Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 23 mrt 2016 / 15:05 uur

Steeds meer ‘nieuwssites’ met nepinfo in Nederland

‘Waar heb je die informatie vandaan?!’ ‘Stond op Facebook.’ Dat hoor je tegenwoordig steeds vaker en dat is niet zo erg, mits je de goede accounts volgt op Facebook. Er zijn namelijk ook genoeg ‘nieuwssites’ die tegenwoordig nepnieuws verspreiden.

Dit nieuws moet zo spraakmakend mogelijk zijn, want zoveel mogelijk mensen moeten erop klikken. Dat is namelijk het enige doel van zo’n hoaxsite: zoveel mogelijk geld verdienen. En dat geld verdienen ze per klik. Dus heb jij bijvoorbeeld geklikt op het bericht NS: ASIELZOEKERS MOGEN VANAF NU GRATIS MET DE TREIN REIZEN’ dat onder andere te lezen was op de site dagelijks.nu? Dan ben je flink in de maling genomen.

Frustratie

Volgens deze site zou de NOS hebben bericht dat asielzoekers tegenwoordig gratis mogen reizen. Lekker makkelijk, want heel asielzoeker-mijdend Nederland klikt hier in razende frustratie binnen 0,1 seconde op. En boem: daar stroomt het geld mee binnen. De NS wist van niets, maar het bericht werd binnen no time ruim 3.500 keer gedeeld via Facebook.

Facebook

De Hoax-Wijzer zegt dat er ongeveer vijftig sites in Nederland zijn die nepnieuws verspreiden. Dat ze dat vooral via Facebook doen is logisch, vorig jaar gebruikte zo’n 40% van alle gebruikers het medium als nieuwsbron bleek uit onderzoek van Reuters.

Verleiding

Omdat er zoveel gebruikers op zitten gebruiken de slimme hoax-verspreiders Facebook om mensen te verleiden naar hun website te komen. „Waar vroeger vooral onjuistheden via kettingmails werden verspreid, zien we nu onjuistheden, voornamelijk op Facebook, die rechtstreeks naar nepnieuwswebsites leiden”, zegt de woordvoerder van Hoax-Wijzer tegen de NOS.

Dit soort sites zorgen dus expres voor maatschappelijke onrust om er zelf geld aan te verdienen, maar van het offline halen van de sites is nog geen sprake. Voorlopig dus maar goed zelf opletten waar je je informatie vandaan haalt en sites als Hoax-Wijzer checken als je het niet zeker weet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer ‘nieuwssites’ met nepinfo in Nederland
Sluiten