Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kamer geschokt door nieuwe terreurdaad in Frankrijk

In de Tweede Kamer is met afschuw gereageerd op de mesaanval in Nice. „Opnieuw zo’n onmenselijke daad tegen de vrijheid”, zegt Kamerlid Bente Becker van regeringspartij VVD. „Onbevattelijk en hartverscheurend.”

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt de aanval „de zoveelste slag in de lange strijd tussen enerzijds de westerse beschaving en vrijheid en anderzijds het islamisme”. Hij spreekt van „een strijd op leven en dood die we niet mogen verliezen”.

„Voor de tweede keer in korte tijd onschuldige burgers in Frankrijk wreed afgeslacht, nu bij kerk in Nice”, zegt SGP-leider Kees van der Staaij. „Dit versterkt onze vastberadenheid in de strijd tegen islamitisch terrorisme.”

‘Onze gedachten zijn bij de Fransen’

Ook PVV-voorman Geert Wilders reageert: „Opnieuw onschuldige mensen vermoord en onthoofd. Zolang we de islam niet stoppen en alle gewelddadige islamofascisten niet ons land uitzetten, zullen dit soort barbaarse daden blijven plaatsvinden.”

„Opnieuw een terroristische aanslag in Frankrijk, verschrikkelijk”, laat GroenLinks-voorman Jesse Klaver weten. „Onze gedachten zijn bij de Fransen.” SP-leider Lilian Marijnissen wenst alle nabestaanden sterkte. „Wat je afkomst, kleur of religie ook is, laten we ons verenigen tegen deze barbarij.”

‘Ren, ren, er worden mensen neergestoken’

De aanslag in Nice leidde in de omgeving tot panische reacties, logischerwijs. Kort voor 09.00 uur klonken er schoten, vertelt een 32-jarige medewerker van een nabijgelegen horecazaak. Daarna sloegen mensen rennend op de vlucht. „Een vrouw kwam uit de kerk en zei: ren, ren, iemand is mensen aan het neersteken”, zei de ober van het Grand Cafe de Lyon tegen persbureau AFP.

Bij de aanslag bij de Notre-Dame in de zuidelijke kuststad zouden zeker drie doden en zes gewonden zijn gevallen. Toen de dader toesloeg, was volgens een geestelijke geen mis bezig. Wel opent de kerk al om 08.00 uur en komen mensen „op alle tijdstippen” bidden, aldus vader Philippe Asso. Na de aanslag gingen politie en andere hulpdiensten met tientallen voertuigen ter plaatse.

Hoogste bedreigingsniveau in Frankrijk

Frankrijk is naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan na de aanslag, maakte premier Castex bekend. Frankrijk kent drie bedreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

Bij gebedshuizen wordt nu de beveiliging verhoogd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. President Macron leidt vrijdag een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

En ook in Nederland moeten we alert zijn, vindt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. Een aanval door een moslimextremist in Nederland is volgens hem niet ondenkbaar.

Aalbersberg waarschuwt ook dat geradicaliseerde personen ook in Nederland kunnen toeslaan. Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland ‘voorstelbaar’ is.

Lees ook: Storing GGD kwam door drukte contactonderzoekers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.