Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 16 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Dankzij Safe Lock kan je niet meer appen op de fiets

Appen terwijl je op de fiets zit? Dat kan straks niet meer. Tenminste, niet als je besluit het slimme fietsslot van KPN (gemaakt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en AXA) aan te schaffen. De telefoonprovider komt namelijk met een apart ‘slot’ voor op je telefoon, terwijl je op de fiets zit.

Tegenover Telecompaper laat het weten dat het de functie eigenlijk al in 2017 had willen uitrollen. Die deadline bleek onhaalbaar, waarna de planning verlegd werd naar ‘ergens in 2018’.

Safe Lock

Hoe werkt het dan? Op het slimme fietsslot – Safe Lock genoemd – zit een soort zendertje dat wanneer het slot openstaat het bel-, sms- en internetverkeer van jouw telefoon blokkeert.

Nu zou het onhandig zijn dat als je netjes stopt om te bellen, je eerst je fiets met sleutel op slot moet zetten voordat je een telefoontje kan plegen. Daarom wordt het slot ook geopend en gesloten via de app.

Honderden gewonden

Het Safe Lock is in eerste instantie vooral bedoeld voor kinderen. Jaarlijks raken er honderden kinderen gewond (en in sommige gevallen heeft het overlijden als gevolg), omdat ze tijdens het fietsen met hun telefoon bezig zijn of afgeleid raken door het trillende of geluidmakende toestel als er berichten binnenkomen. Maar het staat je natuurlijk ook vrij om als volwassene dit slot aan te schaffen als je jezelf op die manier wil beschermen.

„Het gebruik van de smartphone op de fiets zorgt voor een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers, met name onder de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: jonge kinderen en tieners. Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel”, zo licht VVN-directeur Felix Cohen toe. „Wij zijn dan ook blij dat een grote partij als KPN meedenkt en zijn techniek inzet om zo bij te dragen aan een oplossing voor dit groeiende probleem.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.