Redactie Metro
Redactie Metro Tech 10 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

App gaat ingebrand scherm smartphone tegen

Een ingebrande notificatiebalk op je smartphone is natuurlijk erg vervelend. Met de app AMOLED Burn-in Fixer moet dat verschijnsel worden tegengegaan.

Inbranden gebeurt als er lange tijd hetzelfde beeld op het scherm of een deel van het scherm wordt getoond. Denk aan het inbranden van logo’s van tv-zenders bij televisies. Het kan ook bij smartphones gebeuren. De notificatiebalk toont vaak hetzelfde beeld en is daardoor kwetsbaar. Maar ook kan het gebeuren dat de icoontjes van het startscherm na verloop van tijd ingebrand raken.

AMOLED-schermen

Vooral bij AMOLED-schermen valt inbranding, als het gebeurt, op. Een AMOLED-scherm is herkenbaar doordat de pixels als het ware zelf licht geven, in tegenstelling tot schermen waar verlicht wordt met een LED vanaf de zijkant. Het type scherm staat bekend om de goede kleurweergave. Zwart is bijvoorbeeld ook echt zwart, doordat pixels als het ware worden uitgezet. Bij inbranding gaat dat effect verloren.

AMOLED Burn-in Fixer zegt iets te kunnen doen tegen inbranden. Eenmaal geïnstalleerd zorgt de app ervoor dat de pixels bij gevallen van inbranding een andere kleur krijgen. Daarmee wordt het effect van de inbranding weggewerkt. De app, gratis te downloaden uit Google Play, is alleen te gebruiken door bezitters die een toestel hebben dat op Lollipop 5.0 draait.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.