theme logoDe vibe van de stad

DJ Armin kan zomaar naast je staan op een festival

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. Foto: Neversea

Foto van 'Lisa Vermeij'

20 JUL 2018

Sta je de komende weekenden ergens op een festival in binnen of buitenland? Kijk dan maar eens goed achter je in de rij, want het zou zomaar eens dj Armin van Buuren kunnen zijn.

De top-dj reist momenteel de hele wereld rond, maar maakt ook tijd om af en toe zelf nog een festival te bezoeken. ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.”

We spreken Armin van Buuren over zijn zomerplannen, de ontwikkelingen in de muziekwereld en zijn gezin, net voordat hij zijn set gaat draaien op Neversea festival aan de kust van Roemenië. De 41-jarige dj is nog maar net geland in Roemenië en we vragen of hij een beetje goed is aangekomen? ,,Aangekomen? Naar mijn idee ben ik niet dikker geworden hoor,” lacht Armin. En het wordt ons gelijk duidelijk dat dit geen standaard vragenvuurtje gaat worden.

Op vakantie naar Frankrijk

De zomerperiode is voor Armin van Buuren (41), vijf keer uitgeroepen tot beste dj van het jaar en vader van twee kinderen de drukste periode van het jaar. ,,Waar de meeste mensen op vakantie gaan, ga ik op tour. Juli is topdrukte, maar in augustus ga ik lekker met mijn gezin op vakantie. Gewoon naar Frankrijk. Niet naar de camping, dat kan helaas niet meer.”

Armin staat op stages in Ibiza, België, Duitsland, Miami, maar ook in China en Moldavië. Foto: Neversea

Voelen waar het publiek voor komt

De top-dj reist van Miami, naar Ibiza, Kroatië, Roemenië, Italië, België, Polen en weer terug naar Ibiza, waar hij zijn vaste clubavond heeft in club Hï. Aankomende weekenden staat hij op het razendpopulaire Tomorrowland in België, het laatste weekend host hij daar zijn eigen A State of Trance Stage. Of hij zelf nog wel eens uit gaat? ,,Ik was toevallig begin van de zomer op Awakenings in Amsterdam. Sterker nog, ik heb volgens mij voor het eerst met muntjes een drankje aan de bar besteld. Die muntjes had ik gekregen, maar ik heb gewoon in de rij gestaan hoor.” De DJ legt uit dat hij het belangrijk vind om de sfeer op een festival te beleven. ,,Ik wil van begin tot eind weten wat de sfeer is op een festival, hoe het voelt en hoe mensen het beleven. Als je dat niet voelt, dan weet je ook niet waar de mensen voor komen.” Of hij veel werd herkend? ,,Viel mee, ik had een petje en zonnebril op.”

Altijd in ontwikkeling

Zichzelf blijven ontwikkelen, dat is volgens Armin de kracht achter zijn succes en zo blijft het draaien voor hemzelf ook een feestje. De dj vierde vorig jaar zijn 20-jarige jubileum in de Amsterdam Arena en draait inmiddels al heel wat jaren mee in de dance,-trance scene waar alles in rap tempo verandert. Volgens Armin zijn er de laatste jaren onwijs veel ontwikkelingen gaande: ,,alles is groter en professioneler geworden en mensen nemen niet alleen genoegen met een vette plaat.”

Van alleen naar de club tot reizen met een crew

Hij legt uit dat de fans een vette show verwachten, ze willen visuals zien en het geheel moet kloppen. ,,Vroeger ging ik alleen met mijn platenkoffer naar een optreden, nu reis ik met een crew van zes mensen.” En juist die crew maken zijn shows tot een succes. ,,We zijn heel kritisch naar elkaar. Ze zijn heel belangrijk voor me en we maken de shows echt samen.”

Toch kan Armin niet kiezen tussen draaien in een club of op een festival. Foto: Neversea

Moeilijk om aan verwachtingen te voldoen

Je zou denken dat Armin zich de afgelopen jaren wel bewezen heeft als DJ, maar ook voor Armin is het soms moeilijk om aan die bepaalde verwachtingen te voldoen. ,,Kijk, mensen kennen mij als een trance-dj en daar ben ik heel trots op. Ik steun die muziek heel erg, maar ik merk soms wel dat het mij een beetje belemmerd. Je hebt hits gehad en mensen hebben een bepaalde verwachting van je. Ik vind het soms moeilijk om aan die verwachtingen te voldoen. Ik wil mijn fans pleasen, maar ik wil ook wel eens wat nieuws proberen.”

Onlangs bracht Armin zijn nieuwste track Blah Blah Blah uit, die heel anders is dan zijn eerdere werk. Vanuit meerdere kanten kreeg Armin de vraag of hij altijd andere muziek gaat maken. Volgens de dj is het juist belangrijk dat hij zichzelf blijft ontwikkelen op muzikaal vlak.

In de clubs vertel je een verhaal

,,Ik draai nu andere muziek dan tien jaar geleden, maar dat wil niet zeggen dat ik beter of slechter ben gaan draaien. Ik ben gewoon mee gegaan met de muziek en ontwikkeling.” Want volgens Armin wordt de wedstrijd tegenwoordig echt anders gespeeld. De dance-muziek hoort volgens Armin echt thuis in de clubs. ,,Vroeger was er volgens mij een festival, DanceValley. Nu zijn festivals eerder regel dan uitzondering. En dat vindt Armin best jammer. ,,In de clubs kan je een verhaal vertellen. Op festivals hebben mensen een veel kortere aandachtsspanne. Als ik iets negatiefs mag zeggen dan is het dat je daar een beetje te maken hebt met de Instagram-generatie. Bij de ‘break’ (bepaald fragment in een beat) pakken ze hun telefoon en bij de ‘drop’ drukken ze massaal op verzenden.”

Toch kan Armin niet kiezen tussen draaien in een club of op een festival. ,,Ik hou er niet van om elke dag hamburgers te eten, maar ook niet om elke dag sla te eten. Juist de combinatie van festivals en clubs maakt het zo tof.” Een club is voor Armin de plek om nieuwe muziek te testen. ,,Ik kijk dan hoe het publiek reageert en ik vraag na afloop aan mijn crew wat ze ervan vonden. En die tracks draai ik dan later weer op een festival.”

Doorgedraaid van al dat draaien?

Is Armin dan nooit eens helemaal doorgedraaid van al dat draaien? ,,Tuurlijk, soms ben je helemaal klaar met het van huis zijn, het reizen, je kinderen missen, de security-checks op Schiphol. Maar hoe cliché het ook klinkt, je krijgt daar zoveel voor terug. Elk optreden is anders en de liefde van het publiek dat blijft geweldig! En juist al die veranderingen in de muziekwereld vind ik erg tof.”

Armin staat op stages in Ibiza, België, Duitsland, Miami, maar ook in China en Moldavië. Waar het publiek het meeste los gaat? ,,Dat is heel erg afhankelijk van het event waar ik draai. Je merkt wel dat ze in Oost-Europa gek zijn van trance muziek. Ze houden heel erg van die emotie.” Armin vertelt enthousiast over een optreden van twee jaar geleden in Cluj bij het Untold festival. ,,Het was een stadion van 70.000 man, het werd langzaam licht en ik was al bijna klaar met mijn set. De promoter vroeg of ik nog wat langer wilde draaien? Ik dacht, waarom niet? Dat halfuurtje werd een uurtje! En twee uur later stond ik nog te draaien.”

Nog lang niet klaar

Aan stoppen denk Armin nog lang niet. ,,Niet dat ik mezelf wil vergelijken met de Rolling Stones, maar ik begrijp wel waarom ze nog steeds op het podium staan. Ik ben voorlopig nog lang niet klaar met optreden.”

Bekijk Alles Pijltje

Views

2k+

Jason Mraz: Ik vertel niet wie fucking Jason Mraz is

Foto van 'Pierre Oitmann'

VANDAAG, 11:00

Hoewel Jason Mraz beweert dat hij amper herkend wordt, hoopt hij luisteraars wel te emotioneren met zijn nummers. “Mensen hoeven niet te weten wie fucking Jason Mraz is”, zegt hij tegen Metro. “Ik wil gewoon dat ze mijn liedjes mooi vinden.”

Vier jaar na zijn album Yes!, dat enkel in Nederland de nummer 1-positie bereikte in de verkooplijsten, is de Amerikaanse singer-songwriter terug met de opvolger Know. Aanvankelijk wilde hij de plaat No! noemen, maar dat vond hij te negatief klinken. “Know klinkt hetzelfde als No!, al is het veel positiever. Wat er ook zou gebeuren, dit moest de titel worden. Een van de redenen is omdat ik hoop dat mensen hierdoor ook weer naar Yes! gaan luisteren, want ik ben apetrots op die plaat. Los daarvan is het niet zo dat die twee echt bij elkaar horen. Anderzijds, ergens ook weer wel. Het zijn meer neefjes van elkaar dan broertjes.”

Muzikaal gezien grijpt Mraz juist terug naar zijn inmiddels tien jaar oude succesalbum We Sing. We Dance. We Steal Things., met daarop de top 10-hits ‘I’m Yours’ en ‘Lucky’. “Het is een uitdaging om nog steeds jong en lollig te klinken als je 41 bent”, zegt hij met een glimlach. “Je wilt ook aan jezelf bewijzen dat je niet ouder aan het worden bent. Als ik naar nieuw werk van wat oudere artiesten luister, hoop ik altijd dat ze nog net zoals vroeger klinken, maar meestal klinken ze uitgeblust. Ik wil een stukje van die nostalgie herbeleven.”


Views

100+

De Staat geeft in het voorjaar optreden in AFAS Live

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Staat zal op in 2019 het podium van AFAS Live in Amsterdam beklimmen. De band maakte zaterdagavond op Lowlands bekend op 16 maart weer eens op eigen bodem een eigen show te hebben, ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan.

Grote eigen show

"We vinden het heel cool om eindelijk weer met een grote eigen show in Nederland te staan, we kijken ernaar uit om ons nieuwe werk in je gezicht te blazen en een speciale show neer te zetten", aldus De Staat.


Views

600+

Ariana Grande toont veerkracht op Sweetener

Foto van 'Jasper van Vugt'

GISTEREN

De rest van haar leven zal er geen dag voorbij gaan zonder dat Ariana Grande niet even aan 22 mei 2017 denkt. Op die dag blies een zelfmoordterrorist zichzelf op voor de zaal waar de Amerikaanse superster zojuist had opgetreden. 22 fans vonden de dood, 139 mensen raakten gewond. Met Sweetener, haar nieuwe album, laat Grande horen zich niet de mond te laten snoeren door terreur.

Ariana Grande hoeft maar in de spiegel te kijken om aan die vreselijke dag in Manchester te worden herinnerd. Dan ziet de 25-jarige zangeres/songschrijver achter haar oor de tatoeage van een bij, het symbool van Manchester, die ze liet zetten ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in die stad. Niet dat ze dat fysieke aandenken nodig heeft, zo laat haar vierde album Sweetener horen. Ondanks de aanwezigheid van wereldsterren als Nicki Minaj, Pharrell Williams en Missy Elliott hangt de schaduw van de aanslag en de nasleep daarvan over het album, getuige de vele referenties. De dagen na de aanslag kon ze niet praten over wat er gebeurd was. Toch is Sweetener geen verdrietig album geworden. Zo is daar de albumtitel: een ‘sweetener’ is, in de woorden van Grande zelf, iets of iemand die ‘licht brengt in een situatie of iemands leven’. Het licht overwint van het donker.


Views

300+

Meer hiphop dan vrouwen op Lowlands. Is dat erg?

Foto van 'Pierre Oitmann'

19 AUG 2018

A Campingflight To Lowlands Paradise behoort al sinds 1993 tot de meest toonaangevende festivals van Nederland. Ook 25 jaar na oprichting loopt Lowlands nog steeds vooruit op zijn concurrentie, al blijft het aantal vrouwelijke artiesten fors achter. 

Eén van de meest gehoorde kritieken die popfestivals het afgelopen seizoen te verduren kregen, was dat het percentage optredende vrouwen opvallend laag lag. Wie het affiche van Lowlands bekijkt, ziet dat het ook hier karig gesteld is wat vrouwelijke artiesten betreft. Dua Lipa is gedurende het gehele weekend de enige zangeres in de Alpha, het hoofdpodium van Lowlands. Bij de op een na grootste tent, de Bravo, zijn enkel punklegende Patti Smith en de techno-dj’s Charlotte De Witte en Dr. Rubinstein van het vrouwelijke geslacht. Geen makkelijke taak om hier als festivalprogrammeur rekening mee te houden, want je bent afhankelijk van wie op dat moment op tournee is en wat de vraagprijs is. Zo zijn vrouwen niet heel veel beter vertegenwoordigd op het Belgische Pukkelpop, dat altijd in hetzelfde weekend valt als Lowlands, al hebben onze zuiderburen wel nog Jess Glynne, Nina Kraviz en Róisín Murphy op het programma staan.


Views

400+

Fans gewond bij concert Backstreet Boys

Fans gewond bij concert Backstreet Boys

De Backstreet Boys tijdens een concert in Zwitserland / ANP

Foto van 'metronieuws'

19 AUG 2018

Veertien mensen zijn gewond geraakt bij een concert van de Backstreet Boys in de Verenigde Staten. Het ging om een openluchtconcert, waarbij een tent instortte.

Waarschuwing


Views

1k+

Laatste dag Lowlands van start

Laatste dag Lowlands van start

Festivalgangers tijdens de tweede dag van Lowlands / ANP

Foto van 'metronieuws'

19 AUG 2018

Het meerdaagse festival Lowlands komt tot een einde. Zondag is de laatste festivaldag, waarbij nog genoten kan worden van artiesten als Kendrick Lamar, Dua Lipa en Max Cooper.

Bedankje

Om vijf uur 's nachts wordt Lowlands 2018 officieel afgesloten met een optreden van dj/producer Max Cooper. Het hoofdpodium wordt afgesloten door niemand minder dan Kendrick Lamar, die als eerste popartiest een Pulitzerprijs kreeg voor zijn diepgaande en poëtische teksten op het album DAMN uit 2017.


Views

1k+

Janet Jackson gaat voor reggaeton met Daddy Yankee

Daddy Yankee en Janet Jackson. Foto: Instagram @daddyyankee

Foto van 'Elselotte Smink'

18 AUG 2018

Het was maar liefst veertien jaar geleden dat Janet Jackson aanschoof bij een latenightshow, maar vrijdagavond was het zover: bij The Tonight Show met Jimmy Fallon liet de zangeres haar nieuwe single horen.

‘Made for Now’, zoals het nummer heet, is een samenwerking met raggaeton-grootheid Daddy Yankee (die al maandenlang overal te horen is met 'Dura'). Met tientallen dansers, drummers en een show waar je u tegen zegt, lieten de twee het lied horen aan het Amerikaanse publiek.


Views

1k+

Ariana geeft haar fans een knuffel via nieuw album

Ariana geeft haar fans een knuffel via nieuw album

Ariana geeft haar fans een knuffel via nieuw album. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

Het nummer 'Get Well Soon' dat op het nieuwe album van Ariana Grande te beluisteren is, gaat deels over de aanslag in Manchester. Ruim een jaar geleden kwamen 22 mensen om het leven bij een bomaanslag na een concert in de Engelse stad. In een interview met Beats 1 Radio Friday vertelt de zangeres over de betekenis van het nummer.

Get Well Soon

„Het gaat erom dat je er voor elkaar bent en elkaar helpt in moeilijke en angstige tijden. Get Well Soon gaat niet alleen over wat er in Manchester gebeurde, maar ook over persoonlijke problemen en angsten", vertelt Ariana. „Psychische hulp is heel belangrijk, maar daar besteden we soms te weinig aandacht aan omdat we zoveel andere dingen te doen hebben. We hebben drukke levens met werk, familie, evenementen, social media. Daardoor hebben we weinig aandacht voor onze eigen gedachten."


Views

1k+

Sinds 1961 weer een Franse nummer 1 hit in Top 100

Foto: YouTube

Foto van 'Bregje Simons'

17 AUG 2018

Het nummer Djadja van Aya Nakamura bereikte vrijdag de hoogste positie van de Nederlandse Singles Top 100, meldt haar platenmaatschappij Warner Music. Voor het eerst sinds het nummer Non, je ne regrette rien van Édith Piaf uit 1961(!) staat er weer een vrouwelijke Franse artiest op nummer 1 in de hitlijst.

Nummer 1-singles in de Franse taal zijn sowieso zeldzaam in Nederland. De meest recente Franstalige topper was Alors On Danse van de Belgische zanger Stromae in 2010.

Pseudoniem uit Heroes


Views

2k+

Stem op jouw favoriete Fresh Video! #8

Foto van 'Metro'

17 AUG 2018

Nieuwe videoclips van Maluma, Nicki Minaj, Oliver Heldens & Sidney Samson, Quavo, bazart! Welke video verdient extra aandacht? Help jouw favoriete artiest om Fresh Video van de week te worden door uiterlijk woensdag te stemmen. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.


Views

500+

Drumcode Festival: 'Geen dubbelganger van VOLTT'

Zo gaat het er ongeveer uitzien op het NDSM-werf aanstaande zaterdag. / Drumcode Festival

Foto van 'Daisy Heyer'

17 AUG 2018

Waar je vorig jaar aan het einde van de zomer nog toeleefde naar VOLTT Festival, is het dit jaar tijd voor een gloednieuwe naam in de scene: Drumcode Festival. En dat is er niet zomaar eentje, want hoewel het de eerste editie is, is het festival zo goed als uitverkocht en staat er een line-up te wachten waar je U tegen zegt. Kan ook bijna niet anders, met Awakenings en VOLTT-organisator Bart Skils aan het roer. Laatstgenoemde tackelden we dan ook even om hem het hemd van het lijf te vragen over dit gloednieuwe festival.

Elke vergelijking genoemd

Hij kon tot kortgeleden nog optreden in het buitenland, iets wat hij zich tijdens de organisatie van VOLTT nooit voor mogelijk had gehouden: Bart Skils, tevens dj bij het label van Drumcode, heeft zin in zaterdag. „Met het feit dat er techno wordt gedraaid en dat het op het NDSM-werf is, is elke vergelijking met VOLTT wel genoemd hoor”, verklaart hij als we hem vragen of bezoekers van het festival ongeveer hetzelfde kunnen verwachten.


Views

1k+

7 x Grote hits waar je Aretha Franklin van kent

Aretha zingt 'Think' in 1980 in de film The Blues Brothers. Foto: videostill YouTube

Foto van 'Elselotte Smink'

16 AUG 2018

De muziekwereld is een grote ster armer: Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. De koningin van de soul scoorde tal van hits en nominaties. Zo kreeg ze achttien Grammy’s en werd ze door muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste zangeres ter wereld.

Franklin laat haar indrukwekkende (muzikale) erfenis achter, vol hits en bijzondere muziekstukken. Deze ken je hoogstwaarschijnlijk goed – en zo niet, geniet mee.


Views

1k+

The War On Drugs staat in december in de Ziggo Dome

The War on Drugs Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

16 AUG 2018

Op 8 december staat de band The War On Drugs in de Ziggo Dome.

De Amerikaanse band, die relaxte rocknummers maakt, zal wellicht vooral bekend zijn bij het Nederlandse festivalpubliek. Zo stonden ze al op Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole.


Views

500+

Lowlands in 10 legendarische momenten

Foto van 'Jasper van Vugt'

16 AUG 2018

Dit weekend is het weer tijd voor Lowlands. Er is geen festival in de wereld zoals het festival in de Flevopolder, en dat komt niet (alleen) door de muziek. Deze tien legendarische momenten in de 26-jarige geschiedenis maken Lowlands one of a kind.

1 Het feestje is in de HEMA (2011)

In 2011 meldt ook Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam zich op het festival in Biddinghuizen. En hoe! De opblaasbare worsten die ze in hun campingwinkel tegenover camping 4 verkopen, blijken het perfecte party-attribuut zodra het personeel ’s avonds het feestje start. Waar is de HEMA? Hier is de HEMA!


Views

1k+

Madonna is 60 en nog niet klaar met haar muziek

Madonna is 60 en nog niet klaar met haar muziek

Zestig jaar en met een nieuw album op komst. Foto / ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

16 AUG 2018

JBL

Ze ziet er nog goed uit voor haar leeftijd, hetzij met wat hulp van anderen: Madonna. Donderdag is ze zestig jaar geworden. De provocerende zangeres is al ruim 36 jaar actief in de entertainmentwereld en met het album dat nog gaat komen, lijkt ze er nog niet klaar mee te zijn.

Naaktfoto's


Views

1k+

FRESH VIDEO WK 32: Twenty One Pilots - Levitate

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Twenty One Pilots - Levitate

Stay Tuned! Vrijdag verschijnen er nieuwe Fresh Video’s hier op metronieuws.nl/musiccity!


Views

200+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

1k+

METRO’S 5 CONCERTEN DIE IN DE VERKOOP GAAN #8

Nicki Minaj

Foto van 'Pierre Oitmann'

16 AUG 2018

Elke week geeft Metro’s muziekjournalist Pierre Oitmann je vijf tips voor concerten die in de verkoop gaan. Volg ook onze Spotify playlist, met van elke artiest drie nummers. 

1. Nicki Minaj & Future
Ze behoren tot de absolute top van de hedendaagse hiphop, dus een gezamenlijk concert van rapkoningin Nicki Minaj en kroonprins Future belooft een heel bijzonder evenement te worden. Nicki en Future deelden eerder de microfoon op een aantal tracks, waaronder de aanstekelijke single ‘You Da Baddest’, die in amper een jaar tijd 924 miljoen views op YouTube bij elkaar gesprokkeld heeft. Future is daarnaast te horen op nummers van Drake, Ariane Grande, Taylor Swift en Ed Sheeran. Na haar Pink-trilogie bracht Nicki Minaj vorige week haar album Queen uit. De tournee van de hiphopsterren krijgt de naam NICKI HNDRXX mee.

Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: 25 maart 2019
Ticketprijs: tussen € 33,95 en € 77,-
Start kaartverkoop: kaartverkoop is al gestart


Views

200+

Decibel Outdoor gaat door ondanks acties politie

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 AUG 2018

Liefhebbers van het driedaagse dancefestival Decibel Outdoor kunnen dit weekend gewoon terecht in Hilvarenbeek. Het festival gaat dit weekeinde gewoon door, ondanks de acties die de politie tijdens dit evenement voert. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie na overleg met de gemeente, de politie en het OM.

De organisatie heeft zoals gebruikelijk beveiligers van een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd die de bezoekers op het terrein bij binnenkomst controleren. Volgens de gemeente Hilvarenbeek nemen de beveiligers ook het toezicht door de politie op het festivalterrein over. Bovendien zijn verkeersregelaars aanwezig.

Hetzelfde beleid


Views

1k+