Amsterdamse designer maakt wereldjes in reageerbuis

12 januari 2016 om 18:53 door Ellen van Bolderen
Amsterdamse designer maakt wereldjes in reageerbuis
De 'Micro Matters' serie van Rosa. / Rosa de Jong

De glazen schepen in een fles zijn ons allemaal wel bekend. De Amsterdamse designer Rosa de Jong (28) gooit het over een andere boeg. Zij creëert miniatuurwereldjes in reageerbuisjes.

‘Ongelukkig van nietsdoen’

Afgelopen zomer had Rosa niet zoveel te doen. Van nietsdoen werd ze ongelukkig en dus besloot de designer zichzelf aan het werk te zetten. „Het begon allemaal met een rijdende trein in een glas. Dat project wilde niet echt vlotten, dus heb ik het aan de kant gegooid. Uiteindelijk vond ik de reageerbuisjes in de winkel en ben ik daarmee aan de slag gegaan.”

Nu sprokkelt Rosa vanuit allerlei hoeken materialen bij elkaar om haar eigen wereldjes in elkaar te zetten. „Ik loop meestal mijn huis door op zoek naar de materialen die ik nodig heb. Meestal vind ik ze dan nog ook. Zo was ik eens op zoek naar kleine steentjes. Die vond ik uiteindelijk in een potje zand dat ik ooit eens mee had genomen als souvenir tijdens een vakantie.”

Inspiratie

De designer maakt geen schetsen voor ze aan de slag gaat. Zonder te plannen, creëert Rosa haar wereldjes. Haar inspiratie haalt ze overal vandaan. „Het kan zijn dat ik tegen een lelijke flat aanloop of geïnspireerd wordt door de structuur van een raam.”

Blij verrast

Dat haar werk zoveel aandacht zou krijgen, had Rosa van tevoren niet durven dromen. „Ergens had ik wel verwacht dat mensen het leuk zouden vinden. Het is prettig om naar een wereldje te kijken waarin je jezelf kan verplaatsen. Ik ben blij verrast dat mensen veel waarde hechten aan een heel klein kunstwerkje.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!