Redactie Metro
Redactie Metro Tech 29 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk stopt computerchip in de hersenen van een varken

Elon Musk, de excentrieke techmiljardair, heeft een computerchip geïmplanteerd in de hersenen van een varken. Het dier loopt al twee maanden met de chip rond en werd nu getoond bij zijn bedrijf Neuralink.

Neuralink werd mede door Elon Musk opgericht in 2016, en wil draadloze hersencomputerinterfaces bij mensen implanteren. Op deze manier, zeggen ze, laten ze de mensheid samensmelten met kunstmatige intelligentie. Dit experiment met het varken vormt de eerste stap richting genezing van hersenziekten bij mensen. Dat moet dan gebeuren met hetzelfde type implantaat.

Genezen van alzheimer, dementie, ruggenmergletsel

Het uiteindelijk doel van zulke implantaten, is het genezen van bijvoorbeeld alzheimer, dementie en ruggenmergletsel. „Een implanteerbaar apparaat kan deze problemen daadwerkelijk oplossen”, zei Musk op een webcast. Hieronder is de webcast te bekijken.

Volgens Musk lopen er drie varkens rond met elk twee implantaten in hun hersenen. Bij een van de varkens was het implantaat verbonden met de snuit. De neutrale activiteit van het dier waren te volgen in een grafiek. De varkens waren ‘gezond, gelukkig en niet te onderscheiden van een normaal varken’, zei Musk. Een kijker van de webcast weet er nog iets grappigs van te maken en omschrijft de varkens als ‘cypork’.

‘Lezen van gedachten’

Begin deze week zei de techondernemer al dat hij een „werkend apparaat voor het lezen van gedachten” zou tonen.  Neuralink, dat 158 miljoen dollar in financiering heeft gekregen (waaronder 100 miljoen van Musk zelf), werkt aan een verbinding tussen menselijke hersenen en computers. Er werken zo’n 100 mensen bij de startup.

Zelf omschreef Musk deze nieuwe technologie als „geweldig”. Naast het genezen van onder meer alzheimer, zou het ook mogelijk worden om alleen met je gedachten teksten te schrijven, zoals e-mails en sms’jes. Je zou zelfs een taal die je nog niet spreekt, kunnen downloaden.

Eind 2020 wil Neuralink de technologie op de eerste proefpersonen testen, maar daar is nog geen goedkeuring voor. Bij een eventueel proefpersoon zouden er vier gaatjes in de schedel geboord worden, waarna een robot de elektroden heel precies in de hersenen plaatst. Die elektroden zijn volgens Musk minder gevaarlijk dan de implantaten waar de varkens mee rondlopen.

Lees ook: Gewelddadige protesten in Malmö na anti-islamacties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.