjes bij.

Bij de geboren meisjes was Emma met 793 keer veruit het populairst. De winnaar van vorig jaar, Sophie, daalde met 678 keer naar plek drie. Op de tweede plek staat Julia, die naam werd 687 keer gegeven.

Betekenis

Maar wat betekenen die winnende namen nu eigenlijk? Ook daar heeft de SVB antwoord op. Zo is de naam Liam een Ierse variant of verkorting van de naam Willem. De betekenis van de naam luidt ‘willen bedekken, willen beschermen’.

De winnende naam bij de dames, Emma, is een verkorting van namen die met emin of imin beginnen. Het is oorspronkelijk een bijnaam van de god der Hermionen, een germaande stam, en betekent ‘groot’, ‘geweldig’.

Top-10 jongensnamen

  1. Liam
  2. Sem
  3. Lucas
  4. Luuk
  5. Noah
  6. Milan
  7. Daan
  8. Levi
  9. Finn
  10. Jesse

Top-10 meisjesnamen

  1. Emma
  2. Julia
  3. Sophie
  4. Anna
  5. Mila
  6. Eva
  7. Tess
  8. Lotte
  9. Sara
  10. Zoë

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.