Metro
Metro Tech 29 okt 2020 / 13:12 uur

Storing GGD kwam door drukte contactonderzoekers

Al een paar keer is het voorgekomen dat de coronacijfers niet volledig zijn vanwege een storing bij de GGD. Gisteren ontstond de storing omdat te veel bron- en contactonderzoekers tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten.

Door de storing kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren uren later dan gebruikelijk naar buiten. Zaterdag was ook sprake van een storing, maar dat was volgens de GGD een ander soort storing.

Wanneer iemand wordt getest op het coronavirus, komt de uitslag van de test in het programma CoronIT van de GGD’s te staan. Die gegevens gaan naar de bron- en contactonderzoekers, die mensen op de hoogte brengen van een positieve test. Zij vragen de mensen dan onder meer waar ze besmet zijn geraakt, met wie ze recent contact hebben gehad en of ze bijvoorbeeld in de zorg werken.

4000 bron- en contactonderzoekers

Wanneer de testresultaten binnen zijn en positief geteste mensen gebeld zijn, komt de informatie in het programma HPZone. Dat zijn dan weer de gegevens die naar het RIVM gaan. Het RIVM verzamelt de informatie en brengt de ruwe landelijke data naar buiten. Op basis daarvan berekenen diverse nieuwsmedia hoeveel positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen per etmaal zijn geregistreerd.

Ongeveer 4000 bron- en contactonderzoekers maken per dag gebruik van HPZone, legt GGD GHOR Nederland uit. Omdat het aantal positieve tests blijft stijgen, neemt ook het aantal medewerkers toe. Door die vele gebruikers werd het systeem gisteren traag. Afgelopen nacht is het programma geüpdatet, volgens de GGD-koepel zijn de problemen momenteel verholpen. „Daarnaast werken we aan het robuuster maken van het systeem, zodat nog meer onderzoekers gebruik kunnen maken van het systeem.”

Storing zaterdag

Zaterdag ontstond er ook een storing bij de GGD. Maar dat was dus, zoals de overkoepelende organisatie al aangaf, te wijten aan iets anders. De verbinding tussen het eerste programma (CoronIT) en het tweede programma (HPZone) viel die dag weg. Onderzoekers kregen daardoor geen nieuwe opdrachten om mensen te bellen. „Normaal gesproken merk je dat direct, maar als het zo druk is als nu duurt het een paar uur voor de eerste persoon aan de bel trekt en zegt: ik heb geen werkvoorraad meer.”

GGD GHOR Nederland voegt eraan toe dat de huidige coronadrukte „niet het juiste moment is om mensen vrij te maken om een nieuw computersysteem op te tuigen”.

Het RIVM kreeg tussen dinsdagochtend en gisterochtend 8123 meldingen van positieve tests. De dagen ervoor werden er steeds rond de 10.000 nieuwe gevallen bekend, dus 8123 positieve tests was een aanzienlijke daling. Hoeveel meldingen door de beide storingen zijn gemist, is niet bekend, en daarom is uit de cijfers niet af te leiden of het aantal positieve tests begint te dalen of juist verder oploopt.

Lees ook: Aanvaller Nice bleef ‘Allahu akbar’ zeggen, ook na schoten van politie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Storing GGD kwam door drukte contactonderzoekers
Sluiten