Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Relaties & seks 29 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Fake je weleens een orgasme? Dat is te horen, blijkt uit onderzoek

Zo’n zes op de tien vrouwen doen het soms: een orgasme faken. En ook sommige mannen maken zich er af en toe schuldig aan, namelijk zo’n 30 procent. Maar de volgende keer kom je er misschien niet zomaar meer mee weg. Zweedse onderzoekers hebben namelijk ontdekt hoe je kunt herkennen of iemand een orgasme faket.

Een team van psychologen verbonden aan de universiteit van Lund analyseerde geluidsopnames van maar liefst 2239 vrijende stellen. Goed voor zeker 34 uur aan gekreun, gehijg en soms ook gepraat. Wat bleek? Wie luid kreunt, roept of lange lettergrepen uitkraamt, doet vaak alsof.

Praten tijdens een orgasme gebeurt zelden

„Mensen maken in de realiteit zelden harde en luide extatische geluiden bij een orgasme en ook praten wordt bij een écht hoogtepunt bijna niet gedaan”, merken de onderzoekers op.

Maar wanneer is een orgasme dan wel oprecht? Dat kun je vooral horen aan de variërende toonhoogte van de stem en als er onverwachte geluiden uitfloepen, zo concluderen de onderzoekers. „Hoe meer opgewonden, hoe luider, hoger, tonaler, langer en stemmiger de geluiden bij zowel mannen als vrouwen worden.”

Maar ook dat kan per persoon verschillen. „De ene persoon maakt bijna geen geluid, de ander slaakt een soort kreet en nog iemand anders ervaart kleine, vluchtige samentrekkingen die snel voorbij zijn”, legt seksuoloog Chloé de Bie aan de Vlaamse krant HLN uit.

Geluid op verschillende momenten

Mannen zijn overigens niet per se minder luidruchtig dan vrouwen, zoals soms wordt gedacht. Wel kwam uit het onderzoek naar voren dat ze op andere momenten geluid maken. Zo beginnen vrouwen meestal iets eerder met kreunen tijdens de seks. Mannen doen dat vooral vlak voor hun hoogtepunt. Zo’n vijftien seconden voor het orgasme zijn ze meestal het luidst. Na de climax zijn zowel mannen als vrouwen zo’n tien seconden stil.

VN waarschuwen voor plunderingen bij opslagplaatsen in de Gazastrook: ‘Chaos begint te overheersen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties