Maartje Vis
Maartje Vis Relaties & seks 18 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Geen intimiteit meer tussen jou en je partner? Dat kan hieraan liggen

Bij elk koppel speelt intimiteit een rol. In de ene relatie meer dan in de ander en dat geldt ook in de slaapkamer, maar wat doe je eraan als jullie geen seksleven meer hebben? Een relatietherapeut geeft advies.

Soms kan het seksleven tussen jou en je partner indutten, terwijl jullie het wél altijd fijn vonden om intiem te zijn samen. In dit artikel geeft een relatietherapeut inzicht en advies wat hierbij kan helpen. Hoe vaak gaan gelukkige koppels eigenlijk met elkaar naar bed?

Hoe krijg ik het seksleven met mijn partner weer aan de gang?

„Ik zie vaak mensen die de intimiteit en seksualiteit zijn kwijtgeraakt en bij mij komen om dat terug te krijgen”, vertelt relatietherapeut en Gz-psycholoog Martijn Kemna uit Amsterdam. In de studio van de Universiteit Utrecht ging hij in gesprek met andere experts over thema’s binnen de moderne liefde.

Niet durven praten over seks

Volgens Kemna speelt communicatie een grote rol bij je seksleven in een relatie. „De connectie is kwijtgeraakt, omdat er te weinig gepraat wordt of omdat mensen zich schamen om hun gevoelens en verlangens te delen met hun partner”, vertelt hij.

„Ik zie bijvoorbeeld stellen die al jarenlang geen seks meer hebben met elkaar en dat niet met elkaar bespreken. Ze vinden dat heel moeilijk. Ze schamen zich en hebben het gevoel te falen. Ik zie soms dat het daardoor heel moeilijk op gang te krijgen is in de slaapkamer.”

Je seksleven op gang krijgen door middel van praten

Praten over je seksleven is dus belangrijk om actie tussen de lakens te blijven houden. Toch is dat niet het enige waarover je hoort te praten om weer seks te krijgen met elkaar. Soms ligt de oorzaak ook dieper dan je denkt.

„Je begint met veiligheid en het vertrouwen onderling door gewoon wat vaker bij elkaar in te checken. Stel elkaar de vraag: ben je nog gelukkig met mij? Ben ik voldoende voor je? Doe ik er toe voor jou? Heel veel mensen die bij mij komen, zeggen dat ze niet meer belangrijk zijn voor hun partner en dan zie je die verwijdering ontstaan”, zegt Kemna.

Dit zijn kwetsbare onderwerpen om ter sprake te brengen. Dat kan lastig zijn, maar juist ook heel fijn om dingen te bespreken waar je misschien al een hele tijd mee zat. Daarom kan het lonen en fijn zijn om toch die drempel over te gaan.

Over het algemeen is communicatie dus gewoon heel belangrijk om een fijne relatie te behouden. Niet alleen voor je seksleven, maar ook voor jullie geluk samen, het krijgen van bevestiging en het vervullen van elkaars behoeften op andere gebieden.

Als het seksleven tussen jullie is ingezakt, is het dus belangrijk om daarover te praten met elkaar. Luister naar elkaar, laat elkaar gehoord voelen en heb begrip voor elkaar. Dat op het gebied van seks, maar ook op alle andere vlakken in je relatie. Wie weet wat dat oplevert!

7 dingen die deze sekstherapeuten zelf niet in de slaapkamer doen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties