Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 11 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Anita Ekberg (La Dolce Vita) is niet meer

Actrice Anita Ekberg is op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de buurt van Rome overleden. Dat meldde de krant la Repubblica zondag. De uit Zweden afkomstige Ekberg, die in de buurt van de Italiaanse hoofdstad woonde, werd wereldberoemd door haar rol in de film La Dolce Vita van de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1960). Vooral de scène waarin ze in het water van de Trevifontein danst (zie filmpje), is beroemd geworden.

Koude benen

Ekberg had weinig positieve herinneringen aan de scène. Zij verloor het gevoel in haar benen door de winterse kou en de opnames duurden erg lang.

De actrice gold door haar rijzige gestalte, blonde haren en figuur als sekssymbool, maar kreeg door haar koele uitstraling de bijnaam IJsberg. Zij werd in 1950 tot Miss Zweden gekozen en werd ontdekt door Amerikaanse modellenbureaus en filmmakers, die blonde sterren zochten. In 1953 maakte Ekberg haar filmdebuut in Take me to Town van de bekende Amerikaanse regisseur Douglas Sirk.

Lees ook: Trevifontein krijgt grondige facelift.

Na vijf jaar Hollywood vertrok Ekberg naar Italië, waar ze haar grootste successen zou boeken. In 1960 had ze succes met het door Fellini geregisseerde onderdeel van de film Boccaccio ’70, waaraan vier regisseurs meewerkten. La Dolce Vita, waarin Marcello Mastroianni een societyverslaggever speelt – het woord papparazzo voor een opdringerige fotograaf is aan een naam van een fotograaf in de film ontleend – kreeg de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en werd voor vier Oscars genomineerd. De film kreeg de Oscar voor beste kostuums.

Amsterdam

Later was Ekberg te zien in nog twee films van Fellini: I Clowns (1970) en Intervista (1987). Zij heeft in totaal in ongeveer vijftig films gespeeld. In 2013 opende Ekberg de expositie over Fellini die het filmmuseum EYE in Amsterdam organiseerde.

https://www.youtube.com/watch?v=3o15UTomYsc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.