Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 20 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Slaap je amper in het vliegtuig? Dit doe je eraan!

Sommige mensen doen hun ogen al dicht voordat ze überhaupt opstijgen en anderen liggen de hele vlucht wakker. Slapen in een vliegtuig is soms lastiger dan verwacht. Hoe komt dit en wat doe je eraan?

Waarom kun je niet slapen?

Dat je niet kan slapen in een vliegtuig heeft meerdere redenen. Twee logische verklaringen zijn vliegangst of omdat je te groot bent – hierdoor kun je geen comfortabele houding vinden.

Daarnaast kan het ook liggen aan de andere omgeving. „Mensen leren om in slaap te vallen met behulp van vaste routines”, legt Benjamin Smarr, werkzaam aan de National Institutes of Health, uit aan Tonic Vice. „Wanneer je eigen bed er niet is, kan het dus lastiger zijn om in slaap te vallen.”

„Anderen hebben het moeilijk om te slapen op een vliegtuig omdat ze zichzelf ervan overtuigd hebben dat ze er niet kunnen slapen. Of men legt zoveel druk op zichzelf om te slapen, dat het uiteindelijk helemaal niet meer lukt. Sluit in dat geval je ogen voor een halfuur, zonder te denken aan slapen. Relax gewoon even, dan lukt het wellicht beter.”

Wat doe je eraan?

„Vroeg opstaan en dutjes vermijden helpt om de nood om te slapen te verhogen", vertelt Smarr. Neem daarnaast ook je eigen pyjama en kussen mee, zodat je je eigen slaapomgeving nabootst. „Een oogmasker, oordopjes, nekkussen, warme kleren en een dekentje zijn ook aangeraden."

En wil je in een keer doorslapen? „Uiteraard zorg je dan voor een rechtstreekse vlucht."

Volg Metrolifestyle_NL op Instagram voor jouw dagelijkse portie travel, beauty, lifestyle, food en mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.