Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Mannen met psychopathische trekjes ‘faken’ persoonlijkheid om vrouw te imponeren

Jazeker, ook in deze samenleving lopen mensen rond met psychopathische eigenschappen. En nieuw onderzoek toont aan dat mannen met psychopathische trekjes niet veel moeite hebben om karakterkenmerken na te bootsen of aan te passen, om aantrekkelijk gevonden te worden door een vrouw. Oftewel: what you see, is dus niet altijd what you get.

Een psychopaat heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en kenmerkt zich door eigenschappen als impulsiviteit, onverantwoordelijkheid, oppervlakkige emotie, gebrek aan empathie en aanhoudende schending van sociale normen en grenzen van anderen.

Onderzoek naar mannen met psychopathische trekjes

Hoewel je wellicht dacht dat psychopaten de duistere criminelen en slechteriken op deze aardbodem zijn, blijken ze veelal verweven met hoge functies in de samenleving. In de zakenwereld, politiek, media- en televisiewereld of onder rechters en advocaten. Vaak helpen hun psychopathische eigenschappen bij het behalen van succes. Psychopathie maakt met machiavellisme en narcisme onderdeel uit van de donkere drie, oftewel de drie meest duistere persoonlijkheden.

Nieuw onderzoek toont aan dat mannen met psychopathische eigenschappen geraffineerder zijn in het ‘doen alsof’ om aantrekkelijk gevonden te worden. Deze mannen bleken beter in het nabootsen van eigenschappen als eerlijkheid, emoties en vriendelijkheid. Als deze heren wisten dat zij met deze persoonlijkheidskenmerken konden scoren bij vrouwen, hadden zij weinig moeite om deze te ‘faken’.

Video van aantrekkelijke vrouw

Hun persoonlijkheid hier en daar een beetje bijschaven of dus volledig verdraaien, bleek voor de psychopaten geen probleem. Hoe de onderzoekers hier achterkwamen? Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in de Evolutionary Psychological Science, vroegen de wetenschappers 164 heteroseksuele mannelijke studenten een vragenlijst in te vullen over persoonlijkheidskenmerken. Daarna moesten zij een vragenlijst invullen die over psychopathische eigenschappen ging. Na het beantwoorden van de vragen, bekeken de studenten een video van een aantrekkelijke vrouw die haar ideale partner omschreef. Daarna moesten de heren opnieuw een vragenlijst invullen over persoonlijkheidskenmerken.

 Positieve eigenschappen nabootsen

Alle mannen bleken hier en daar wel een aanpassing te hebben gedaan, zelfs de personen in een relatie. In het algemeen omschreven de mannen zichzelf als eerlijker, extraverter, aardiger, meer gewetensvol en meer open voor nieuwe ervaringen.

Maar de mannen die hoog scoorden op de psychopathie-ladder, bleken grotere veranderingen toe te passen. Dit over hun eerlijkheid, emoties en vriendelijkheid. Waaruit de onderzoekers konden concluderen dat psychopaten makkelijker positieve eigenschappen spiegelen of nabootsen om een mogelijke partner te imponeren.

Veel bedpartners of porno? We beoordelen mannen harder dan vrouwen, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.