In het nieuws

Over 2 jaar heeft iedereen een opvouwbare telefoon

Lopen we over twee jaar met opvouwbare telefoons?

Bezoekers kijken naar de reclame van Huawei / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

26 FEB 2019

Het klinkt als iets uit een Back to the Future film: een opvouwbare telefoon. Enerzijds een tablet, waar je films op kunt kijken. En ben je klaar met kijken, dan vouw je ‘m op. Zodat ‘ie nog gewoon in je broekzak past. Toch is de toekomst dichterbij dan je denkt: op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Huawei z’n nieuwste oogappeltje gepresenteerd. De Huawei Mate X.

Hoe dat dan precies werkt, zo’n opvouwbare telefoon, is nog niet helemaal duidelijk. Bij de presentatie van de telefoon werd hij angstvallig achter glas gehouden. Op internet zijn filmpjes te vinden van journalisten die het toestel even in handen hebben mogen houden, én ‘m ook gelijk even opgevouwen hebben. Want kom op, als het kan wil je het natuurlijk ook uitproberen.

Vernieuwend

Volgens Chris Broesder, techredacteur bij Tweakers, is het toestel heel vernieuwend. „Het gaat hier om iets wat voorheen alleen nog maar in prototypes bestond. Dit is een eerste generatie.” En gelijk ook het startsein voor andere producenten om een soortgelijk product neer te zetten. Samsung presenteerde op de beurs namelijk de Samsung Galaxy Fold, en producent Oppo presenteerde plotseling een foldmodel dat erg op dat van Huawei lijkt. Overigens is het toestel nu ook nog een prototype, maar komt het wel heel dichtbij de real deal.

Is dit nu de volgende stap in de smartphone ontwikkelingen? Lopen we over een jaar allemaal met een opvouwbare telefoon rond? „Zo snel zal het niet gaan, maar het is zeker een interessante ontwikkeling”, vertelt Broesder. „De telefoon is overigens nog niet af: de software is nog niet goed genoeg. Die moet namelijk meewerken als je hem vouwt, maar momenteel blijft dat nog één scherm met apps op zowel de voor- als achterkant. Dat werkt nog niet helemaal lekker.” Nu is de officiële release-datum van de telefoon ook pas halverwege 2019, en de producent heeft al laten weten dat het nog later dan dat kan worden.

Anders

Ook Metro’s eigen techexpert Anke Horstman (Techgirl) is blij met de komst van deze opvouwbare telefoon. „Al jarenlang wordt de markt overspoeld met nieuwe smartphones, waarbij je soms denkt ‘hoeveel anders is dit nou eigenlijk ten opzichte van zijn voorganger?’ Dit is echt anders, dat zie je ook buiten de specificaties op papier. En hoe tof is het dat je hem kunt uitvouwen tot tablet?”

Of het een succes gaat worden, moet volgens haar nog blijken. „De consument bepaalt of zo’n opvouwbare telefoon ook echt een succes wordt of niet. Het is net als bij de 3D-tv: als de consument het niet ziet, dan vallen de verkoopcijfers tegen en wordt er waarschijnlijk niet verder op geïnvesteerd.” Zelf juicht ze het verfrissende design toe: „Het is echt beduidend anders dan wat we gewend zijn.”

Over 2 jaar heeft iedereen een opvouwbare telefoon

Een medewerker plaatst het toestel achter glas / ANP

Maar zo’n raar idee is het helemaal niet dat we allemaal aan de opvouwbare telefoon zouden gaan. „Als hij over een paar jaar wat goedkoper is en de onderzoekskosten eruit zijn, kan het interessant zijn voor de consument. Als de technologie goedkoper is, door massaproductie bijvoorbeeld, dan zou het zeker haalbaar kunnen zijn in de toekomst”, vertelt Broesder.

Prijskaartje

Want, aan zo’n fancy telefoon hangt natuurlijk wel een prijskaartje. En wat voor eentje. Voor de Huawei Mate X leg je maar liefst 2300 euries neer. 2300! De Samsung is iets goedkoper met 2000 euro. Daar kun je duizend biertjes voor halen! Of een maand één appartement in Amsterdam mee huren natuurlijk.

„Bizar”, vindt consumentenpsycholoog Patrick Wessels het. „Ik heb echt geen flauw idee waarom iemand zo veel geld uit zou geven aan een telefoon.” Althans, dat is zijn eerste reactie. Hij legt uit dat de meeste mensen in het begin ook zo zullen reageren: ze zullen het belachelijk vinden. Maar, „op een gegeven moment staat iedereen in de rij en willen ze ‘m allemaal hebben”.

Status

Volgens Wessels ligt dat aan je bewustzijn en je onbewustzijn. Dat eerste geeft de logische reactie van ‘dat ga ik echt niet doen’, maar ondertussen wordt je onbewustzijn beïnvloed door bijvoorbeeld reclames en influencers. „Als de marketing goed z’n werk doet, verander jij onbewust van mening. En voor je het weet probeer je je oom duidelijk te maken dat het een vooruitstrevende aankoop is, waar je lang mee gaat doen.”

Maar, alleen voor die vooruitstrevende aankoop doe je het niet. „Je zal het niet snel toegeven, maar het draait ook om een stukje status”, legt Wessels uit. „Een stukje tevredenheid met je leven. En dat is veel meer waard dan het product.”

De show stelen

Daar is Horstman het mee eens: „Je steelt wel echt de show met zo’n opvouwbare telefoon, wie kan nou zeggen dat hij zo’n device heeft?” Of het ook echt wat gaat worden, daar is ze terughoudender in. „Dat is een beetje koffiedik kijken: er is nog heel weinig bekend over opvouwbare telefoons. De toekomst moet uitwijzen of zo’n dure telefoon het ook echt waard is: hoe vaak kun je ‘m bijvoorbeeld opvouwen voordat er scheuren in de naad komen?”

Broesder is het er overigens mee eens dat de telefoon nu echt te duur is. „Ik zou hem echt wel willen hebben, maar nu nog niet. Ik denk dat vrijwel niemand deze telefoon zal kopen, tenzij je echt indruk wilt maken op je vrienden. Plus dat als een telefoon wat langer uit is, hij toch net iets beter werkt dan de eerste generatie.” En wanneer moet dat dan gebeuren, die opvouwbare telefoon die ook voor ons te betalen is? „Een jaartje of twee? Dan zou het al best interessant kunnen zijn voor de consument die wat te besteden heeft. Maar de vraag is wat de prijs gaat doen: blijft het voor de elite of kan de gemiddelde kantoorbeuner hem ook veroorloven?”

Hij vouwt.. en dan?

„Het vouwen is echt hetgeen wat de vernieuwing brengt”, vertelt Broesder. „Maar er zitten wel bepaalde gevolgen aan. Zo zit er waarschijnlijk een goede camera in." Waar je dan weer fantastische selfies mee kunt maken. Normaal gesproken is de kwaliteit van de frontcamera minder dan die van de achtercamera, maar bij de opvouwbare telefoon heb je daar geen last van. Je vouwt je telefoon namelijk gewoon om die selfie te maken. En omdat er maar één camera inzit kan er meer in geïnvesteerd worden.

Volgens Horstman ligt er bij deze telefoon een duidelijke focus op 5G. „Nu alles in ons leven steeds meer op internet is afgestemd, is het handig dat je belangrijkste device daar ook lekker snel in meegaat.” Overigens is 5G nog wel een dingetje, want Horstman vertelt dat er wordt gevreesd voor de Chinese overheidsbemoeienis.


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) moedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
Likeability of3

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.


Een derde uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.

Ruim zestig procent van de uitzendkrachten heeft liever een vaste baan, bijna een op de vier moet fulltime beschikbaar zijn, maar heeft slechts een dienstverband in deeltijd. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend.

Hetzelfde werk


Rechtbank: 'Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven'

Rechtbank: Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De rechtbankjury van Texas heeft besloten dat een vader zijn zoon niet mag verbieden om als meisje door het leven te gaan. De jury besliste dat hij geen voogdij krijgt over zijn twee zoons.

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor. Moeder Anne Georgulas heeft dus geen biologische band de twee zoons, maar in tegenstelling tot vader Jeffrey Younger staat ze wel achter de geslachtsverandering van haar zoontje James.

Luna


Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen
Likeability of3

Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

De verdachte wordt gearresteerd./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

UPDATE: Een gewapende man heeft dinsdag in Oslo een ambulance gestolen en verscheidene mensen aangereden terwijl hij wegreed. Vijf mensen raakten lichtgewond, onder wie twee baby's. De man werd aangehouden nadat de politie schoten op het voertuig had afgevuurd, zei de politie in de Noorse hoofdstad.

Er is niet gezegd of het incident een aanslag was. „We hebben momenteel geen informatie die aangeeft dat dit verband houdt met terreur", schreef de politie van Oslo op Twitter. Volgens de krant Aftenposten droeg de kaper van de ambulance een groene militaire broek en een camouflagejas.

De politie hield later een tweede verdachte aan, een vrouw „die onder invloed leek te zijn". Volgens het Noorse TV2-kanaal is de gearresteerde man in de dertig en de gezochte vrouw in de twintig. Beide zijn Noorse onderdanen en bekend bij de politie.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boris Johnson.

Johnson: verkiezingen bij verwerping schema brexitwetgeving

Boris Johnson. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht het Britse Lagerhuis niet instemmen met het tijdschema van drie dagen om de brexitwetgeving goed te keuren, dan zal de regering de hele wetgeving intrekken. 

Verkiezingen moeten dan een oplossing bieden voor de politieke impasse waar het Verenigd Koninkrijk zich in bevindt. Dat zei de Britse premier Boris Johnson dinsdag voorafgaand aan twee cruciale stemmingen.

Waarschuwing


Wilders wil naar rechtszaak: bedreiger in de ogen kijken

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PVV'er Geert Wilders is van plan om dinsdag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol te gaan. Dan speelt de zaak van de man die ervan verdacht wordt dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op de politicus.

De Pakistaan Janaid I. werd op 28 augustus vorig jaar aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor zou hij op Facebook een filmpje hebben gezet waarin hij in het Pakistaans een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die Wilders had uitgeschreven.

De verdachte in de ogen kijken


Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

De palmstranden in Aruba krijgen punten en dat begrijpen we goed. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je nog op zoek naar een bestemming voor een tripje in het nieuwe jaar? Dan kan je volgens Lonely Planet net zo goed thuisblijven, of afvaren naar de Waddenzee. 

Nederland staat namelijk op plek zeven in het lijstje van tien beste landen om te bezoeken in 2020. De reisgidsgigant heeft Aruba op de vierde plek gezet.

Goede vibes


Man vast na dood vrouw en kind in Diemen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 48-jarige man zit vast omdat hij mogelijk betrokken is bij de dood van een vrouw en een kind in Diemen. De lichamen werden vrijdag gevonden in een woning aan de Martin Luther Kinglaan.

De politie onderzoekt nog of daadwerkelijk sprake is van een misdrijf, maar de huurder van het huis is op dag van de vondst aangehouden.

Sterke aanwijzingen


Likeability of3

Boete van eigen deeg: Franse kok krijgt enorme naheffing

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

In je eigen restaurant mag je gerust een hapje mee-eten, toch? Dat dacht een kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ook, maar hij moet nu 14.000 euro betalen. 

De kok had de lunches niet aangegeven bij de belastingdienst en die ziet de maaltijden als loon in natura.

107 euro per lunch


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op je uitgaven
Likeability of3

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op andere uitgaven

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In september werd op Prinsjesdag bekendgemaakt dat de kosten van de zorgpremie in 2020 zullen stijgen. Net als eerdere jaren zullen Nederlanders vanaf het volgende jaar meer moeten betalen voor hun zorgverzekering.

Hoewel nog niet alle premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend zijn gemaakt, weten we al wel de cijfers van enkele verzekeraars. Zo verhoogt DSW de premie met 6 euro per maand. Dat is het dubbele van wat het kabinet op Prinsjesdag had voorzien voor de stijgende premies voor het komend jaar. Maar: er voldoende stappen die je kunt ondernemen om te besparen op je uitgaven en andere verzekeringen om zo alsnog minder geld kwijt te zijn in 2020.

Duurdere zorgverzekering in 2020


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar