Anke Horstman
Anke Horstman Tech 16 okt 2018 / 10:30 uur

7x Zo maak jij mooie foto’s tijdens The Golden Hour!

The Golden Hour, het gouden uur of ook wel het magische uur genoemd. Een wat verneukeratieve term, want er zijn twee momenten op de dag dat je ervan kunt genieten…

Wat is er zo speciaal aan The Golden Hour?

Misschien had je al wel eens van ‘het gouden uur gehoord’, misschien nog niet. Toch kennen we het principe allemaal: het is het eerste en laatste uur zonlicht wat je op een dag ziet. Zonsopkomst en –ondergang dus. En omdat de zon op zulke momenten heel laag aan de hemel staat, heeft dit effect op de lichtinval op jouw blikveld. Schaduwen zijn weinig aanwezig, maar if so dan zijn ze langgerekt en de kleur van het licht lijkt een beetje rood.

View this post on Instagram

Sunset in the city #krakow #kazimierz #oldtown #sunset #goldenhour #city

A post shared by Michał Baklarz (@mikaelbaklarz) on

View this post on Instagram

-🧞‍♀️- A day that ends on such a beautiful tone must be a day where every minute should be enjoyed. — — — — Nikon D5300 – 140mm ISO 200 – 1/640 – f11 — — — — #Nikon #nikonD5300 #nikonglobal #nikonfr #D5300 #photography #whatheview #wtv #bretagne #france #belleileenmer #portcoton #coast #couleursbretonnes #breizh #labellebretagne #bestofbretagne #bzh #sunset #orange #red #ig_color #earth #horizon #landscape #goldenhour #sunet_ig #sunset_captures #special_shots #sunsetlovers

A post shared by whatheview (@whatheview) on

https://www.instagram.com/p/Bo7MnBHlGdt/

Fotografietips

Prachtig, die bovenstaande foto’s. Wil je dat nou ook? Een paar basis trucjes helpen je op weg:

 1. Vertrek op tijd. Je moet je gear ook nog instellen voor je begint met fotograferen, dus zorg dat je niet strak op tijd vertrekt. Hoe, wie, wat, wanneer die zon opkomt? Dat kun je zelf berekenen met allerlei apps of je bekijkt het gewoon via http://www.golden-hour.com/
   
 2. Locatie is alles. Wil je een uitgestrekte vlakte zien of juist een gebouw dat tegen het licht afsteekt? Wil je überhaupt schaduw in beeld? En denk eens na over mist bij meertjes: wil je het lichteffect vastleggen wat daarop schijnt? Keuzes, keuzes, keuzes. Denk goed na over je locatie en probeer te variëren in gebruik.
   
 3. Maak veel foto’s. De zon trekt snel op of onder, dus je kunt er zeker van zijn dat de lichtinval om de haverklap verandert. (aka dat levert ieder moment weer andere foto’s op)
   
 4. Denk na over je positie. Richting de zon fotograferen is lang niet altijd een goed idee om te doen. Maar toen ik (vorige week) de luchtballonnen in Marrakesh wilde fotograferen, had ik niet heel veel keuze. Ze staken zo mooi af tegen de bergen en tegen de opkomende zon. Het bleek een prima keuze en mijn review telefoon (de HTC U12+) maakte er iets moois van. Andersom krijg je weer heel andere plaatjes als je met je rug naar de zon toe gaat staan trouwens!
   
 5. Gear. Zie punt hierboven. Met de juiste gear ben je al een heleboel geholpen. Een statief(je) is trouwens ook fijn om mee te nemen, voor het meest steady shot. En wil je helemaal pro gaan? Neem dan je spiegelreflex camera mee en experimenteer met diafragma (lens wijd open) en witbalans (stel zelf in op situatie of zet ‘m op bewolkt)
   
 6. Leer van anderen. Vraag aan goede fotografen in jouw omgeving hoe zij het doen. Kijk tutorials op YouTube. Of kijk lekker af bij andere #goldenhour foto’s op Instagram.
   
 7. Gewoon doen. Een fijne dooddoener, maar o, zo waar. Doe het gewoon. Bedenk vooraf wat je wilt fotograferen, maar als je er eenmaal bent, klik dan maar raak, want je magische uurtje trekt zo aan je voorbij!

View this post on Instagram

Marokko: land van 1001 nachten. Sprookjesachtig? Mwah, misschien. Mooi, kleurrijk, divers? Absoluut. De afgelopen dagen mocht ik #HTCDay vieren in Marrakesh en omgeving. Hoe ontzettend gaaf is dat?! We gingen de souks in om te fotograferen. Allemaal kleine overdekte steegjes waar kooplui hun spullen maken en te koop aan bieden. Bijzonder om te zien en nog kleurrijk ook. De komende tijd post ik nog meer foto's die ik gemaakt heb met de hele snelle HTC U12 Plus. Lekker high performance dus! Bij deze alvast een kleine compilatie van de reis. Iets met kamelen, specerijen, gewaden, de woestijn en een luchtballon… #htc #marrakech #persreis #techgirl #marrakech2018 #htcu12plus #airballoon #qualcomm

A post shared by TechGirl NL (@techgirlnl) on

Over TechGirl.nl

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7x Zo maak jij mooie foto’s tijdens The Golden Hour!
Sluiten