In het nieuws

Over 2 jaar heeft iedereen een opvouwbare telefoon

Lopen we over twee jaar met opvouwbare telefoons?

Bezoekers kijken naar de reclame van Huawei / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

26 FEB 2019

Het klinkt als iets uit een Back to the Future film: een opvouwbare telefoon. Enerzijds een tablet, waar je films op kunt kijken. En ben je klaar met kijken, dan vouw je ‘m op. Zodat ‘ie nog gewoon in je broekzak past. Toch is de toekomst dichterbij dan je denkt: op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Huawei z’n nieuwste oogappeltje gepresenteerd. De Huawei Mate X.

Hoe dat dan precies werkt, zo’n opvouwbare telefoon, is nog niet helemaal duidelijk. Bij de presentatie van de telefoon werd hij angstvallig achter glas gehouden. Op internet zijn filmpjes te vinden van journalisten die het toestel even in handen hebben mogen houden, én ‘m ook gelijk even opgevouwen hebben. Want kom op, als het kan wil je het natuurlijk ook uitproberen.

Vernieuwend

Volgens Chris Broesder, techredacteur bij Tweakers, is het toestel heel vernieuwend. „Het gaat hier om iets wat voorheen alleen nog maar in prototypes bestond. Dit is een eerste generatie.” En gelijk ook het startsein voor andere producenten om een soortgelijk product neer te zetten. Samsung presenteerde op de beurs namelijk de Samsung Galaxy Fold, en producent Oppo presenteerde plotseling een foldmodel dat erg op dat van Huawei lijkt. Overigens is het toestel nu ook nog een prototype, maar komt het wel heel dichtbij de real deal.

Is dit nu de volgende stap in de smartphone ontwikkelingen? Lopen we over een jaar allemaal met een opvouwbare telefoon rond? „Zo snel zal het niet gaan, maar het is zeker een interessante ontwikkeling”, vertelt Broesder. „De telefoon is overigens nog niet af: de software is nog niet goed genoeg. Die moet namelijk meewerken als je hem vouwt, maar momenteel blijft dat nog één scherm met apps op zowel de voor- als achterkant. Dat werkt nog niet helemaal lekker.” Nu is de officiële release-datum van de telefoon ook pas halverwege 2019, en de producent heeft al laten weten dat het nog later dan dat kan worden.

Anders

Ook Metro’s eigen techexpert Anke Horstman (Techgirl) is blij met de komst van deze opvouwbare telefoon. „Al jarenlang wordt de markt overspoeld met nieuwe smartphones, waarbij je soms denkt ‘hoeveel anders is dit nou eigenlijk ten opzichte van zijn voorganger?’ Dit is echt anders, dat zie je ook buiten de specificaties op papier. En hoe tof is het dat je hem kunt uitvouwen tot tablet?”

Of het een succes gaat worden, moet volgens haar nog blijken. „De consument bepaalt of zo’n opvouwbare telefoon ook echt een succes wordt of niet. Het is net als bij de 3D-tv: als de consument het niet ziet, dan vallen de verkoopcijfers tegen en wordt er waarschijnlijk niet verder op geïnvesteerd.” Zelf juicht ze het verfrissende design toe: „Het is echt beduidend anders dan wat we gewend zijn.”

Over 2 jaar heeft iedereen een opvouwbare telefoon

Een medewerker plaatst het toestel achter glas / ANP

Maar zo’n raar idee is het helemaal niet dat we allemaal aan de opvouwbare telefoon zouden gaan. „Als hij over een paar jaar wat goedkoper is en de onderzoekskosten eruit zijn, kan het interessant zijn voor de consument. Als de technologie goedkoper is, door massaproductie bijvoorbeeld, dan zou het zeker haalbaar kunnen zijn in de toekomst”, vertelt Broesder.

Prijskaartje

Want, aan zo’n fancy telefoon hangt natuurlijk wel een prijskaartje. En wat voor eentje. Voor de Huawei Mate X leg je maar liefst 2300 euries neer. 2300! De Samsung is iets goedkoper met 2000 euro. Daar kun je duizend biertjes voor halen! Of een maand één appartement in Amsterdam mee huren natuurlijk.

„Bizar”, vindt consumentenpsycholoog Patrick Wessels het. „Ik heb echt geen flauw idee waarom iemand zo veel geld uit zou geven aan een telefoon.” Althans, dat is zijn eerste reactie. Hij legt uit dat de meeste mensen in het begin ook zo zullen reageren: ze zullen het belachelijk vinden. Maar, „op een gegeven moment staat iedereen in de rij en willen ze ‘m allemaal hebben”.

Status

Volgens Wessels ligt dat aan je bewustzijn en je onbewustzijn. Dat eerste geeft de logische reactie van ‘dat ga ik echt niet doen’, maar ondertussen wordt je onbewustzijn beïnvloed door bijvoorbeeld reclames en influencers. „Als de marketing goed z’n werk doet, verander jij onbewust van mening. En voor je het weet probeer je je oom duidelijk te maken dat het een vooruitstrevende aankoop is, waar je lang mee gaat doen.”

Maar, alleen voor die vooruitstrevende aankoop doe je het niet. „Je zal het niet snel toegeven, maar het draait ook om een stukje status”, legt Wessels uit. „Een stukje tevredenheid met je leven. En dat is veel meer waard dan het product.”

De show stelen

Daar is Horstman het mee eens: „Je steelt wel echt de show met zo’n opvouwbare telefoon, wie kan nou zeggen dat hij zo’n device heeft?” Of het ook echt wat gaat worden, daar is ze terughoudender in. „Dat is een beetje koffiedik kijken: er is nog heel weinig bekend over opvouwbare telefoons. De toekomst moet uitwijzen of zo’n dure telefoon het ook echt waard is: hoe vaak kun je ‘m bijvoorbeeld opvouwen voordat er scheuren in de naad komen?”

Broesder is het er overigens mee eens dat de telefoon nu echt te duur is. „Ik zou hem echt wel willen hebben, maar nu nog niet. Ik denk dat vrijwel niemand deze telefoon zal kopen, tenzij je echt indruk wilt maken op je vrienden. Plus dat als een telefoon wat langer uit is, hij toch net iets beter werkt dan de eerste generatie.” En wanneer moet dat dan gebeuren, die opvouwbare telefoon die ook voor ons te betalen is? „Een jaartje of twee? Dan zou het al best interessant kunnen zijn voor de consument die wat te besteden heeft. Maar de vraag is wat de prijs gaat doen: blijft het voor de elite of kan de gemiddelde kantoorbeuner hem ook veroorloven?”

Hij vouwt.. en dan?

„Het vouwen is echt hetgeen wat de vernieuwing brengt”, vertelt Broesder. „Maar er zitten wel bepaalde gevolgen aan. Zo zit er waarschijnlijk een goede camera in." Waar je dan weer fantastische selfies mee kunt maken. Normaal gesproken is de kwaliteit van de frontcamera minder dan die van de achtercamera, maar bij de opvouwbare telefoon heb je daar geen last van. Je vouwt je telefoon namelijk gewoon om die selfie te maken. En omdat er maar één camera inzit kan er meer in geïnvesteerd worden.

Volgens Horstman ligt er bij deze telefoon een duidelijke focus op 5G. „Nu alles in ons leven steeds meer op internet is afgestemd, is het handig dat je belangrijkste device daar ook lekker snel in meegaat.” Overigens is 5G nog wel een dingetje, want Horstman vertelt dat er wordt gevreesd voor de Chinese overheidsbemoeienis.


Vermiste Canadese tieners worden verdacht van moord

Politie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Ze werden vermist, maar nu lijkt het er stilaan op dat ze niet gevonden willen worden. Twee tieners die spoorloos verdwenen in Canada, worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van drie mensen.

Ongeïdentificeerde man

De autoriteiten zeggen dat Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) gevaarlijk kunnen zijn en mogelijk hun uiterlijk hebben veranderd, zo bericht omroep CBC. De auto van de twee vrienden is eerder brandend teruggevonden op zo'n 2 kilometer van het lichaam van een ongeïdentificeerde man.


Meisje (6) dronk ghb: taakstraf voor schuldige

GHB in vaste vorm/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Een 45-jarige man heeft een taakstraf gekregen, omdat door zijn toedoen een zesjarige meisje ranja met ghb dronk en in een coma raakte. Ze heeft hierbij zwaar letsel opgelopen.

Onbemand moment

Het meisje speelde bij haar vriendinnetje en kreeg van de vader wat limonade. Zelf nam hij ook een glas, waar hij een scheutje ghb in deed. Hij had echter niet door dat er van zijn limonade gedronken werd, toen hij even naar de schuur ging.


IKEA stopt met verspreiden papieren catalogussen

De IKEA-catalogus verdwijnt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Internet verdrijft het papier. Dat geldt nu ook voor IKEA. De winkelketen stopt in Nederland met het verspreiden van de gedrukte catalogus.

Wel bij de winkel

De Zweedse woonwinkel kiest voor een digitale versie, die vanaf 27 augustus op de website te bekijken is. Volgens het bedrijf is voor liefhebbers nog wel een beperkt aantal gedrukte exemplaren verkrijgbaar bij de winkels.


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


Tickets F1 Zandvoort zwaar overprijsd op Marktplaats

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De tickets voor de grand prix van Zandvoort zijn verloot. Er waren heel veel geïnteresseerden die teleurgesteld moesten worden.

Duizenden euro's

Maar er is nog een kans om aan kaarten te komen voor de grand prix om Max Verstappen eens in eigen land te zien rijden. Alleen dan moet je wel diep in de buidel tasten, want op Marktplaats worden er al kaarten aangeboden voor duizenden euro's voor de Formule 1-race.


Sushiketen Sumo betwijfelt onafhankelijkheid OM

Sumo/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De sushiketen Sumo twijfelt aan de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en gaat de rechtbank Rotterdam vragen donderdag geen uitspraak te doen in een belastingfraudezaak waarin de restaurantketen en vier leidinggevenden verdachten zijn.

Dat gebeurt na berichtgeving van NRC over een documentaire die werd gemaakt over het onderzoek naar de keten. De verdachten zijn verbijsterd hierover en willen dat er onderzoek komt naar de gang zaken.

Selfmade Films


RDW doet aangifte handel kentekengegevens

Kenteken/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom maandag aangifte gedaan bij de politie.

Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie „te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen."

Kentekenregister


Likeability of5

Vleesfans beboet na eten eekhoorn bij veganstalletje

Eekhoorn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee pro-vleesdemonstranten zijn beboet door de Britse politie. Ze aten namelijk rauw vlees bij een stalletje in het Londense Soho dat veganvlees verkoopt.

Met vacht

Deonisy Khlebnikov (22) en Gatis Lagzdins (29) hadden twee dode eekhoorns bij zich met vacht en al. Voor de neus van de verkopers en enkele klanten - met daarbij ook kinderen - begonnen ze op het dier te kauwen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Joyrider (13) watervliegtuig krijgt pilotenopleiding

Watervliegtuig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Hij stal twee watervliegtuigen en maakte daar een paar rondjes mee. Uiteraard kreeg hij een boete, maar deze Chinese joyrider wordt ook beloond.

Observeren

Nadat een dertienjarige jongen uit Oost-China enkele dagen de vliegtuigtechnici bestudeerde, zag hij op een avond zijn kans schoon. Hij kroop in een watervliegtuig en ging ermee de lucht in.


'Huisdier raakt snel oververhit'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bezitters van huisdieren opgelet, tijdens deze warme dagen kunnen ook zij oververhit raken. Vooral honden en konijnen kunnen het zo warm krijgen dat ze in een hitteshock raken. Daaraan overlijdt een dier als het niet snel wordt gekoeld, waarschuwen de Dierenbescherming en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Moeilijk zweten

Dieren hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hitte daardoor moeilijk kwijt. Huisdieren die oververhit raken hebben een snelle ademhaling en hartslag. Verder zijn ze erg suf. Zo'n beest moet meteen naar de dierenarts, aldus het LICG, en ondertussen worden afgekoeld met natte doeken. Oververhitting veroorzaakt orgaanschade.


'Drugshandel Grives hoe dan ook strafbaar'

Imanuelle Grives. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Of actrice Manuelle Grives zondag op het Belgische festival Tomorrowland nou een rol als drugshandelaar aan het voorbereiden was of niet, volgens het Openbaar Miniserie in Antwerpen heeft zij hoe dan ook strafbare feiten gepleegd. De 34-jarige Nederlandse werd zondag gearresteerd op verdenking van drugshandel.

Dubbel verhaal

Grives zit in de gevangenis van Antwerpen in afwachting van een besluit in de raadkamer vrijdag over verlenging van haar aanhouding. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog onderzocht of haar verklaring, waarin ze toegeeft drugs te hebben verkocht omdat ze een rol aan het voorbereiden was, 'kan kloppen'. „Het is een heel dubbel verhaal. Het blijven strafbare feiten."


Likeability of3

Vermiste werknemer 10 jaar klem achter de koeling

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Amerikaanse Iowa is onlangs een wel heel verontrustende ontdekking gedaan. Tien jaar geleden verdween daar de 20-jarige Larry, werknemer van een lokale supermarkt. Ondanks meerdere speurtochten, werd er nooit een spoor van de tiener teruggevonden.

Totdat, tien jaar later, bouwvakkers tijdens de renovatie van de No Frills Supermarkt, een gruwelijke ontdekking deden. Na het verwijderen van de koelinstallatie en de beplating daarvan, vonden zij resten van een mensenlijk lichaam.

Rare dingen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

27 juli recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Zaterdag recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Op zaterdag 27 juli organiseren NS en Rotterdam United de wereldrecordpoging groepssalsa. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Gooi die heupen los en help het wereldrecord groepssalsa te verbreken. Aanstaande zaterdag vindt de recordpoging plaats op het Stationsplein Rotterdam, georganiseerd door NS en Rotterdam Unlimited.

Rueda de Casino

De recordpoging valt samen met de laatste dag van het Rotterdam Unlimited straatfestival. Ervaring of niet: iedereen mag meedoen. Inmiddels hebben ruim 3000 mensen op Facebook hun interesse aangevinkt voor het evenement. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Een groepsdans in een grote cirkel waarbij doorlopend van partner wordt gewisseld tijdens het dansen van de salsa.


Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Aan hem de taak het land door de aanstaande brexit heen te loodsen. De 55-jarige oud-journalist kreeg steun van tweederde van de Conservatieve Partijleden en wist zo zijn rivaal Jeremy Hunt achter zich te laten.

Verdeeld land

De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt.


Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Het OM moet tv-maker Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgen voor zijn beschuldigingen aan tv-producent Gijs van Dam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het gerechtshof Amsterdam laat weten dat journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden. Dit voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigen van verkrachting aan het adres van tv-producent Gijs van Dam.

Speculaties

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten hem niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Hij spreekt de aantijgingen tegen. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.


Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Rijkswaterstaat neemt komende dagen extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Extreme hitte betekent mogelijk: extra problemen op de weg.

Zo adviseert Rijkswaterstaat automobilisten een paraplu mee te nemen. En dat is niet omdat het gaat regenen. Een paraplu kan als parasol dienen en als je bij pech lang de weg komt te staan.

Direct hulp


Het wordt tropisch warm; hoe komen we de dag door?

Luchtfoto van badgasten op het strand. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vanwege de oplopende temperaturen tot wel 40 graden, heeft gezondheidsinstituut RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte.


'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Het hitteplan werd twaalf jaar geleden voor het eerst ingesteld. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hitteplan in werking brengen ingeval van tropische temperaturen blijkt succesvol te zijn. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden „honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen."

Minder mensen overleden