Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 5 jun 2018 / 09:00 uur

‘Keurmerk op onveilige apparaten is onvoldoende’

Veel zogenaamd slimme apparaten zijn makkelijk te hacken en dat is zorgwekkend, stelt het Agentschap Telecom. Er moet volgens hen tempo gemaakt worden om onveilige apparaten te weren.

Het kabinet heeft ook door dat er actie moet worden ondernomen en denkt aan een keurmerk op bijvoorbeeld webcams en thermosstaten. Het keurmerk zou als voorbeeld kunnen dienen, maar is eigenlijk nog onvoldoende, zegt het agentschap.

Eenvoudig te kraken

De NOS zocht onlangs al uit dat apparaten die mensen thuis aansluiten op het internet vaak eenvoudig te kraken zijn. Criminelen gebruiken deze dan vooral voor hack- en spamaanvallen.

Overigens gaat het niet alleen om apparaten die makkelijk te hacken zijn. Ook elektrische apparaten die niet voldoen aan eisen op het gebied van interferentie en brandveiligheid moeten op de lijst.

Niet te zien

Momenteel is het voor consumenten vaak niet te zien wel apparaat veilig is. De bedrijven zouden volgens het Agentschap Telecom ook al zelf met een keurmerk kunnen komen. Verder zouden telecom- en internetproviders actief moeten gaan speuren naar onveilige apparatuur op hun netwerk, en de gebruiker waarschuwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Keurmerk op onveilige apparaten is onvoldoende’
Sluiten