Metro
Metro Tech 7 mrt 2019 / 13:25 uur

Ook Apple komt met vouwbare telefoon

Na Huawei en Samsung – en het onbekendere Oppo – komt ook techgigant Apple met een vouwbare telefoon. Corning, de hoofdleverancier van het glas van Apple, werkt momenteel aan glas dat ook ver genoeg kan buigen.

Het bedrijf, gekend van zijn Gorilla Glass, schat dat het klaar zal zijn voor de markt tegen de tijd dat vouwbare smartphones ‘mainstream’ worden. Dit kan makkelijk nog enkele jaren duren. Apple investeerde zeker 200 miljoen dollar in de onderzoekstak van Corning.

Problemen

Om het buigbare glas te maken, probeert Corning zijn Gorilla Glass te combineren met het oprolbare Willow Glass, maar dat verloopt niet zonder problemen. Bij Willow Glass wordt het materiaal in een oplossing van gesmolten zout gedoopt, wat het glas flexibel genoeg maakt om te buigen, maar het toegevoegde zout gaat niet goed samen met de transistors. Dit dient om de elektronische signalen over te brengen naar het systeem.

Lees ook: Lopen we over twee jaar met opvouwbare telefoons?

„Alles in de zoutfamilie vreet een transistor gewoon op. Ze zijn niet compatibel”, vertelt Corning-topman John Bayne aan het tijdschrift Wired. Op dit moment moet Corning bij zijn leveringen nog kiezen tussen zeer buigbaar glas en glas dat tegen een stootje kan. „Het gaat erom dat we ze beide geven”, aldus Bayne. „Het doel is om een buiging met een radius van 3 tot 5 millimeter te kunnen leveren.”

Kwetsbaar

Samsung gebruikt bij zijn Samsung Galaxy Fold ‘glas’ dat bestaat uit polymeer. Volgens Motorola-topman Dan Dery is dit materiaal erg kwetsbaar voor krassen en vormt zich naarmate de tijd vordert een lelijke kreuk op het punt waar de vouw zit. Door dit probleem werden vouwbare prototypes op het Mobile World Congress 2019 veelal achter vitrines gezet en mochten journalisten er niet aanzitten.

Vorige week kondigden verschillende bedrijven hun vouwbare smartphones aan. Huawei presenteerde de Mate X en Samsung toonde de Galaxy Fold. De toestellen kosten respectievelijk 2300 en 1999 euro.

Reageer op artikel:
Ook Apple komt met vouwbare telefoon
Sluiten