Redactie Metro
Redactie Metro Sport 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Simone Biles trok na trauma’s Olympische Spelen niet meer: ‘Spijt van deelname’

Turnster Simone Biles heeft spijt van haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. De Amerikaanse topsportster vertelt hierover in een interview met New York Magazine. Haar mentale worstelingen en de heftige afgelopen periode maakten haar deelname veel te zwaar.

De 24-jarige turnster vertelt eerlijk over haar mentale gesteldheid in het interview. „Als je kijkt naar alles wat ik de afgelopen zeven jaar heb doorgemaakt, had ik nooit meer in het olympisch team moeten komen”, vertelt ze. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio trok Biles zich terug uit sommige wedstrijden. Zelf legde ze uit dat haar mentale problemen ervoor zorgden dat zij de prestatie niet kon leveren.

Misbruik in turnwereld leidt tot mentale problemen

De Amerikaanse topturnster is een ware medaillemachine en behaalde alle titels die je kunt bedenken. Ook werd ze viervoudig Olympisch kampioene in Rio in 2016. In Tokio hoopte Biles zes gouden medailles te winnen, waardoor de verwachtingen voor haar Olympisch optreden hoog waren.

De mentale worstelingen van de turnster komen onder meer voort uit het misbruikschandaal rond turnarts Larry Nassar. In de documentaire Athlete A onthullen verschillende jonge turnsters verhalen over het misbruik dat plaats vond in de turnzaal. Biles liet in 2018 weten dat ook zij slachtoffer werd van de daden van Nassar. De arts werd uiteindelijk veroordeeld tot 175 jaar celstraf. Hij is verantwoordelijk voor het misbruik van honderden turnsters.

https://twitter.com/Terri_White/status/1442470007351521285

Hoge verwachtingen voor Olympische Spelen Tokio

„Ik had al ruim voor Tokio moeten stoppen, toen het in de media twee jaar lang over Larry Nassar ging. Het was te veel”, zegt ze in het interview. Maar ze wilde zijn daden niet haar droom in de weg laten staan. „Ik was niet van plan om me door hem iets te laten afpakken waarvoor ik sinds mijn zesde heb gewerkt. Ik wilde hem dat plezier niet van me af laten nemen. Dus ik zette door zolang mijn geest en lichaam dat toestonden.”

Nog voor de Olympische Spelen in Tokio besloot Biles een lange pauze in te lassen. Maar toen de Spelen eenmaal weer in zicht kwamen, besloot de turnster toch mee te doen. In Tokio, waar de verwachtingen hoog waren, trok ze zich al tijdens het eerste onderdeel terug. Uiteindelijk kwam ze op de valreep nog in actie op de balk en behaalde ze een bronzen medaille. „Na aankomst in Tokio werd ik steeds nerveuzer. We hadden heel goed getraind, maar ik voelde niet het zelfvertrouwen dat daarbij paste. Fysiek was ik er niet klaar voor. We probeerden van alles, maar mijn lichaam zei: ‘Simone, rustig, ga zitten, dit gaan we niet doen’. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt”

Simone Biles eerlijk over mentale worstelingen

Biles is vaker open geweest over haar mentale worstelingen. Ze vertelde eerder last te hebben van „twisties”. Daarbij krijgen turners te maken met coördinatieverlies tijdens moeilijke sprongen. „Mensen vragen me nu: als je het over zou mogen doen, zou je dat dan doen? Maar nee, dat wil ik niet, want alles gebeurt met een reden. Ik heb veel over mezelf geleerd: moed, veerkracht, hoe ik ‘nee’ moet zeggen en voor mezelf op moet komen.”

Online seksuele intimidatie: ‘Er écht mee zitten, is eigenlijk een beetje raar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Simone Biles trok na trauma’s Olympische Spelen niet meer: ‘Spijt van deelname’
Sluiten