Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 17 mrt 2019 / 11:54 uur

Spotify: Apple zorgt voor oneerlijke concurrentie

Het is hommeles tussen de twee grote muziekstreamingsdiensten Spotify en Apple Music. Laatstgenoemde wordt er namelijk van beschuldigd voor oneerlijke concurrentie te zorgen door de belasting die het apps laat betalen.

Het eerste jaar betaal je als bedrijf dertig procent, daarna wordt het vijftien als je via de App Store een abonnement afsluit. Volgens Spotify-topman Daniel Ek worden zij er zo toe gedwongen om hun abonnementen duurder te maken, wat ze voor klanten onaantrekkelijker maakt dan Apple Music.

Officiële klacht

Er is nu een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie, die aangeeft er naar te zullen kijken. „Elke monopolist zal suggereren dat ze niets verkeerd hebben gedaan en zal beweren dat ze de belangen van concurrenten en consumenten voorop stellen", zo schrijft de streamingsservice. „Daarom is het antwoord van Apple op onze klacht aan de Europese Commissie niet nieuw en volledig in lijn met onze verwachtingen."

„We hebben onze klacht ingediend omdat de acties van Apple de concurrentie en consumenten schaden en een duidelijke overtreding van de wet vormen", zo wordt vervolgd. „Het is duidelijk dat Apple Spotify-gebruikers op iOS ziet als Apple-klanten en geen Spotify-klanten, wat tot de kern van het probleem met Apple gaat."

Wel de lusten, niet de lasten

Uiteraard heeft Apple met een weerwoord gereageerd op de aantijgingen. „Nadat Spotify de App Store jarenlang heeft gebruikt om snel te groeien, wil het bedrijf nu wel de lusten, maar niet de lasten."

Toch stellen verschillende grote analisten uit de techwereld, zoals de door de NOS geciteerde Ben Thompson, dat Spotify een goede zaak heeft. „Spotify heeft een sterker verhaal dan wie dan ook, het heeft niet alleen te maken met het App Store-beleid, maar het concurreert ook direct met Apple Music.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spotify: Apple zorgt voor oneerlijke concurrentie
Sluiten