Merel Driessen
Merel Driessen Tech 17 dec 2017 / 13:04 uur

Uber bespioneerde rivalen

Het bedrijf achter taxi-app Uber heeft jarenlang rivalen bespioneerd. Dat schrijft een voormalig medewerker van het bedrijf in een brief.

Netwerk van spionnen

De brief van de voormalig medewerker wordt als bewijsstuk gebruikt in een rechtszaak. De spionnen die Uber gebruikte, zouden getraind zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Uber is in een rechtszaak verwikkeld met Waymo, een bedrijf dat zich bezighoudt met zelfrijdende auto’s. Volgens Waymo heeft Uber gevoelige bedrijfsinformatie gestolen. Het bedrijf beschuldigt Uber ervan gebruik te hebben gemaakt van hacken, omkoping en mensen die zich voordeden als taxichauffeurs om zo gevoelige informatie los te peuteren over rivalen.

Hack

De informatie zou vervolgens doorgespeeld worden naar de voormalige topman van Uber, Travis Kalanick. Uber zegt in een reactie dat als er in het verleden al sprake was van spionage van rivalen, hiermee onder het nieuwe management is gestopt.

Uber kwam deze maand al eerder in opspraak door gegevens van Nederlandse passagiers en chauffeurs die waren gestolen bij een hack. De daders hebben van zo’n 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs data in handen gekregen. Wereldwijd waren de gegevens van 57 miljoen klanten en ongeveer 600.000 chauffeurs gehackt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Uber bespioneerde rivalen
Sluiten