Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 18 jul 2018 / 07:59 uur

‘Een machine mag nooit kiezen om mensen te doden’

Killed by drones. Muse omschreef het al op haar laatste album en het is een schrikbeeld dat tal van mensen hebben. Robots en machines die zo slim worden dat ze onze plaats innemen.

Nooit bij wapens

Om ons enigszins gerust te stellen hebben een aantal van de grote ontwikkelaars in een brief beloofd dat ze artificial intelligence (AI) nooit in zullen zetten bij wapens. Onder andere de namen van Tesla-baas Elon Musk, de drie medeoprichters van Googles AI-tak DeepMind en Skype-ontwikkelaar Jaan Tallinn prijken onderaan de brief.

,,Kunstmatige intelligentie gaat een steeds grotere rol spelen voor het leger", zo schrijven ze. ,,Het is daarom noodzakelijk voor burgers, beleidsmakers en leiders om een onderscheid te maken tussen acceptabel en onacceptabel gebruik van AI. De ondertekenaars van deze brief zijn het met elkaar eens dat een machine nooit mag kiezen om een mens te doden. Het is een morele kwestie. Als we machines dodelijke keuzes laten maken, is er straks niemand meer eindverantwoordelijk."

Future of Life

De brief werd geschreven op initiatief van het Future of Life-instituut, dat onderzoek doet om de gevaren van kunstmatige intelligentie te identificeren en voorkomen. Deze week is er een conferentie in Stockholm over AI, waar veel grote ontwikkelaars bij elkaar komen. Met deze uniforme belofte hopen ze ook politici zo ver te krijgen een dergelijk statement te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Een machine mag nooit kiezen om mensen te doden’
Sluiten