Metro
Metro Buitenland 29 aug 2020 / 09:16 uur

Gewelddadige protesten in Malmö na anti-islamacties

In de Zweedse stad Malmö zijn gisteravond rellen uitgebroken toen minstens 300 mensen bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen anti-islamacties in de stad. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Aanleiding voor de demonstraties en daaropvolgende rellen is de verbranding van een Koran door rechtsextremisten eerder op de dag. Volgens een politiewoordvoerder gooiden demonstranten voorwerpen naar politieagenten en staken ze autobanden in brand.

Eerder Koran verbrand op dezelfde plek

„We hebben dit niet onder controle, maar we zijn actief bezig om de controle terug te krijgen”, zegt de woordvoerder. „We zien een verband tussen wat er nu gebeurt en wat er eerder is gebeurd”, zei hij. De demonstraties waren geëscaleerd op dezelfde plek waar de Koran was verbrand, zei de woordvoerder.

De Zweedse krant Aftonbladet zei dat er gisteren verschillende anti-islamactiviteiten hadden plaatsgevonden in Malmö. Drie mannen gooiden bijvoorbeeld een kopie van de Koran over naar elkaar op een openbaar plein.

‘Voor twee jaar verbannen uit Zweden’

De anti-islamprotesten vonden plaats nadat Rasmus Paludan, leider van de Deense extreemrechtse politieke partij Hard Line, toestemming was geweigerd om een ​​bijeenkomst in Malmö te houden.

De autoriteiten waren ervan op de hoogte dat Paludan een bijeenkomst wilde houden, dus kondigden ze aan dat hij twee jaar lang Zweden niet binnen mag komen Hij werd later in de buurt van Malmö gearresteerd. „We vermoeden dat hij de wet in Zweden zou overtreden”, zei een politiewoordvoerder.

Maar de aanhangers van de rechts-extremist gingen door met de bijeenkomst. Drie mensen werden uiteindelijk gearresteerd wegens het aanzetten tot rassenhaat. Paludan plaatste later een vernietigend bericht op Facebook: „Teruggestuurd en voor twee jaar verbannen uit Zweden. Verkrachters en moordenaars zijn echter altijd welkom!”

Paludan trok vorig jaar media-aandacht door het verbranden van een Koran die gewikkeld was in spek. Moslims beschouwen varkensvlees als onrein.

Lees ook: Acteur Chadwick Boseman (Black Panther) gestorven aan kanker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gewelddadige protesten in Malmö na anti-islamacties
Sluiten