Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Aanvaller Nice bleef ‘Allahu akbar’ zeggen, ook na schoten van politie

De man die meerdere personen aanviel met een mes in de Franse kuststad Nice, bleef de woorden „Allahu akbar” (God is de grootste) herhalen. Dit deed hij zelfs terwijl hij werd behandeld door de hulpdiensten nadat hij was neergeschoten door de politie. Dat zei burgemeester Christian Estrosi na de aanhouding van de vermeende moslimextremist, die bij de aanslag meerdere mensen doodde.

Volgens een bron staat het dodental nu op drie. Zes mensen raakten gewond.

Twee van de slachtoffers zouden ter plekke zijn overleden. Een derde persoon, die ernstig gewond was, wist volgens een bron binnen de politie een café te bereiken. Het slachtoffer stierf daar. Burgemeester Estrosi zei dat zijn stad een „veel te hoge prijs” betaalt voor „islamfascisme”. Hij vindt dat alle kerken in het hele land gesloten of extra bewaakt moeten worden. De burgemeester maakte ook bekend dat president Emmanuel Macron op korte termijn in zijn stad wordt verwacht.

De autoriteiten denken dat de aanvaller terroristische motieven had. Aanklagers hebben ook een onderzoek gestart wegens moord. „De situatie is nu onder controle”, benadrukte een politiewoordvoerster.

Ook aanval in Avignon

Ook in Avignon heeft vandaag een aanval plaatsgevonden. De aanvaller is doodgeschoten door de politie.

De man had passanten met een vuurwapen bedreigd, meldt de politie. De zender Europe1 sprak eerder over een aanval met een mes. Mogelijk maakte de man juist deel uit van een extreemrechtse groep, hij is volgens de aanklager geen moslimextremist.

Jihadistisch geweld

De afgelopen jaren is Frankrijk meerdere malen opgeschrikt door jihadistisch geweld. Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren honderden mensen gedood. In Nice vielen in 2016 nog bijna negentig doden toen een man in een vrachtwagen inreed op voetgangers. Eerder deze maand zorgde de moord op leraar Samuel Paty voor geschokte reacties. Hij had spotprenten van de profeet Mohammed getoond tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting.

Na de moord op Paty sprak president Macron zich fel uit tegen islamitisch extremisme. Daarnaast verdedigde hij het publiceren van Mohammed-spotprenten. Dat leidde tot woede in islamitische landen. De premier van Pakistan verweet Macron islamofobie aan te moedigen.

De Turkse president Erdogan riep op Franse producten in de ban te doen en de Iraanse president Rohani heeft gewaarschuwd dat het beledigen van de profeet Mohammed geweld uitlokt. In Bangladesh gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraken van Macron.

Lees ook: 73-jarige man overleden na mishandeling op straat in Arnhem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.