Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 16 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

New York beleeft heel weekend zonder schietpartij

Een heel weekend zonder schietincidenten. Dit lijkt niet heel erg bijzonder, maar dat is het wel degelijk voor de Amerikaanse metropool New York.

Voor het eerst in jaren is er bij de New York Police Department geen enkel voorval met een vuurwapen gemeld. En dat drie dagen lang, zo meldt Time Magazine.

Mijlpaal

Rodney Harrison van de NYPD reageert verheugd op het nieuws. Via Twitter laat hij weten dat dit in meer dan tien jaar niet is voorgekomen en noemt dit dan ook een mijlpaal.

De laatste keer dat er in the Big Apple geen vuurwapen afging in een weekend zou in 1993 geweest zijn, volgens New York Daily News.

Burgemeester Bill de Blasio noemt het uitzonderlijk dat er in drie dagen tijd niemand is neergeschoten in de stad met 9 miljoen inwoners. Hij is blij met het pacifistische weekeinde.

De agglomeratie van New York, waar ook miljoenen mensen wonen, is niet meegenomen in deze cijfers.

Moordcijfers

In totaal zijn er in de grootste stad van de Verenigde Staten 600 schietincidenten gemeld dit jaar. Dit is twee procent minder dan op hetzelfde moment vorig jaar.

De stad kent van oudsher veel criminaliteit en fatale incidenten. In 1990 werden er bijvoorbeeld 2245 mensen vermoord in New York. Ter vergelijking; in heel Nederland was dit minder dan 200.

Toch is dit aantal enorm gedaald, de stad is in dertig jaar een stuk veiliger geworden. Vorig jaar werden er ‘slechts’ 292 mensen slachtoffer van moord, in ons land, waar ook nog 8 miljoen mensen meer wonen, was dit 158.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.