De 'Micro Matter' serie van Rosa. / Rosa de Jong

Amsterdamse designer maakt wereldjes in reageerbuis

De 'Micro Matters' serie van Rosa. / Rosa de Jong

Foto van 'Ellen van Bolderen'

Ellen van Bolderen

13 JAN 2016

De glazen schepen in een fles zijn ons allemaal wel bekend. De Amsterdamse designer Rosa de Jong (28) gooit het over een andere boeg. Zij creëert miniatuurwereldjes in reageerbuisjes.

‘Ongelukkig van nietsdoen’

Afgelopen zomer had Rosa niet zoveel te doen. Van nietsdoen werd ze ongelukkig en dus besloot de designer zichzelf aan het werk te zetten. „Het begon allemaal met een rijdende trein in een glas. Dat project wilde niet echt vlotten, dus heb ik het aan de kant gegooid. Uiteindelijk vond ik de reageerbuisjes in de winkel en ben ik daarmee aan de slag gegaan.”

Nu sprokkelt Rosa vanuit allerlei hoeken materialen bij elkaar om haar eigen wereldjes in elkaar te zetten. „Ik loop meestal mijn huis door op zoek naar de materialen die ik nodig heb. Meestal vind ik ze dan nog ook. Zo was ik eens op zoek naar kleine steentjes. Die vond ik uiteindelijk in een potje zand dat ik ooit eens mee had genomen als souvenir tijdens een vakantie.”

Inspiratie

De designer maakt geen schetsen voor ze aan de slag gaat. Zonder te plannen, creëert Rosa haar wereldjes. Haar inspiratie haalt ze overal vandaan. „Het kan zijn dat ik tegen een lelijke flat aanloop of geïnspireerd wordt door de structuur van een raam.”

Blij verrast

Dat haar werk zoveel aandacht zou krijgen, had Rosa van tevoren niet durven dromen. „Ergens had ik wel verwacht dat mensen het leuk zouden vinden. Het is prettig om naar een wereldje te kijken waarin je jezelf kan verplaatsen. Ik ben blij verrast dat mensen veel waarde hechten aan een heel klein kunstwerkje.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering