In het nieuws

Over 2 jaar heeft iedereen een opvouwbare telefoon

Lopen we over twee jaar met opvouwbare telefoons?

Bezoekers kijken naar de reclame van Huawei / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

26 FEB 2019

Het klinkt als iets uit een Back to the Future film: een opvouwbare telefoon. Enerzijds een tablet, waar je films op kunt kijken. En ben je klaar met kijken, dan vouw je ‘m op. Zodat ‘ie nog gewoon in je broekzak past. Toch is de toekomst dichterbij dan je denkt: op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Huawei z’n nieuwste oogappeltje gepresenteerd. De Huawei Mate X.

Hoe dat dan precies werkt, zo’n opvouwbare telefoon, is nog niet helemaal duidelijk. Bij de presentatie van de telefoon werd hij angstvallig achter glas gehouden. Op internet zijn filmpjes te vinden van journalisten die het toestel even in handen hebben mogen houden, én ‘m ook gelijk even opgevouwen hebben. Want kom op, als het kan wil je het natuurlijk ook uitproberen.

Vernieuwend

Volgens Chris Broesder, techredacteur bij Tweakers, is het toestel heel vernieuwend. „Het gaat hier om iets wat voorheen alleen nog maar in prototypes bestond. Dit is een eerste generatie.” En gelijk ook het startsein voor andere producenten om een soortgelijk product neer te zetten. Samsung presenteerde op de beurs namelijk de Samsung Galaxy Fold, en producent Oppo presenteerde plotseling een foldmodel dat erg op dat van Huawei lijkt. Overigens is het toestel nu ook nog een prototype, maar komt het wel heel dichtbij de real deal.

Is dit nu de volgende stap in de smartphone ontwikkelingen? Lopen we over een jaar allemaal met een opvouwbare telefoon rond? „Zo snel zal het niet gaan, maar het is zeker een interessante ontwikkeling”, vertelt Broesder. „De telefoon is overigens nog niet af: de software is nog niet goed genoeg. Die moet namelijk meewerken als je hem vouwt, maar momenteel blijft dat nog één scherm met apps op zowel de voor- als achterkant. Dat werkt nog niet helemaal lekker.” Nu is de officiële release-datum van de telefoon ook pas halverwege 2019, en de producent heeft al laten weten dat het nog later dan dat kan worden.

Anders

Ook Metro’s eigen techexpert Anke Horstman (Techgirl) is blij met de komst van deze opvouwbare telefoon. „Al jarenlang wordt de markt overspoeld met nieuwe smartphones, waarbij je soms denkt ‘hoeveel anders is dit nou eigenlijk ten opzichte van zijn voorganger?’ Dit is echt anders, dat zie je ook buiten de specificaties op papier. En hoe tof is het dat je hem kunt uitvouwen tot tablet?”

Of het een succes gaat worden, moet volgens haar nog blijken. „De consument bepaalt of zo’n opvouwbare telefoon ook echt een succes wordt of niet. Het is net als bij de 3D-tv: als de consument het niet ziet, dan vallen de verkoopcijfers tegen en wordt er waarschijnlijk niet verder op geïnvesteerd.” Zelf juicht ze het verfrissende design toe: „Het is echt beduidend anders dan wat we gewend zijn.”

Over 2 jaar heeft iedereen een opvouwbare telefoon

Een medewerker plaatst het toestel achter glas / ANP

Maar zo’n raar idee is het helemaal niet dat we allemaal aan de opvouwbare telefoon zouden gaan. „Als hij over een paar jaar wat goedkoper is en de onderzoekskosten eruit zijn, kan het interessant zijn voor de consument. Als de technologie goedkoper is, door massaproductie bijvoorbeeld, dan zou het zeker haalbaar kunnen zijn in de toekomst”, vertelt Broesder.

Prijskaartje

Want, aan zo’n fancy telefoon hangt natuurlijk wel een prijskaartje. En wat voor eentje. Voor de Huawei Mate X leg je maar liefst 2300 euries neer. 2300! De Samsung is iets goedkoper met 2000 euro. Daar kun je duizend biertjes voor halen! Of een maand één appartement in Amsterdam mee huren natuurlijk.

„Bizar”, vindt consumentenpsycholoog Patrick Wessels het. „Ik heb echt geen flauw idee waarom iemand zo veel geld uit zou geven aan een telefoon.” Althans, dat is zijn eerste reactie. Hij legt uit dat de meeste mensen in het begin ook zo zullen reageren: ze zullen het belachelijk vinden. Maar, „op een gegeven moment staat iedereen in de rij en willen ze ‘m allemaal hebben”.

Status

Volgens Wessels ligt dat aan je bewustzijn en je onbewustzijn. Dat eerste geeft de logische reactie van ‘dat ga ik echt niet doen’, maar ondertussen wordt je onbewustzijn beïnvloed door bijvoorbeeld reclames en influencers. „Als de marketing goed z’n werk doet, verander jij onbewust van mening. En voor je het weet probeer je je oom duidelijk te maken dat het een vooruitstrevende aankoop is, waar je lang mee gaat doen.”

Maar, alleen voor die vooruitstrevende aankoop doe je het niet. „Je zal het niet snel toegeven, maar het draait ook om een stukje status”, legt Wessels uit. „Een stukje tevredenheid met je leven. En dat is veel meer waard dan het product.”

De show stelen

Daar is Horstman het mee eens: „Je steelt wel echt de show met zo’n opvouwbare telefoon, wie kan nou zeggen dat hij zo’n device heeft?” Of het ook echt wat gaat worden, daar is ze terughoudender in. „Dat is een beetje koffiedik kijken: er is nog heel weinig bekend over opvouwbare telefoons. De toekomst moet uitwijzen of zo’n dure telefoon het ook echt waard is: hoe vaak kun je ‘m bijvoorbeeld opvouwen voordat er scheuren in de naad komen?”

Broesder is het er overigens mee eens dat de telefoon nu echt te duur is. „Ik zou hem echt wel willen hebben, maar nu nog niet. Ik denk dat vrijwel niemand deze telefoon zal kopen, tenzij je echt indruk wilt maken op je vrienden. Plus dat als een telefoon wat langer uit is, hij toch net iets beter werkt dan de eerste generatie.” En wanneer moet dat dan gebeuren, die opvouwbare telefoon die ook voor ons te betalen is? „Een jaartje of twee? Dan zou het al best interessant kunnen zijn voor de consument die wat te besteden heeft. Maar de vraag is wat de prijs gaat doen: blijft het voor de elite of kan de gemiddelde kantoorbeuner hem ook veroorloven?”

Hij vouwt.. en dan?

„Het vouwen is echt hetgeen wat de vernieuwing brengt”, vertelt Broesder. „Maar er zitten wel bepaalde gevolgen aan. Zo zit er waarschijnlijk een goede camera in." Waar je dan weer fantastische selfies mee kunt maken. Normaal gesproken is de kwaliteit van de frontcamera minder dan die van de achtercamera, maar bij de opvouwbare telefoon heb je daar geen last van. Je vouwt je telefoon namelijk gewoon om die selfie te maken. En omdat er maar één camera inzit kan er meer in geïnvesteerd worden.

Volgens Horstman ligt er bij deze telefoon een duidelijke focus op 5G. „Nu alles in ons leven steeds meer op internet is afgestemd, is het handig dat je belangrijkste device daar ook lekker snel in meegaat.” Overigens is 5G nog wel een dingetje, want Horstman vertelt dat er wordt gevreesd voor de Chinese overheidsbemoeienis.


Likeability of3

Dinokat: baasjes scheren hun kat als een dinosaurus

Zielig of grappig? Foto: Instagram @ames152

Foto van 'Metro'

2 UUR

Dat je je hond eens in de zoveel tijd mee neemt naar een trimsalon is de normaalste zaak van de wereld. Maar ook katten worden nu steeds vaker mee genomen naar een kapsalon. Er is een nieuwe trend waarbij baasjes hun katten een bizar kapsel laten aanmeten. De katten worden op zo'n manier geschoren zodat ze op een dinosaurus lijken.

Zachte vacht

Als je een kat hebt weet je waarschijnlijk wel hoe fijn het is om met je kat te knuffelen en zijn zachte vacht te aaien. Een aantal katteneigenaren vond het tijd voor iets anders en laten hun trouwe viervoeters transformeren tot dino look-a-likes.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

'Haatprediker niet welkom in Nederland'

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt'ers. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De extremistische christelijke prediker Steven Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat zeggen de Tweede Kamer, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, homobelangenorganisatie COC en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Anti-lhbti-ideeën

Anderson staat bekend om zijn anti-lhbti-ideeën. Hij wil dat overheden alle homo's, lesbiennes en transgenders executeren en roept hen zelf op om zichzelf dood te schieten. Anderson wil op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Drugs gevonden in lading bevroren kippenbouten

Crystal Meth. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een controle van een transportbedrijf in De Lier (in het Westland) heeft de douane crystal meth en ketamine gevonden. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De lading was bestemd voor Engeland.

Volgens het OM in Amsterdam, dat de leiding heeft over het strafrechtelijk onderzoek naar de drugsvondst, hadden de crystal meth en ketamine een straatwaarde van tientallen miljoenen euro's.

32-jarige Amsterdammer aangehouden


Likeability of3

Burgers' Zoo laat olifant Rekka (50) inslapen

Olifant Rekka en Pinky Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dierenpark Burgers' Zoo in Arnhem laat woensdag de ruim 50 jaar oude Aziatische olifant Rekka inslapen. De kiezen van de olifantenkoe zijn door haar hoge leeftijd zo afgesleten dat het dier niet meer goed kan eten. Omdat de olifant ook erg lusteloos is, hebben de dierenarts, biologen en verzorgers besloten dat het dier geen 'olifantwaardig' bestaan meer heeft.

Lusteloos gedrag

„Wij hebben na uitvoerig overleg tussen dierenarts, biologen en dierverzorgers helaas de beslissing moeten nemen om olifant Rekka woensdag 24 april 2019 om dierwelzijnsredenen te euthanaseren. Ondanks alle dagelijkse zorg en toewijding van haar vaste verzorgers lukte het niet meer om Rekka beter te laten eten en vertoonde het dier ook erg lusteloos gedrag dat zorgen baart," schrijft Burger's Zoo in een verklaring op haar website.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bevestigd: Gökmen T. mishandelde gevangenispersoneel

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Gökmen T. heeft toen hij hiervoor al in voorlopige hechtenis in een penitentiaire inrichting zat een gevangenisbewaarder mishandeld. Dit was eerder al gemeld door Peter R. de Vries, maar het nieuws is nog ook bevestigd door minister Ferdinand Grapperhaus.

Het incident vond nog geen maand voordat hij de aanslag pleegde in een tram in Utrecht plaats, zo blijkt uit de verklaring van Grapperhaus in een verklaring aan de Tweede Kamer. „Op 25 februari 2019 heeft een geweldsincident plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting waar T. op dat moment in voorlopige hechtenis zat. Mij is bevestigd dat T. zich die dag agressief heeft gedragen richting een medewerker."

Disciplinaire straf


Bouwvakkers negeerden rookverbod Notre-Dame

Op 15 april 2019 ontstond er een grote brand in de Notre-Dame Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bouwvakkers die de Notre-Dame renoveerden, hebben tijdens de werkzaamheden stiekem gerookt. Dat erkent hun werkgever, die ook beklemtoont dat de verwoestende brand in de historische kathedraal niet kan zijn veroorzaakt door de rokende medewerkers.

Op de steigers bij het gebedshuis gold in de aanloop naar de brand een rookverbod, maar daar bleek niet iedereen zich aan te houden. Het zou te lang hebben geduurd om helemaal naar beneden te klimmen om daar te roken.

Smeulende peuk


'Helft kinderporno via Nederlandse hosting'

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Nederland wordt van Europa de meeste kinderporno gehost. Wereldwijd staat Nederland op nummer twee. Alleen in de Verenigde Staten wordt meer kinderporno gehost, het gaat daar om 43 procent van het totaal.

In Nederland is dat 19 procent van de wereldwijde kinderpornografische beelden. Als alleen binnen Europa wordt gekeken is 51 procent van de kinderporno via Nederlandse netwerken oproepbaar, meldt het Meldpunt Kinderporno.

‘Vertekend beeld’


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Gevangene verruilt Tenerife voor Oostenrijkse cel

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar de meeste gevangenen dromen van een rustig leven onder de zon, wellicht op een eiland, ging een Oostenrijkse man liever weer terug het gevang in. De man beweert meer dan tien jaar geleden uit een gevangenis in zijn thuisland te zijn gevlucht.

Klaar met de eilanden

De man heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Salzburg. De reden? Naar eigen zeggen was de vrije vogel het zat om op de Canarische Eilanden van Spanje te wonen.


Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vier grote steden staan niet trappelen om mee te doen aan de proef met legale wietteelt. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. De inschrijving daarvoor is dinsdag begonnen, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich nog niet aangemeld.

Amsterdam wacht af of de voorwaarden om mee te doen wellicht nog veranderen. Grootste struikelblok is de eis dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Burgemeester Femke Halsema noemt dat ondoenlijk en hoopt dat er een optie komt om een stadsdeel naar voren te schuiven, meldt haar woordvoerder.

Voorwaarden


VVD en PvdA: Amerikaanse haatprediker niet welkom

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wat de VVD en PvdA betreft, komt de extremistische christelijke prediker Steve Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona niet naar Nederland. De predikant, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Dinsdag deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson te weren bij de grens. COC vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland'', twittert de VVD-politica.

'Jammer dat er niet meer doden vielen'


Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink


Huurprijzen rondom grote steden weer fors gestegen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wie wil huren in de vrije sector, moet wederom meer betalen. De prijzen zijn in het eerste kwartaal van 2019 weer gestegen, ditmaal met 4,9 procent. Dat is dezelfde stijging als in het vierde kwartaal van 2018, meldt verhuurbemiddelaar Pararius. Nieuwe huurders betalen nu gemiddeld 16,33 euro per vierkante meter.

Forse stijging rondom grote steden

Er is volgens de huurbemiddelaar een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors. Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent naar 18,89 en in Almere met 15,2 procent naar 13,78. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3 procent naar 13,73 euro.


Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

Wat draagt Máxima zaterdag? 'Het kan alle kanten op'

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. Foto: ANP / Patrick van Katwijk.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Koningsdag in weer in aantocht. Dé vraag is dan: wat draagt onze koningin? Máxima-kenner Josine Droogendijk (28) hoopt op een outfit van een Nederlandse ontwerper.

Een jaar of vijf was Josine Droogendijk toen haar fascinatie voor prinsessen begon. Ze liep rond met een toverstafje, stond op Koninginnedag achter het dranghek en knipte alle prinsessen uit die ze tegenkwam in bladen. In 2001, Droogendijk was toen 10, kreeg ons land een ‘eigen’ prinses: Máxima. De IJsselmuidense bewaarde álle outfits van onze kersverse royal in een plakboek en al snel volgde haar eigen weblog Maxima is cool.

Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

Máxima-kenner Josine Droogendijk omschrijft de stijl van Máxima met de woorden lef, kleurrijk en onvoorspelbaar. Foto: ANP.


Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

De Krankeledenstraat op de Koningsroute is klaar voor hoog bezoek. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Amersfoort telt al weken af en nu Pasen voorbij is, telt ook de rest van Nederland mee af naar Koningsdag. De stad in het midden van het land kleurt al weken oranje en bedrijven en bewoners zijn druk bezig het de Koning en zijn gezin straks zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

Dat is ook wel nodig, van het weer moet het Koningshuis het dit jaar niet hebben. Vooralsnog lijkt het erop dat er vrij veel wind staat en het nogal buiig wordt. Met maxima van 12 tot 13 graden in de kustprovincies en 14 graden in het midden, zuiden en oosten van het land is het bovendien relatief koud, verwacht Weeronline.

Af en toe een bui


Treinreizen makkelijker door modern instapbord

De proef begint op Utrecht Centraal. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Goed nieuws voor de treinreizigers onder ons, dat wordt binnenkort namelijk nog comfortabeler. ProRail werkt aan het station van de toekomst waar koffie en je krant klaarstaan. En op Utrecht Centraal begint vandaag een nieuwe proef waarmee je precies weet waar nog zitplaatsen zijn. Met instapinformatie op de borden op spoor 18 weet je hoeveel plek er is én wanneer de trein precies zal vertrekken.

Aftellen tot vertrek

Ook staat op de borden de stoppositie van de trein aangegeven. Zo weet je dus precies of je niet staat te wachten op een plek waar de trein straks nog een stuk voorbij rijdt. In de app is het op Utrecht Centraal voor alle perrons al mogelijk om te zien waar de trein precies stopt, er staat zelfs aangegeven waar de deuren zich bevinden.


Aangifte Trump niet vrijgegeven door belastingdienst

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De belastingaangiften van president Donald Trump zijn niet overgedragen aan het Huis van Afgevaardigden door de Amerikaanse belastingdienst IRS. Steven Mnuchin, minister van Financiën, liet weten niet mee te kunnen werken aan het verzoek tot is vastgesteld dat de overdracht in lijn is met de wet. De deadline voor de overdracht liep dinsdagavond o 23:00 uur af. Op 6 mei denkt de minister meer duidelijkheid te kunnen geven.

'Volgende stappen'

Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee Richard Neal heeft gevraagd om Trump's zakelijke en persoonlijke aangiften van de zes jaar. Wettelijk gezien is Neal als enige lid van het Huis van Afgevaardigden bevoegd om om de aangiften te vragen. De weigering leidt waarschijnlijk tot een lange juridische strijd die zal lopen tot aan het Hooggerechtshof. Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen.


Groningse huizenbezitters krijgen nieuwe regeling

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Alle Groningers die in het aardbevingsgebied een huis bezitten, kunnen vanaf volgend jaar waarschijnlijk aanspraak maken op een nieuwe regeling. Deze regeling moet ervoor zorgen dat de huiseigenaren een compensatie krijgen voor de waardedaling van hun woningen.

De vergoeding die sommige Groningers ontvangen, kan oplopen tot meer dan 10 procent van de WOZ-waarde. De hoogte van de compensatie zal per postcodegebied worden berekend.

Geen zaken meer met de NAM