Iza de Bruin
Iza de Bruin Entertainment 8 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Artiesten als Danny Vera nostalgisch in de Veronica Express: ‘Het ruikt hier zelfs vintage’

Gisteren keken mensen een beetje verbaasd op toen een rood-blauwe trein op verschillende stations aankwam. In die oude trein zaten namelijk allemaal artiesten om op te treden bij Radio Veronica. Het idee was om de befaamde Festival Express een beetje na te bootsen. Metro-verslaggever Iza de Bruin reed een paar uurtjes mee om van de sfeer te proeven.

In de Veronica Express bevinden zich allerlei soorten figuren: artiesten, technici, de gelukkige winnaars van een winactie, radiomensen en twee verslaggevers. Iedereen mengt een beetje met elkaar. Zo zie je verschillende artiesten jammen en de radio-DJ’s praten met de prijswinnaars. Ik loop overal tussendoor en spreek van elke groep wel iemand.

Tijdmachine en trein tegelijkertijd

De trein was om acht uur ’s morgens al vertrokken vanuit Hilversum. Ik stapte pas op in Rotterdam, zo’n drie uur later. De Veronica Express pikt in het hele land mensen op, samen met mij de band Certain Animals. Het is in de trein alsof de tijd heeft stilgestaan. Je krijgt echt een beetje het idee alsof je in het vorige decennium stapt. Dat is overigens alleen de eerste paar seconden zo: wanneer je de coupé binnenloopt, word je overladen door camera-apparatuur, gigantische accu’s en zelfs een hele radiostudio. Het bruist van de creatieve energie.

Bron: Ben Houdijk

Of het nou door hun gelach of muziek komt: de mannen van Certain Animals hoor je overal bovenuit. Er hangt een goede sfeer in de coupé. „We hebben net onze nieuwe single What Is Love uitgebracht. Die komen we hier op een unieke manier ter gehore brengen.” Een ander bandlid vult aan: „Het begint allemaal op stoom te komen.” De rest van de band zucht om de woordgrap. „Het interview loopt als een trein”, zegt weer een ander. Dit keer wordt er wel gelachen. „We hebben het altijd naar ons zin.” Dat is duidelijk te merken. De sfeer zit er goed in bij deze mannen.

‘Net een trouwdag’

Het is een droom van DJ Caroline Brouwer om de Nederlandse versie van de Festival Express te mogen meemaken. De zon valt perfect op haar gezicht terwijl ze met veel passie vertelt over dit project, wat eigenlijk een beetje haar kindje is: „Het is zo mooi. Ik praat met iedereen, want ik voel mij toch een beetje de gastvrouw. Het doet mij goed om mensen te zien instappen. Met elkaar zo’n dag meemaken is prachtig.” Je hoort zachtjes een gitaardeuntje wanneer ze haar verhaal verder vertelt: „We huren de trein van Stichting De Karel. Samen hebben we de trein weten om te bouwen tot een studio. Wat misschien nog wel een grotere uitdaging was, was in het schema van ProRail te passen. Maar dat is gelukt.” De trein stopt bijvoorbeeld in Uitgeest, Nijmegen en Amersfoort.

„Ik heb de afgelopen nachten wel slecht geslapen. Ik was doemscenario’s aan het bedenken. Maar nu ik er ben is het geweldig. Het traject doet mij een beetje denken aan mijn trouwdag”, lacht Brouwer. „Het was echt wel romantiek om er naar toe te werken. Ik geloof bijna niet dat dit echt gebeurt. Ik ben een blij ei.”

Wanneer de trein even stopt in Roosendaal wordt het nummer Daytripper van The Beatles – dat gespeeld werd door Certain Animals onderbroken. Een aantal mensen sprint uit de trein naar het perron toe. Ze kunnen dan even een paar minuutjes roken.

‘Het ruikt zelfs vintage’

Ondertussen spreek ik met een andere groep mensen. Wanneer ik bij de winnaars van de winactie van Radio Veronica ga zitten, zijn ze uitgebreid aan het babbelen alsof ze elkaar al jaren kennen. „Zo voelt het wel”, zegt een van hen. „Het is supergezellig hier. Artiesten komen af en toe een praatje met ons maken. Als ze ertussen komen tenminste: wij raken nooit uitgepraat over vandaag.” De winnaars hebben dan ook contactgegevens met elkaar uitgewisseld.

We naderen Goes wanneer ik een laatste vraag stel: ‘Welke artiest vind je nou het leukst?’ Het antwoord daarop is unaniem Danny Vera. Laat het nou net zo zijn dat hij, als echte Zeeuw, al heel dichtbij is.

Bron: Ben Houdijk

Wanneer we eenmaal in Goes aankomen, staat niemand minder dan Danny Vera op het perron. Zoals we van hem gewend zijn, staat hij in pak met zijn gitaar op zijn rug te wachten. Het eerste dat hij zegt bij binnenkomst: „Het ruikt hier zelfs vintage!”

Het is voor de zanger nogal een verschil met vorige week, toen hij nog in de Ziggo Dome stond. „Ik houd van de afwisseling. Ik denk dat als je elke avond Ziggo Dome doet, dat het dan ook niet meer bijzonder is. Daar staat weer tegenover dat als je elke dag in deze trein moet zitten, het vast ook je strot uitkomt. Dat is het fijne van mijn vak: ik ben elke keer ergens anders.”

Muzikaal talent in de Veronica Express

En ergens anders zijn we. De machinist roept om dat we Tilburg naderen. Laat dat nou net mijn eindstation zijn. De rest van de treinreizigers rijdt nog door tot het beginstation (Hilversum). Op de valreep spreek ik nog even met de Volendamse Mell van de groep Mell & Vintage Future.

„Ik word hier heel blij van. Het is erg gezellig. Ik denk niet dat het zo iconisch wordt als de Festival Express, maar we bootsen het wel behoorlijk goed na”, begint de zangeres. „We zitten hier al sinds negen uur vanochtend, dus inmiddels al vijf uur. We vermaken ons door te genieten van de trein. Het is mooi om te zien hoe muzikaal talent zo met elkaar omgaat”, aldus Mell.

Mijn reis eindigt hier, maar de Veronica Express is nog lang niet klaar. Vanavond sluit het hele festijn af bij de uitzending van Matthijs Gaat Door. Bij de ‘laatste stop’ zijn de DJ’s Rob Stenders en Caroline Brouwer aanwezig. Ook treden Danny Vera, Brian Dunne en Sophia Kruithof op.

Klachtenregen over bomvolle treinen, maar mogelijk gaan er nóg minder rijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.