Metro en ANP
Metro en ANP Sport 5 jun 2018 / 08:58 uur

Winnaars Super Bowl niet welkom bij Donald Trump

Donald Trump heeft het bezoek van de winnaar van de Super Bowl aan het Witte Huis afgeblazen. De Amerikaanse president breekt daarmee met een oude traditie.

Trots

De Philadelphia Eagles wonnen in februari voor het eerst de belangrijkste sportprijs van Amerika. De American footballers versloegen toen vijfvoudig kampioen New England Patriots en ontvingen een uitnodiging van de president om dit in juni te vieren. Hij trekt deze uitnodiging nu in.

In een verklaring zegt Trump dat de spelers van de Philadelphia Eagles niet welkom zijn omdat ze het niet eens zijn met hun president, die erop staat dat ze ,,trots opstaan voor het volkslied, uit respect voor onze militaire helden en ons geweldige land.”

Hoerenzonen

De Amerikaanse president ligt al geruime tijd in de clinch met sporters uit het American football die knielen tijdens het volkslied, dat voorafgaande aan de wedstrijden wordt gespeeld. Ze doen dat uit protest tegen het politiegeweld dat vooral zwarte Amerikanen treft. Trump vindt het gedrag respectloos; hij noemde in een van zijn boze tweets hierover de knielende footballers zelfs ‘hoerenzonen’.

Geldboete

Trump stemde onlangs in met de maatregel van de National Football League (NFL) om American footballers een geldboete te geven als ze knielen tijdens het volkslied. Hij kon het minder waarderen dat de spelers die niet willen staan tijdens het volkslied mogen achterblijven in de kleedkamer. ,,Dat vind ik niks. Je moet staan, trots zijn op het volkslied. Anders moet je niet meedoen.”

De Eagles wilden met een kleinere delegatie naar het Witte Huis komen, zonder de tegenstanders van Trump, maar de president vond dat geen goed idee. ,,De duizend fans die het bezoek wilden bijwonen, verdienen beter.”

Het is niet de eerste keer dat Trump een sportteam weigert te ontvangen. Basketbalteam Golden State Warriors werden vorig jaar kampioen van de NBA, maar mochten ook niet langskomen. De New England Patriots wonnen vorig jaar de Super Bowl. Zij kwamen toen met een uitgedunde selectie bij Trump op bezoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Winnaars Super Bowl niet welkom bij Donald Trump
Sluiten