Merel Driessen
Merel Driessen Tech 20 dec 2017 / 15:59 uur

Over 5 jaar schone lucht meten met je smartphone

We moeten nog een aantal jaar wachten, maar dan kunnen we met onze smartphones checken hoe schoon de lucht is, of ons eten vers is en zelfs of we een ziekte als kanker hebben. De Technische Universiteit Eindhoven heeft ervoor gezorgd dat deze nu nog ondenkbare functies een stukje dichterbij zijn gekomen.

Spectrometer

De TU Eindhoven presenteerde woensdag een uitvinding waarmee deze functies over een aantal jaar mogelijk zijn. De onderzoekers ontwikkelden een spectrometer. Dat is een sensor die door middel van zichtbaar en onzichtbaar licht van alles kan meten.

Normaal gesproken is zo’n spectrometer groot en zou het nooit in je smartphone passen. Maar de onderzoekers van de TU waren in staat om de spectrometer piepklein te maken, zonder dat deze er minder nauwkeuriger op werd. Hierdoor kan de spectrometer ‘eenvoudig en goedkoop’ in een smartphone worden gezet.

Nog even wachten

Hoogleraar Andrea Fiore, een van de onderzoekers, denkt het nog minstens vijf jaar duurt voordat we de spectrometer in onze smartphones kunnen vinden.

De spectrometer zal uiteindelijk net zo belangrijk worden als de camera in de smartphone nu voor ons is. Het kan namelijk voor ontzettend veel dingen gebruikt worden. Het kan niet alleen rook detecteren, maar ook vaststellen welke medicijnen je nodig hebt.

Reageer op artikel:
Over 5 jaar schone lucht meten met je smartphone
Sluiten