Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 20 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Hond die twaalf kinderen beet, mag terug naar baasje

De Mechelse herder Uscko werd vrijdag weggehaald bij zijn Belgische eigenaar Jeffrey Rienckens. Hij had twaalf kinderen op een nabijgelegen schoolplein in de plaats Paal gebeten. Hierdoor dreigde de hond afgemaakt te worden, maar zover is het gelukkig niet gekomen.

Uscko woont met zijn baasje naast een school en sprong afgelopen week over het hek heen. Op het plein raakte hij in paniek en begon te bijten in de benen van de kinderen, van hen raakten er drie zwaarder gewonden, zij moesten naar het ziekenhuis. Leerkrachten wisten de hond samen met zijn eigenaar terug te halen.

Geen gevaar voor de samenleving

Op bevel van de politie werd Uscko vrijdag meegenomen, tot groot verdriet van zijn baas. Wat er met het beestje ging gebeuren, was lange tijd niet duidelijk. Uit onderzoek van professionals moest blijken of de hond echt een gevaar voor de samenleving vormt.

Alhoewel er twaalf kinderen gewond raakten, was er toch sympathie voor Uscko. Hij zou zijn gaan bijten door omstandigheden, niet omdat hij echt gevaarlijk is. Er werd zelfs een petitie gestart voor de hond, die door ruim 50.000 mensen getekend werd.

Woensdag heeft de burgemeester van het Belgische Beringen besloten dat Uscko geen spuitje krijgt en dat hij mag terugkeren naar zijn eigenaar. Deze beslissing volgt uit het advies van een dierenarts en gedragstherapeut. Wel moet de eigenaar van de hond veiligheidsmaatregelen nemen, waaronder het verhogen van het hek om zijn tuin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.